[DXIV] Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik
Re: Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik
jest jeszcze furtka pomiędzy Avia 2 i Orlińskiego 9 (róg placu zabaw, obok wjazdu na parking płatny przy kościele). Jeszcze zamknięta, ale Budimex obiecał otworzyć w tym miesiącu.
Re: Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik
Tak czy siak problemem jes plot zamontowany przez SM Czyzyny a nie przez Budimex.
Tak - wiem ze Budimex ma tam swoj dodatkowy plot ale tylko dlatego ze budowali Orlinskiego 9 / miejsca parkingowe na pasie startowym i zaraz po ukonczeniu tych prac budowlanych na 100% Budimex usunie swoj plot.
Tak - wiem ze Budimex ma tam swoj dodatkowy plot ale tylko dlatego ze budowali Orlinskiego 9 / miejsca parkingowe na pasie startowym i zaraz po ukonczeniu tych prac budowlanych na 100% Budimex usunie swoj plot.
-
iti pisze:Ekspresjah pisze:Każdy zainteresowany może swobodnie przejść przez Avię wzdłuż osiedlowych dróg - z tego, co wiem, wszystkie bramki są przez cały czas otwarte. Pozamykane są tylko bramki do poszczególnych bloków, a i to, niestety, nie zawsze.
No właśnie tak kolorowo tak chyba nie jest. Żeby przejść od jednej czerwonej kropki do drugiej, to trzeba pokonać taką trasę (w jedną lub drugą).
Być może pominąłem jakiś dziki skrót, ale nie wydaj mi się. Jest to nonsens.
Żeby wyprostować sprawę, osiedle Orlińskiego nie jest ogrodzone, można swobodnie chodzić pomiędzy blokami. Na Avii faktycznie furtki zwykle otwarte i też można w miarę swobodnie przejść.
Chodziło mi o to, że każdy może przejść przez AVIĘ, jeśli ma taką potrzebę. Mieszkaniec 2 pułku może np. wejść furtką przy Avii 7 pójść na Orlińskiego do dentysty czy kosmetyczki. Nie jest to osiedle tak ogrodzone, jak pisał mój przedmówca. Brak przejścia na Dywizjonu 303 rzeczywiście jest problemem i utrudnia znacząco życie. Moja poczta mieści się na szczęście obok Biedronki, ale kilka razy musiałam iść do szewca na Dywizjonu - niby tak blisko, a tak daleko. Tym bardziej rozumiem rodziców, dzieci, ludzi, których obsługuje tamta poczta itd.
mik pisze:Płot na Avii jest i tak już pozostanie. Można dziękować tylko włodarzom za wydanie takiej decyzji. Dyskusja o zasadności jego istnienia jest zatem bezsensowna.
A swoją drogą, czy taka spółdzielnia może utrudniać dojście do budynków użyteczności publicznej - szkoła, poczta? Bo płot na Avii raczej w tym nie przeszkadza.
Skupmy się w tym wątku na stworzeniu przejścia Orlińskiego - Dywizjonu 303. Koresponduję w tej sprawie w Budimexem, żeby rozpoczął współpracę w tej kwestii ze Spółdzielnią Mieszkaniową Czyżyny. Nie wydają się być zainteresowani takim rozwiązaniem, ale jeszcze zobaczymy. Jeżeli się nie uda z nimi dogadać, sprawa przejdzie na wspólnotę mieszkaniową i ewentualną zgodę mieszkańców mających min. 51% udziałów w ogóle nieruchomości.
iti pisze:Ostatnio głośna (i słusznie) robi się sprawa przejścia, a raczej jego braku, z os. Dywizjonu 303 na os. Orlińskiego. Takiego skrótu chcieliby zarówno mieszkańcy starszych bloków, jak i nowych osiedli. Rozmawiałem dzisiaj z panem, który odpowiada za takie sprawy w Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny, która ogrodzenie postawiła. Są nastawieni na współpracę, ogrodzenie zbudowano nawet w taki sposób, aby możliwe było zrobienie w nim przejścia i są jak najbardziej otwarci na rozmowę o jego zorganizowaniu.
Jednak to wymaga dogadania się z zarządcą bloku to którego należy teren po drugiej stronie płotu, czyli w otoczeniu bloku Orlińskiego 9. Czyli albo trzeba dogadać się teraz z Budimexem, albo w przyszłości ze wspólnotą mieszkaniową, która tam wkrótce zostanie zawiązana (choć to pewnie wydłuży sprawę). Czyli teraz trzeba zwrócić się z tą sprawą do Budimexu, żeby podjęli rozmowy na ten temat.
W każdym razie spółdzielnia jest nastawiona na współpracę w celu urządzenia takiego przejścia i z rozmowy można było wywnioskować, że nie są temu przeciwni.
iti pisze:Skupmy się w tym wątku na stworzeniu przejścia Orlińskiego - Dywizjonu 303. Koresponduję w tej sprawie w Budimexem, żeby rozpoczął współpracę w tej kwestii ze Spółdzielnią Mieszkaniową Czyżyny. Nie wydają się być zainteresowani takim rozwiązaniem, ale jeszcze zobaczymy. Jeżeli się nie uda z nimi dogadać, sprawa przejdzie na wspólnotę mieszkaniową i ewentualną zgodę mieszkańców mających min. 51% udziałów w ogóle nieruchomości.
Ale dlaczego Spółdzielnia Mieszkaniowa Czyżyny próbuje w jakikolwiek sposób powiązać to z nowymi blokami na osiedlu Orlińskiego? Przecież to SM Czyżyny postawiło ogrodzenie i wystarczy żeby zdjęli chociaż jedno przęsło - już wtedy będzie o niebo lepiej. Potem będzie można poruszyc kwestię chodnika itp.
Dla mnie to wygląda tak, że SM Czyżyny celowo próbuje przerzucić częściową odpowiedzialność na nowe bloki, (gdzie jeszcze nie ma wspólnoty, a Budimex za darmo chodnika pewno nie zrobi), po czym będzie mogła powiedzieć: "My chcieliśmy, oni nie chcieli"...
Ostatnio zmieniony 19 gru 2018, 13:18 przez kubens1pl, łącznie zmieniany 2 razy.
To mieszkańcom osiedla Dywizjonu 303 powinno bardziej zależeć na likwidacji tego płotu. Oni co prawda mają pocztę, ale to u nas znajduje się większość ciekawych lokali handlowo-usługowych.
Swoją drogą również u nas mogłaby powstać poczta, ta na Dywizjonu 303 zrobiła się strasznie zatłoczona, czeka się nieraz 15min.
Swoją drogą również u nas mogłaby powstać poczta, ta na Dywizjonu 303 zrobiła się strasznie zatłoczona, czeka się nieraz 15min.
Sprawa dla urzędu miasta/prezydenta - ograniczenie dostępności do budynków użyteczności publicznej.
mik pisze:Sprawa dla urzędu miasta/prezydenta - ograniczenie dostępności do budynków użyteczności publicznej.
Zasadniczo ograniczenie nie występuje, ponieważ jednak dojście jest. A to, że na około... No cóż, mają pełne prawo ogrodzić swoją działkę tak samo jak Budimex ogrodził Avie.
-
W związku z zakończeniem prac związanych z budową bloków obok terenów rekreacyjnych w/w oś. AVIA liczyliśmy na przejście dla pieszych łączące ul. Orlińskiego , oś. AVIA z oś. Dywizjonu 303. w Pawilonie znajduje się biblioteka, poczta i inne instytucje, z których usług nasi mieszkańcy chętnie by skorzystali. O przejściu do kościoła nie wspomnę. Zabrakło jednak komuś wyobraźni w tej dziedzinie - "najlepiej ogrodzić się siatką... "
Szkoda to z czasem obróci się przeciwko samym mieszkańcom . Czy inni myślą podobnie ?
Szkoda to z czasem obróci się przeciwko samym mieszkańcom . Czy inni myślą podobnie ?
- Wściekły Wąż
^^ To może przeczytaj chociaż ze trzy pierwsze wpisy w tym wątku, to będziesz wiedział komu zabrakło wyobraźni.
A tak z innej beczki. Zastanawialiście się jak będzie wyglądał podział kosztów wykonania tego hipotetycznego kawałka chodnika z naszej strony (jak już 303 się przestanie dąsać)? Bo ten trakt ma znaczenie dla całego osiedla a nie tylko dla wspólnoty z 9. Oczywiście jeżeli o mnie chodzi to ewentualną służebność podpiszę (czy jak to tam będzie prawnie zorganizowane), ale bym nie chciał, żeby kosztami obciążono tylko bloki po terenie których będzie szedł chodnik.
Czy mamy jakąś organizację zrzeszającą wspólnoty z Avii i Orlińskiego, żeby można było koordynować sprawy ważne dla całego osiedla?
A tak z innej beczki. Zastanawialiście się jak będzie wyglądał podział kosztów wykonania tego hipotetycznego kawałka chodnika z naszej strony (jak już 303 się przestanie dąsać)? Bo ten trakt ma znaczenie dla całego osiedla a nie tylko dla wspólnoty z 9. Oczywiście jeżeli o mnie chodzi to ewentualną służebność podpiszę (czy jak to tam będzie prawnie zorganizowane), ale bym nie chciał, żeby kosztami obciążono tylko bloki po terenie których będzie szedł chodnik.
Czy mamy jakąś organizację zrzeszającą wspólnoty z Avii i Orlińskiego, żeby można było koordynować sprawy ważne dla całego osiedla?
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”