Nowy park w Krakowie Czyżynach - głosujemy w "budżecie obywatelskim"!!!

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Małgorzata

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - głosujemy w "budżecie obywatelskim"!!!

Postautor: Małgorzata » 16 cze 2016, 12:02

Myślę, że nazwanie parku jak najbardziej jest dobrym pomysłem - radziłabym nawet stworzenie wydarzenia na Facebooku i zbieranie pomysłów od szerszego grona odbiorców. Zawsze to zwiększa szanse na powodzenie :)

a co do nazw, to może warto iść kierunku:
* "Zielone Czyżyny"
* "Park Orlińskiego"
* "Czyżyńskie Ogrody"
* "Park Nowy"
* "Nowy Park Czyżyński"

Jak myślicie :?:

P.S. Temat tak mnie zaangażował, że po dwuletniej obserwacji aż się zalogowałam na forum jako użytkownik - witajcie! :D

Staś

Postautor: Staś » 16 cze 2016, 12:19

Prosiłem o niezaśmiecanie? Prosiłem! Nazwa to w tym momencie sprawa drugorzędna. Skupmy się na tym żeby projekt przeszedł i został zrealizowany. W tej chwili nazywa się "projekt. nr 65- zamieszkaj obok parku" i nie zmienimy tego. Jeśli zostanie zrealizowany można, a nawet trzeba, wystąpić do władz miasta o nadaniu mu takiej, lub siakiej oficjalnej nazwy.

Nowy

Postautor: Nowy » 16 cze 2016, 17:11

@Staś spokojnie, dyskusja jest o projekcie, jest konstruktywna, a do tego:

1) Łatwiej się promuje coś, co ma nazwę, zwłaszcza dobrze się kojarzącą i wpadającą w ucho.
2) Jeśli ten wątek będzie żywy, to też będzie się utrzymywał na górze listy aktywnych tematów / nowych postów, a tym samym dotrze do większej ilości osób.

Jestem raczej za tym, żeby prowadzić w nim ożywioną dyskusję, bo to sprawie po prostu służy :idea:

Staś

Postautor: Staś » 16 cze 2016, 17:29

1. Masz sporo racji, zwłaszcza jeśli chodzi o promowanie przy pomocy nazwy. Projekt niestety ma już nazwę trochę nietrafną i tak został zarejestrowany.
Moim zdaniem nie chodzi tylko o to żeby "zamieszkać koło parku" , ale żeby te parki i zieleń urządzona w ogóle powstawały w Krakowie. Korzystać mogą wszyscy - niekoniecznie mieszkając obok. Jeśli projekt zostanie zrealizowany, mam nadzieję, wtedy rozpętamy polskie piekiełko walcząc między sobą ;) - odwołując się do świętych, bohaterów narodowych, jedynie słusznych idei, wydarzeń politycznych-tworząc rozwlekłe, barokowe nazwy. :D
2. Myślę, że do momentu zakończenia głosowanie trzeba by co kilka postów umieszczać teks (np. mój wcześniejszy) zawierający podstawowe informacje i linki. Ludzie są z natury leniwi i jak nie dowiedzą się czegoś od razu , to odpuszczą temat. Już widziałem w Internecie wpisy mylące ten projekt z parkami jakie zamierza zrobić Budimex.

iti

Postautor: iti » 16 cze 2016, 19:13

Ja też się zgadzam z tym, że powinniśmy jak najwięcej udzielać się w tym wątku, choćby po to, żeby było widać, że sprawa nie jest ludziom obojętna, choć jak pisałeś @Staś, dobrze by było co jakiś czas wrzucać informację z przypomnieniem o głosowaniu.

Jeśli chodzi o nazwę, to świetnie, że ktoś projekt ogarnął, to że się nie pojawiła na tym etapie, to niedopatrzenie, ale grzechem byłoby się tego czepiać, bo ktoś jednak włożył w to sporo czasu. A jakąś nazwę dobrze byłoby mieć w miarę szybko, żeby zaczęła funkcjonować w ogólnej świadomości, na zasadzie - słyszysz ją i od razu wiesz o jaki projekt chodzi (z drugiej strony dobrze by było, gdyby nie odwróciła uwagi od projektu miejskiego nr. 65, można by jej taki człon dodać ;) ). A gdyby teraz było o niej głośno, to zostałaby i na później i część akcji promocyjnej byłaby już zrobiona, a to mogłoby się przydać w sytuacji, w której nie poszłoby po naszej myśli głosowanie...

Mnie się podobają:
- Park Przy Lotnisku (dobrze nawiązuje do miejsca)
- Park Startowy (jako nawiązanie do pasa)
- Zielone Czyżyny (trochę w opozycji do betonowych Czyżyn)
Ale może ktoś ogarnie coś ciekawszego. Czekam na propozycje ;)

zagi

Postautor: zagi » 17 cze 2016, 17:53

Nowy pisze:@Staś spokojnie, dyskusja jest o projekcie, jest konstruktywna, a do tego:

1) Łatwiej się promuje coś, co ma nazwę, zwłaszcza dobrze się kojarzącą i wpadającą w ucho.
2) Jeśli ten wątek będzie żywy, to też będzie się utrzymywał na górze listy aktywnych tematów / nowych postów, a tym samym dotrze do większej ilości osób.

Jestem raczej za tym, żeby prowadzić w nim ożywioną dyskusję, bo to sprawie po prostu służy :idea:

Wystarczy zeby admin zrobił cos w rodzaju wyróżnionego wątku z naistotniejszymi informacjami na temat tego parku i go zamknął bez dyskutowania, tak żeby każdy po wejściu na to forum widział od razu o co chodzi. A tu sobie można pisać o nazwach , drzewach w parku i innych pierdołach. A tak to jest wątek jak każdy inny i prędzej czy później się to rozmyje. Dla przykładu ja wogole nie wchodze na watki osiedla LC Corp czy Murapolu z wiadomych względów.
pozdrawiam

Staś

Postautor: Staś » 17 cze 2016, 20:22

Nowy park w Czyżynach-głosowanie.
Jest szansa na stworzenie nowego parku w Czyżynach, na terenie dawnej zajezdni autobusowej "Czyżyny", czyli między nowymi blokami, a zabytkowym hangarem. Działki na których może powstać są gminne, czyli należą do nas - wszystkich obywateli Krakowa.
Nie narzekajmy na wszechobecny beton- zróbmy coś, aby było więcej urządzonej zieleni. Jest to projekt ogólnomiejski nr 65.
Gorąco zachęcam wszystkich do głosowania w ramach budżetu obywatelskiego Krakowa 2016.
Na stworzeniu parku mogą skorzystać wszyscy- starzy i nowi mieszkańcy Czyżyn, osoby odwiedzające hangar, oraz wszyscy mieszkańcy miasta. W przyszłości może być tam przyjazny kawałek miasta - hangar z funkcją kulturalną oraz teren zielony obok.
Budżet obywatelski 2016 - budzet.dialoguj.pl

Głosować można od 18 do 30 czerwca 2016 roku.

budzet.dialoguj.pl/projects/1331-zamieszkaj-obok-parku

Głosujcie na projekt ogólnomiejski nr 65 - zamieszkaj obok parku.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 17 cze 2016, 21:10

Jeśli chcecie pomóc i macie twitter czy facebook albo po prostu chcecie powiesić na tablicy ogłoszeniowej w swojej klatce, zróbcie to teraz. Głosowanie startuje już za 3h.

- lajkujemy na stronie : budzet.dialoguj.pl/projects/1331-zamieszkaj-obok-parku
- obrazkek A4 np. do powieszenia w Waszej klatce i.imgur.com/6R0D8ML.png

Pamiętajcie i przekazujcie dalej: projekt numer 65

EDIT: Głosowanie wystartowało! Głos oddany +3 pkt.

iti

Postautor: iti » 18 cze 2016, 17:17

Głosowanie ruszyło, 3 punkty za parkiem przekazanie, zapewnienia o kolejnych kilkudziesięciu też dostałem :) Na stronie pojawiła się instrukcja o tym, jak głosować w budżecie obywatelskim Krakowa na nr 65 ;) Można podesłać rodzicom, babci i dziadkowi :idea:

Obrazek

Dużo osób uda się Wam namówić na głosowanie za tym projektem :?:

Staś

Postautor: Staś » 18 cze 2016, 17:55

Ja, żona, syn, teściowie, rodzice = 7 osób na 100%. Agitka (ulotki + namowa) w pracy też była, więc myślę, że kilka (2-3) osób jeszcze dojdzie.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”