Piszą o nas: Wywiad z radnym dzielnicy Czyżyny Jerzym Woźniakiewiczem

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
sam.slater

Re: Piszą o nas: Wywiad z radnym dzielnicy Czyżyny Jerzym Woźniakiewiczem

Postautor: sam.slater » 04 lip 2016, 22:13

dyskusja zjechała zupełnie na jakąś bocznice...hejt niestety jest i między nami, a niepotrzebnie bo cele mamy podobne tylko drogi inne. A do walki z negatywnym obrazem naszego osiedla w mediach przyłączam się do Don Kichota :twisted:

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 04 lip 2016, 22:18

Trzymajmy kciuki, bo jutro o 12.00 będą wyniki i może ten obraz się nieco zmieni. Na pewno próbujmy też współpracować z lokalną społecznością bez uprzedzeń, a wtedy z pewnością uda się więcej zrobić. Dla uniknięcia paraliżu trzeba przystanku bliżej osiedla, by więcej ludzi przesiadło się na zbiorkom i więcej ogólnodostępnych miejsc parkingowych.

Ktoś ma jakiś pomysł na miejsca parkingowe, może zaproponujemy radnym wyłączenie jednego pasa Stella-Sawickiego z użytku, kiedy już oddadzą S7 ;)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 04 lip 2016, 22:54

D89 :lol:

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 05 lip 2016, 10:00

Bez wycieczek personalnych bym prosił, bo to bez sensu, jak się ktoś opisze ciekawego (w większości) posta, a później trzeba go kasować :idea:

A radni dzielnicowi też są z wyborów... tak tylko przypominam.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 05 lip 2016, 15:00

i kolejny tekst za Onetem:

Kraków: Urzędnicy kupią szybowce. Tak zdecydowali mieszkańcy

Dawid Serafin
Dziennikarz Onetu
napisz do mnie
Magistrat ogłosił wyniki głosowania w tegorocznym budżecie obywatelskim. W sumie krakowianie wybrali 83 pomysły, które będą musieli zrealizować urzędnicy. Najwięcej głosów w glosowaniu ogólnomiejskim zebrał projekt "Skrzydlaty Kraków". Zakłada on m.in. zakup trzech szybowców oraz loty widokowe dla 200 osób.

W tegorocznej edycji budżetu obywatelskiego zagłosowało prawie 45 tysięcy. Jednak blisko pięć tysięcy z nich urzędnicy uznali za nieważne. Dla porównania rok temu głos oddało ponad 50 tysięcy mieszkańców.

- Każdy z nas ma różnego rodzaju hipotezy, dlaczego frekwencja spadła. Na tym etapie nie chcemy o tym jeszcze jednak ich przedstawiać – mówi Andrzej Kulig, zastępca prezydenta Krakowa ds. polityki społecznej.

Łącznie krakowianie zgłosili w tegorocznej edycji 611 pomysłów. Pod głosowanie poddanych zostało 401 pomysłów. Ostatecznie zrealizowanych zostanie 83 pomysły. Dziesięć z nich to projekty ogólnomiejskie. Pozostałe to zadania dzielnicowe. (...)

wiadomosci.onet.pl/krakow/krakow-urzednicy-kupia-szybowce-tak-zdecydowali-mieszkancy/h9q1hs

Panie Adminie można usunąć ten dopisek z tytułu wątku?

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 05 lip 2016, 15:54

Aeroklub Krakowski ma do dyspozycji szybowce szkolne nie wiem skąd pomysł z zakupem. Natomiast pomysł z renowacją Hangaru rewelacyjny. Po remoncie można, by w nim umieścić samoloty, które znajdują się obecnie na ekspozycji plenerowej Muzeum Lotnictwa Polskiego. Mogli by jeszcze zagospodarować teren dookoła zachodniej części pasa startowego ten po drugiej stronie ul. Stella Sawickiego coś na wzór Central Park w USA.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2022, 14:42 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

jas78

Postautor: jas78 » 05 lip 2016, 18:12

sam.slater pisze:Znów bije mi tu jakąś "złą aurą" wokół naszego osiedla, czy tylko ja mam takie wrażenie czytając ten artykuł? Czy Pan Woźniakiewicz zdaje sobie sprawę z tego że ta siła kilku tysięcy mieszkańców może go kiedyś nie wybrać? Ciągłe narzekanie że zapchamy komuś drogi, zajmiemy miejsca parkingowe i to z ust kogoś kto jako gospodarz powinien nas powitać przysłowiowym chlebem i solą. Co takiego radni zrobili żeby usprawnić komunikację w Czyżynach od momentu kiedy dowiedzieli się o budowie nowego osiedla?

Radny opowiada rzeczy oczywiste. Powstanie Nowych Czyżyn w takim kształcie jak obecnie to gigantyczny problem (swoją drogą, do dziś nie potrafię zrozumieć dlaczego nie zbudowano wyższych bloków, ale za to bardziej od siebie oddalonych, z skwerami pomiędzy budynkami. Mieszkań byłoby tyle samo, przestrzeni wspólnej - więcej). Co więcej problem który będzie narastać w miarę jak u nowych mieszkańców pojawią się dzieci (zbyt mało przedszkoli, szkół, placów zabaw etc.). Nie widzę więc powodu, by kadzić w wywiadzie i zaklinać rzeczywistość. Nie rozumiem też, czemu pan utożsamia się z Budimexem. Ja jakoś o dobre imię mojego dewelopera nie walczę, mimo że jestem w miarę zadowolony jakością bloku i mieszkania. Jest mi to zupełnie obojętne, co ludzie piszą o Miechowiance.

Natomiast co innego diagnoza, a co innego postrzeganie osiedla Nowych Czyżyn i ich mieszkańców. Ważne, co w obecnej sytuacji można zrobić dla nas wszystkich - mieszkańców Czyżyn. Tak się składa, że na nowy park w budżecie obywatelskim głosowali nie tylko mieszkańcy Nowych Czyżyn - ale także ich sąsiedzi ze "starych" osiedli. Głosowałem również ja i moja żona - mimo że oddziela nas Park Lotników i tereny Politechniki.

Widać więc wyraźnie, że jak jest sensowna propozycja to możemy działać wspólnie :D I nie ma sensu się użalać, że o Was źle piszą - tylko podjąć działania które doprowadzą do poprawy sytuacji. Jak w Nowych Czyżynach i ich otoczeniu jakość życia się poprawi, to spokojna głowa - również i media będą przychylniej o tym osiedlu pisać. Ale czy to jest najważniejsze (wizerunek osiedla)? Wizerunek powinien być rzeczą wtórną do jakości życia właśnie.

Reasumując: ja mam nadzieję że ta wspólna inicjatywa zakończona sukcesem zachęci do kolejnych. A jest o co walczyć w Czyżynach. Np. jeśli jako mieszkańcy będziemy egzekwować swoje prawa, szybciej powstanie linia tramwajowa na Stella-Sawickiego. A to radykalnie poprawi sytuację komunikacyjną w dzielnicy.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 05 lip 2016, 18:49

@jas78 czemu uważasz, że utożsamiam się z Budimeksem? Po prostu szanuję tą firmę bo jest zaraz po Skanskiej liderem branży budowlanej w Polsce, a z biznesowego punku widzenia zrobiła majstersztyk z tym osiedlem - wykosiła lokalną konkurencję. Oceniając ją jako spółkę akcyjną oceniam ją pozytywnie.

Radny opowiada rzeczy oczywiste

A czy o to chodzi żeby radny opisywał rzeczywistość? Nie chodzi mi też o to aby radny dzielnicowy chwalił jakiegoś dewelopera. Napisałem, że jako gospodarz powinien wykazać inicjatywę do naprawy sytuacji. Ja jako mieszkaniec osiedla nie chcę słyszeć że radny ma problem, a chcę usłyszeć jakie ma pomysły aby ten problem rozwiązać. Pytam się czy radni wyszli z jakąś inicjatywą w kierunku miasta aby uczynić komunikację zbiorową bardziej dostępną w tamtej okolicy, czy poczynili kroki w kierunku otwarcia nowych oddziałów szkolnych? Nie trzeba być orłem żeby przewidzieć że będzie problem z komunikacją i miejscami w szkołach jak się wpuści kilka tysięcy nowych mieszkańców do dzielnicy. Organa rady dzielnicy są po to by opracować strategię zarządzania, aby ŻADEN mieszkaniec dzielnicy nie musiał odczuwać negatywnych konsekwencji z tytułu zwiększenia ilości mieszkańców. Od nich wymagam rozwiązania tego problemu. Zwalanie winy na dewelopera jest tylko oznaką bezradności. Deweloper zgodnie z prawem wybudował osiedle i na tym jego rola się kończy a radnych powinna zacząć.

D89

Postautor: D89 » 05 lip 2016, 18:58

Radny pracuje dla mieszkańców i nie jest od tego żeby opowiadać o problemach, tylko od tego żeby je rozwiązywać - jeśli tego nie rozumie, albo nie potrafi to nie nadaje się na radnego. Tak samo jak idąc do sklepu chcemy kupić dobry i tani towar nie wysłuchując przy tym od sprzedawcy ile to miał kłopotów, a jeśli problemy z prowadzeniem sklepu kogoś przerastają to idziemy do konkurencji.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 05 lip 2016, 19:22

zagi pisze:
masakra
lovekrakow.pl/aktualnosci/aeroklub-zatrudnil-ludzi-do-zbierania-glosow-w-budzecie-obywatelskim_15538.html

coś mi się zdaje że ich zdyskwalifikują ;)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”