DarthMoon pisze:Porównywałem "jakość" wykonania Avii i bloków na żabińcu przy torach kolejowych, to samo(a uważam, że Avia jest ładniejsza).
Jakość to nie tylko atrakcyjność projektu. Zgodzę się nawet z tym, że Avia ładniejsza (choć mi bardziej odpowiada akurat projekt budynków przy Orlińskiego - są faktycznie ładne jak na budżetową budowę). Ale liczy się też jakość wykonania i trwałość. Co do jakości można poczytać trochę w wątkach dotyczących odbiorów i wyrobić sobie zdanie. Co do trwałości to nie wiadomo nic, bo to wyjdzie po 5 i 10 latach. Podobnie jak na Żabińcu.
DarthMoon pisze:Cena mieszkania+parking duża różnica na korzyść Avii.
Ale lokalizacja jednak o wiele gorsza. Żabiniec mimo wielu wad jest znacznie bliżej centrum i ma to przełożenie na ceny.
DarthMoon pisze:Miejsc do parkowania na osiedlu Budimexu jest tyle co wszędzie.
To jest oczywista nieprawda. Współczynnik 0.6 miejsca na mieszkanie jest bardzo niski, jeden z najniższych w nowym budownictwie w Krakowie. Proszę nie zaklinać rzeczywistości.
DarthMoon pisze:Na starych osiedlach niedługo będzie jeszcze mniej miejsc, bo szeryfów jest coraz więcej i jak ktoś stanie jednym kołem na trawniku itd to zaraz zgłaszają na SM. Zobaczcie takie grupy na FB o parkowaniu w Krakowie. Gdyby nie to, że ludzie parkują po trawnikach, to współczynnik miejsc parkingowych na starych osiedlach jest gorszy niż na nowych.
Ależ oczywiście, że miejsc parkingowych na osiedlach z PRL jest mniej niż na nowych. No to Pan Amerykę odkrył
Natomiast to żaden argument. Cóż to za pociecha, że "u was biją Murzynów"? Skoro ktoś kupuje w Avii, to chce mieszkać na nowym - w starym budownictwie może przecież kupić tańsze mieszkania na Hucie, często w niezłej lokalizacji. I punktem odniesienia są inne nowe osiedla, nie stare.