Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
jas78

Re: Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Postautor: jas78 » 16 maja 2016, 19:03

rrafael pisze:Ja tu czegoś nie rozumiem - protestuje się przeciwko budowaniu nowych bloków, czyli przeciwko nowym sąsiadom, a następnie mówi się o integracji i pikniku sąsiedzkim? No nieźle ;) Jeżeli naprawdę aktywiści coś chcą zrobić, to niech dopilnują, żeby te skwery i zieleń wokół inwestycji powstały, a nie zasłaniając się 11 drzewami budują swoją polityczną pozycję lub walczą o swoje prywatne interesy.

Ja też czegoś nie rozumiem. Za Budimexem nie przepadam, ale chyba jednak ta firma działa zgodnie z prawem? Skoro tak, to chyba nie przystawia pistoletu do głowy potencjalnym klientom mówiąc: "kupuj natychmiast klitkę w betonowej pustyni bez grama zieleni, za to ze zbyt małą liczbą miejsc parkingowych".

Nie Budimex jest przedsiębiorcą i działa dla zysku. Natomiast klienci dokonują wyboru. Tak naprawdę to wina za zaistniałą sytuację jest po stronie tych klientów, którzy zgodzili się na niższy standard, w tym praktycznie brak zieleni na osiedlu. I ja jestem w stanie zrozumieć taki wybór, nie rozumiem natomiast zachowania "zeżrę ciastko i chcę mieć ciastko" - czyli wybudujcie mi tanie mieszkania bez zieleni, a potem (miejscy aktywiści, władze miasta) dajcie mi zieleń. To tak nie działa.

Sami aktywiści z resztą nic nie pomogą, jeśli do nich nie przyłączą się ludzie. Władze miasta nic nie zrobią z zielenią w Czyżynach, jeśli nie zaczniemy głosować na budżet obywatelski i nie pokażemy, że jesteśmy realną siłą nacisku.

Nawiasem mówiąc, Budimex może prawa nie łamie, ale właśnie ta decyzja o braku zgody na wycinkę zieleni spowodowana jest - w ocenie organu - tym, że na Nowych Czyżynach jest zbyt mało zieleni w stosunku do pierwotnych ustaleń. Radzę sobie przeczytać tą decyzję, jest dostępna w internecie. Dopilnować, by skwery i zieleń wokół inwestycji powstały mieli przede wszystkim sami kupujący - klienci Budimexu. A tu jeszcze pretensje, że sąsiedzi nie patrzą się bezczynnie na to co się dzieje i próbują "coś" robić...

Powtórzę: dla mnie nawet nie ten koszmarny beton jest problemem, ale to że już na początku budowy eksperci ostrzegali, że to doprowadzi do konfliktu lokalnej społeczności. I sprawdza się w 100%. Budimex wybuduje, sprzeda i przeniesie się gdzie indziej, problemy pozostaną. A ludzie nie będą potrafili się dogadać jak je rozwiązać.

D89

Postautor: D89 » 16 maja 2016, 20:48

jas78 pisze:decyzja o braku zgody na wycinkę zieleni spowodowana jest - w ocenie organu
A kto to jest ten "organ"? Takie mydlenie oczu, trzeba napisać wprost: pan Mietek/pani Krysia stwierdziła że powie nie bo nie - i kto mi co zrobi?. Decyzji nie podejmuje żaden "organ" tylko imiennie jakiś urzędnik.

clash

Postautor: clash » 17 maja 2016, 2:04

supper pisze:Kto mi wytłumaczy co się stało z tymi trzema drzewami między Avią V a VI?
Komu kuźwa przeszkadzały? Trzeba mieć nie po kolei w głowie aby coś takiego zrobić. Kto wydał pozwolenie na wycinkę?

2 miesiące temu:
Obrazek

dziś:
Obrazek

Nie kolidowały z inwestycjami budimexu to nikt o nie nie zawalczył.

jas78

Postautor: jas78 » 17 maja 2016, 9:08

clash pisze:Nie kolidowały z inwestycjami budimexu to nikt o nie nie zawalczył.

Nie, tu realizowane jest "święte prawo własności" w wersji ekstremalnej. Nie ma waszych drzew i co nam zrobicie. Dla mnie ewidentny rewanż za zablokowanie wycinki w innym miejscu, bo drzewa odgraniczały Avię od starego osiedla. A na wycinkę zgodę dostali pewnie dawno temu, później stwierdzili że akurat te drzewa mogą zostać - a teraz zmienili zdanie.

Najsmutniejsze jest to, że poza incydentalnymi głosami protestu mieszkańcy Avii nic z tym nie robią. Po prostu bierność posunięta do absurdu.

supper

Postautor: supper » 17 maja 2016, 15:30

Wysłałem w tej sprawie zapytanie do rzecznika prasowego - zobaczymy czy raczy coś odpowiedzieć.
(Andrzej Miś,PR managerandrzej.mis@budimex.pl, kom: 513 154 684)

Obecni mieszkańcy Avia VI chyba mają na wszystko wyje... bo pewnie większość i tak tylko wynajmuje tam mieszkania.

Pozdrawiam,

Przyszły mieszkaniec Avia V

supper

Postautor: supper » 18 maja 2016, 13:30

jst odpowiedz rzecznika:

"Szanowny Panie, drzewa owocowe, o których mowa (śliwa), zagrażały bezpieczeństwu dzieci na placu zabaw. Drzewa były stare i pochylone. Mimo zamontowania podpór podtrzymujących gałęzie i prób ratowania śliw drzewa groziły powaleniem. Tym samym nie mogliśmy dopuścić do sytuacji, w której zdrowie bądź życie najmłodszych mieszkańców osiedla byłoby narażone na uszczerbek.

Usunięcie drzew owocowych nie wymaga decyzji administracyjnej."

Pozdrawiam
- Andrzej Miś
biuro prasowe
513-154-684

supper

Postautor: supper » 18 maja 2016, 13:31

Moim zdaniem drzewa były w doskonałym stanie.
Jeżeli coś wystawało nad piaskownicę to powinni tylko przyciąć tylko gałęzie...

eve

Postautor: eve » 18 maja 2016, 19:10

@supper

Jesteś specjalistą w dziedzinie drzew owocowych?
A te 3 podpory, widoczne na zdjęciu, to niby tak dla ozdoby tam były?

+ pytałeś może, czy posadzą w tym miejscu coś w zamian...?

supper

Postautor: supper » 18 maja 2016, 21:22

To że krzywo coś rośnie to nie znaczy, że należy wycinać.
Wiele drzew w swoim życiu wycinałem i i wiem, że z tymi było wszystko w porządku. Zresztą chyba nigdy nie widziałeś jak wygląda stara śliwa.

ragar

Postautor: ragar » 19 maja 2016, 0:04

Szkoda, że wycięli, bo całkiem były ładne, ale skoro trzeba było się ich pozbyć... Z drugiej strony ciekawe dlaczego akurat teraz, a nie kilka lat wcześniej, przecież plac zabaw był pod nimi nie od dzisiaj :idea: Może to jakieś efekty protestów ;)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”