Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
ngy16687

Re: Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Postautor: ngy16687 » 19 maja 2016, 6:58

Czy pisal już ktos do Budimexu czy posadzą nowe?

jas78

Postautor: jas78 » 19 maja 2016, 7:06

Typowe wciskanie kitu, jeśli chodzi o uzasadnienie. Jedno drzewo wymagało podpór i to faktycznie mogło nadawać się do wycięcia. Pozostałe wyglądały na całkowicie zdrowe. W dodatku sposób wycięcia tych drzew jest żenująco nieprofesjonalny - pnie sterczą z ziemi, dzieciaki mogą się na nich potknąć a to też zagraża ich bezpieczeństwu :P

Profesjonalna wycinka zakładałaby wycięcie drzew ale z usunięciem korzeni, tańsza wersja - z pozostawieniem pniaków ale docięciem ich do poziomu ziemi + nasadzeniem nowych drzewek (na tym placu nie ma żadnego cienia - super to będzie wyglądać w słoneczne dni).

Jeśli to się stało teraz, to powiązanie sprawy z wycinką tych 51 drzew jest oczywiste.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 19 maja 2016, 11:16

Powiem Wam, że już męczące robi się to wasze skomlenie o każdy krzak ... Zamiast dążyć do tego, żeby budimex zrobił te dwa skwery i przede wszystkim mu w tym nie przeszkadzać to bijecie pianę o pojedyncze drzewa na które później nikt i tak nie będzie zwracać uwagi. W aktach notarialnych jak i materiałach promocyjnych nie było nigdy mowy o żadnych drzewach... budimex może wyciąć wszystko i nic z tym nie zrobicie. Jak chcecie mieć osiedle z bujną zielenią i dużymi drzewami to było kupić na jakimś starym osiedlu albo bardziej prestiżowych inwestycjach. Z tego co widzę, to sami dendrolodzy i ekolodzy tu są. Dostaniemy mieszkania wraz z działkami to będziemy mogli sobie sadzić te drzewa jak i gdzie tylko będziemy chcieli.

Yankes

Postautor: Yankes » 19 maja 2016, 11:52

Maniek masz racje i zgadzam się z Tobą.

wczoraj miałem okazję być w jednym z mieszkań na Orlińskiego 4 i powiem szczerze miło się zaskoczyłem, bo po lekturze na forum byłem inaczej nastawiony.
Nie taki zły Budimex jak go malują, a konkretniej:
w mieszkaniu czyściutko, okna umyte, ściany ładnie wykończone i wstępnie wymalowane. Duża ilość gniazd elektrycznych i nawet przemyślane dodatkowe światło nad umywalką , gniazdko na okap przy górnych szafkach w kuchni.

Trzeba też brać pod uwagę, iż mało jest inwestycji deweloperskich w miejscach gdzie było dróg by inwestor je realizował. Zobaczcie ile dróg powstało + chodniki

wiec podsumowując przestańcie marudzić bo uważam, że nie jest tak źle. Owszem problemy jak to w życiu są i będą, ale ważne by je rozwiązywać i buczeć bez sensu.
Większość buczy, a jak ma coś podziałać to się wycofuje.

Anna Cioch

Postautor: Anna Cioch » 19 maja 2016, 17:04

Szanowni,

nasze następne spotkanie odbędzie się we wtorek, 24 maja, o 19:30 w siedzibie Rady Dzielnicy (os. Dywizjonu 303 34). Podsumujemy Piknik na Betonie, omówimy rozstrzygnięcie SKO (do tego czasu powinno się pojawić) i dalsze kroki ws. 51 drzew oraz szerzej zieleni w Czyżynach (m.in. sprawa projektu do budżetu obywatelskiego na zagospodarowanie skweru przy Stella-Sawickiego).

Zapraszam :)

D89

Postautor: D89 » 19 maja 2016, 17:25

Uszanujecie wyrok SKO i zostawicie nasze osiedle w spokoju, czy trzeba będzie robić akcje na fb? I czy zamierzacie bronić zieleni przed zabudową przez SM Czyżyny? Pytam ponownie bo mój wcześniejszy post został zignorowany.

gucio

Postautor: gucio » 19 maja 2016, 19:44

D89 pisze:Uszanujecie wyrok SKO i zostawicie nasze osiedle w spokoju, czy trzeba będzie robić akcje na fb? I czy zamierzacie bronić zieleni przed zabudową przez SM Czyżyny? Pytam ponownie bo mój wcześniejszy post został zignorowany.

D89 spokojnie, nikt cię na sile w nic nie angażuje wiec luzuj lejce i daj się wykazać. Jak coś się uda zrobić to będzie lepiej niż teraz . Ja wolę mieć przed oknem zielono niż metal albo syf . . . .

Anna Cioch

Postautor: Anna Cioch » 20 maja 2016, 23:51

D89 pisze:Uszanujecie wyrok SKO i zostawicie nasze osiedle w spokoju, czy trzeba będzie robić akcje na fb? I czy zamierzacie bronić zieleni przed zabudową przez SM Czyżyny? Pytam ponownie bo mój wcześniejszy post został zignorowany.

D89, pisałam już: nie zamierzam przepraszać, że nie zajmuję się każdą działką w Krakowie. Ta konkretna akcja ma jeden konkretny cel. A Tobie naprawdę nikt nie broni rozpocząć jakiejkolwiek akcji w jakiejkolwiek sprawie. Ba, nikt Ci nie broni, a ja wręcz zachęcam, żebyś przyszedł na nasze spotkanie i przekonywał nas do działań, które uznajesz za słuszne. Rozważamy sformalizowanie naszej akcji, wtedy będziemy mieć władze, procedury podejmowania decyzji, a i przedmiot działalności będziemy mogli określić szerzej. Przyjdź, porozmawiajmy, podziałajmy razem.

D89

Postautor: D89 » 21 maja 2016, 10:28

Czyli mieszkańcy SM Czyżyny chcą "bronić zieleni" na działkach należących do Bx, a swoje własne zabudować. Robią to te same osoby które zarzucały że my - jako nowi mieszkańcy - będziemy "pasożytować" na "ich" przedszkolach, szkołach, przychodniach, parkingach itd.

eve

Postautor: eve » 21 maja 2016, 10:31

Jak widać, nie doczekamy się odpowiedzi na pytania D89 :D
Te działki nie są na drugim końcu Krakowa, tylko tuż obok tej, o którą rozpętaliście raban.
W tej samej dzielnicy, o którą podobno tak się troszczycie.

Bycie u władzy i procedury - wygląda na to, że to właśnie się komuś tutaj marzy...

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”