iti pisze:W skrócie:
- Włodarczyka jednak otwarta, ale skręt w Orlińskiego w nią, tylko w prawo;
- Skręt z Orlińskiego we Włodarczyka tylko w prawo;
- Zmiana układu nawrotek, żeby wjechać w Orlińskiego, trzeba by zawrócić poniżej i przejechać przez wszystkie pasy.
Nie jest to idealne rozwiązanie z kilku powodów.
A gdyby zrobić tak (nie wiem czy to możliwe, ale pewnie można zgłosić taką uwagę):
- Wyjazd w Włodarczyka w Orlińskiego w prawo i w lewo.
- Wjazd we Włodarczyka z Orlińskiego tylko w prawo..
- Lewoskręt w Stella-Sawickiego zostaje.
- System nawrotek zostaje taki, jak w projekcie.
- Przystanki i przejście zostają tak, jak w projekcie.
Jak myślicie?
Moje przemyślenia:
1. Ogólnie jestem w stanie jako mieszkaniec Avii zaakceptować wjazd na osiedle przez nawrotkę kosztem włodarczyka (dostając w zamian szybszy wyjazd na południe oraz przystanki i przejście). Czasowo może wyjść podobnie, choć faktycznie na nawrotce trzeba się skupić. Boję się też, że korek na północ na prawym pasie będzie teraz sięgał na południe od wjazdu na Orlińskiego, więc trzeba będzie dodatkowo być wpuszczonym, żeby przebić się na pas zjazdowy. Teraz jak korek jest do Orlińskiego to część skręca w prawo. Słabo natomiast mimo wszystko, że nie będzie jak po drodze jadąc autem odebrać paczkomatu, a tak dość często zimą robię.
2. Wydaje mi się jednak, że da się zrobić wyjazd z włodarczyka na orlińskiego, gdyby był pod większym kątem. Rysunek poglądowy. Separator na czerwono. Pewnie fizycznie będzie się zakaz dało złamać, ale chyba aż takich desperatów nie będzie, bo jednak będą musieli ustępować wyjeżdżającym zarówno od Orl. jak i Włod., więc już szybciej wyjdzie poczekać do następnego zjazdu.

3. Ewentualnie jakoś jednak zrobić lewoskręt ze Stella na Orlińskiego. Skrzyżowanie z Pisarka (jadąc od północy) z reguły wygląda tak, że na lewym pasie prosto za bardzo nie ma jak jechać bo auta czekają na skręt. Więc jeśli tam się przez to nie korkuje to i 200 metrów dalej dwa pasy do jazdy na wprost pewnie wystarczą, a lewy mógłby być do skrętu. No tylko dochodzi kolejna faza sygnalizacji, prawdopodobnie krótka na 3-4 auta wystarczy bo na pisarka mieści się 6 max 7 aut, a to wjazd na dużo więcej bloków.
4. Mieszkańcy 2. Pułku jakby nie było dostają możliwość wyjazdu na południe z Orlińskiego zamiast przez nawrotkę. Korków wbrew temu co niektórzy piszą nie będzie, a spokojny wyjazd z sygnalizacją może być dla niektórych bardziej atrakcyjny niż nawrotka z potrójną zmianą pasa.
5. Kolejny i raczej szybszy wyjazd zyskują też mieszkańcy 303 mieszkający w pobliżu feralnego płotu. Wyjazd przez Pisarka ma tylko jeden pas do skrętu w lewo i trzeba jeszcze ustępować pieszym i pojazdom z naprzeciwka. Wyjazd z Orlińskiego będzie miał znacznie lepszą przepustowość, bo przejście jest tylko po północnej stronie (tak na moje oko

)
Tak że moim zdaniem nie jest tak, że minusy przeważają, a pewnie nie jest łatwo zostawić obecne plusy i dodać kolejne. Oczywiście warto projektantów przycisnąć, oni są fachowcami to powinni zrobić max co się da.