iti pisze:Mate pisze:Decyzją Radnych miejskich drogi na os. Dywizjonu 303 wracają w ręce spółdzielni (nie staną się drogami publicznymi jak zakładał pierwotny projekt planu).
Radni wykazali się ogromną stronniczością. Posługiwali się terminamim takimi jak: "rdzenni mieszkańcy" - chodzi o mieszkańców os. Dywizjonu 303; "deweloper" - chodzi o mieszkańców os. Avia oraz ul. Orlińksiego (pomimo, że na tym terenie dewelopera już dawno nie ma - póki co). Moża było odnieść wrazenie, że Radni nie wiedzą o czym mówią, nie wiedzą że Orlińskiego i Avia jest zamieszkana od kilku lat (najstarsze bloki).
Tymczasem nie ma czegoś takiego jak "rdzenni mieszkańcy", bo co to są ? Aborygeni, czy jak? Mieszkańcy Orlińskiego i Avii mają takie same prawa jak miszkańcy osliedli, ktore powstały wcześniej.
Warto pamiętac o postawie Radnych przy kolejnych wyborach. Orlińskiego i Avia ma dużą siłę wyborczą - o tym najwyraźniej Rajcowie również zapomnieli.
Miałem bardzo podobne refleksje jeszcze przed tym głosowaniem. Udało się dodać do uchwały Rady Dzielnicy w sprawie uwag do tego Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego także punkt nr 2 w paragrafie 1:
W skrócie, chodziło w nim o zapewnienie w planie ciągu pieszego / przejścia w miejscu, w którym SM Czyżyny postawiła płot, czyli zapewnienie sobie podstawy prawnej do zrobienia tam chodnika. Miało być na zasadzie wzajemności, jeżeli coś robimy dla D303, to zróbmy też coś dla osiedli przy Orlińskiego i zapewnijmy dostęp do publicznych usług, od których jesteśmy odgrodzeni płotem, więc radni Drewnicki i Krzysztonek o tym wiedzieli przed tą sesją i druga część uchwały została przez nich zignorowana, zobaczymy czy wymyślą coś poza tym. Czekam jeszcze na ich odpowiedzi, bo obaj zadeklarowali, że przyjrzą się sprawie, więc powstrzymuję się z komentarzem.
I może warto byłoby kiedyś ściągnąć ludzi z naszego osiedla na sesję Rady Dzielnicy Czyżyny, żeby opowiedzieli radnym o swoim punkcie widzenia, okazuje się, że taka metoda jednak bywa skuteczna. A moim zdaniem mamy jeszcze jeden istotny argument od niedawna: frekwencja wyborcza i liczba głosujących na osiedlu, dziwi mnie, że radni miejscy nie kwapią się do tego, żeby o te głosy zawalczyć. Ale jak pisałem, zaczekam jeszcze na wspomniany komentarz.
Ja tylko dodam, że Radny dzielnicowy Marek Ziemiański był bardzo przeciwny umieszczeniu punktu nr 2, czyli zapewnieniu ciągu pieszego w miejscu w którym stoi płot im. Prezesa.
Ostatecznie jednak wstrzymał się od głosu co do tej uchwały.
Zachowanie Radnego Ziemiańskiego dawało do zrozumienia, że stoi on za interesem mieszkańców os. Dywizjonu 303, a nie całych Czyżyn. Tymczasem przypominam, że Ziemiański jest radnym dzielnicowym, całej dzielnicy XIV Czyżyny.