Wycinka drzew w Krakowie Czyżynach przy Stella-Sawickiego naprzeciwko O4

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Wycinka drzew w Krakowie Czyżynach przy Stella-Sawickiego naprzeciwko O4

Postautor: lrc1912 » 24 lut 2017, 17:08

Orientujecie się, czy dla terenów zaznaczonych kolorem (żółtym) będzie sporządzony MPZP, bo na chwile obecną plan obejmuje tylko ten zaznaczony kolorem (zielonym).

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 13:33 przez lrc1912, łącznie zmieniany 4 razy.

szt

Postautor: szt » 24 lut 2017, 17:17

Taki plan nie jest sporządzany. Tu można znaleźć zarysy wszystkich planów sporządzanych i uchwalonych:

http://planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 24 lut 2017, 17:44

Tak tylko, że w tym planie nie jest uwzględniony teren, który przedstawiłem na mapce.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 13:25 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

szt

Postautor: szt » 24 lut 2017, 17:45

Dlatego napisałem, że taki plan nie jest sporządzany ;)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 24 lut 2017, 17:56

:|
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 13:25 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

szt

Postautor: szt » 24 lut 2017, 18:07

Obawiam się, że jak nie będziemy lobbować u osób decyzyjnych to się nie doczekamy na taki plan, proponuję pisać bezpośrednio do radnych miejskich. W przypadku planu dla Dywizjonu/2 Pułku wniosek składał Michał Drewnicki. W okolicy mieszka też Wojciech Krzysztonek (żeby nie było podaję po jednym z PO i PiS ;) )

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 24 lut 2017, 18:28

D89 pisze:Twoim zdaniem lepiej gdy urzędnik na podstawie swojego widzimisie (oraz odpowiednich wyrazów wdzięczności) może komuś na coś pozwolić albo zabronić? Uważasz że to w porządku żeby jacyś samozwańczy "aktywiści" dyktowali właścicielowi co może robić ze swoją własnością? Idąc tym tokiem rozumowania to może sąsiedzi powinni decydować na jaki kolor malujesz sobie ściany w mieszkaniu, albo jakie masz zasłony. Obecne prawo przywraca NORMALNOŚĆ, ale jak widać społeczeństwo tresowane od kilku pokoleń na niewolników nie jest już w stanie tego ogarnąć.

Jutro pod Twoim blokiem na mojej prywatnej działce zrobię wysypisko śmieci. Bez norm prawnych nic mi nie zrobisz. To co piszesz to zwykła demagogia.

Tu problem jest inny, bo prawo ułatwia wycinkę nie tylko Kowalskiemu, ale również deweloperom. Zamysłem była normalność dla Kowalskiego ale trzeba przeczytać parę linijek ustawy, żeby to zrozumieć. Kowalski powinien sobie móc wyciąć swoje drzewko, ale deweloper powinien być pod szczególnym nadzorem jeśli nie ma planu zagospodarowania. Kowalski przez X lat powinien nie móc odsprzedać działki albo płaci słono za wycinkę podobnie jak z podatkiem od sprzedaży nieruchomości. Pomieszkasz 5 lat sprzedajesz i nic nie płacisz, mieszkasz krócej płacisz podatek.

D89 pisze:Jak pokazuje praktyka prawo przyznające urzędnikom uznaniowe decyzje dłuży wyłącznie łapówkarstwu. Jeśli jesteś za utrzymaniem tego stanu rzeczy to OK.

Jeśli złapałeś kogoś na łapówce to to zgłoś, a nie uprawiasz retorykę jak polityk argumentum ad populum

iti

Postautor: iti » 25 lut 2017, 14:41

Zamiast spekulować o tym, co z tą wycinką na terenach Politechniki Krakowskiej wzdłuż Stella-Sawickiego, przespacerowałem się dopytać robotników, którzy przy niej pracują i trochę się dowiedziałem. Choć oczywiście wszystkiego nie muszą wiedzieć, zwłaszcza jakie są plany długoterminowe odnośnie tych działek, nad którymi, o czym warto pamiętać, przebiega linia wysokiego napięcia :)

Obrazek

Panowie pracujący na tym terenie twierdzili, że na zlecenie Politechniki Krakowskiej porządkują te działki, tj. wycinają krzaki i samosiejki, zostawiają większe i bardziej wartościowe drzewa, a finalnie ma tam zostać zasiana trawa :) Według mnie, jak najbardziej przyda się tam zrobienie tego rodzaju porządków, bo jak do tej pory, to zmierzało to w stronę dzikiego wysypiska śmieci.

D89

Postautor: D89 » 25 lut 2017, 14:54

ngy16687 pisze:Jutro pod Twoim blokiem na mojej prywatnej działce zrobię wysypisko śmieci. Bez norm prawnych nic mi nie zrobisz. To co piszesz to zwykła demagogia.

To co piszesz to zwykły bełokt. Ja mówię o drzewach, a Ty o inwestycji i to dość szczególnej. Są ogóle zasady dobrego sąsiedztwa i w szczególności pojęcie "obszar oddziaływania inwestycji". Natomiast prywatne drzewo, na prywatnej działce jest prywatną sprawą właściciela terenu (chyba że stoi blisko granicy działki i jest uciążliwe dla sąsiada).

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 25 lut 2017, 15:51

To że tamtędy biegnie linia wysokiego napięcia, ratuje te działki przed zabudową.

Panowie pracujący na tym terenie twierdzili, że na zlecenie Politechniki Krakowskiej porządkują te działki, tj. wycinają krzaki i samosiejki, zostawiają większe i bardziej wartościowe drzewa, a finalnie ma tam zostać zasiana trawa :) Według mnie, jak najbardziej przyda się tam zrobienie tego rodzaju porządków, bo jak do tej pory, to zmierzało to w stronę dzikiego wysypiska śmieci.

Oby na tym się skończyło.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 13:26 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”