Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
maks

Re: Hałas od ulicy Stelli-Sawickiego

Postautor: maks » 17 lip 2014, 23:55

Wojtku wiem, blok będzie stał na działce po prawej od KP.2 w prospekcie MW.9 ale to i tak nie wiele zmienia, bo przy dobrym "wietrze" to będą wartości 50 dla nocy i 60 decybeli dla całego dnia, a to jednak nie jest mało. Zgodzę się że tragedii nie będzie, ale cicho też nie - nawet po zamknięciu okien. Byłem dzisiaj w pierwszym bloku dywizjonu 303 (te wysokie kwadraty) i o ile do 2 piętra było ok to wyżej poziom hałasu istotnie się zwiększył - nie było już tłumienia od drzew. W drugim pewnie jest lepiej (odległość od drogi porównywalna z tą jaka będzie na orlinskiego 4) ale nie tylko za sprawą odległości, ale też tego że częściowo osłania go pierwszy blok - niestety nie udało mi się tam wejść ;) Piszę o tym nie po to żeby Was wystraszyć, ale głośno rozważam czy kwestia hałasu może mieć wpływ na zmianę mojej decyzji odnośnie zakupu.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 9:59

Ja osobiscie jestem przygotowany że ciszy w okolicy bloku nie będzie ;) jakbym kierował się kryteriami hałasu to wybrałbym mieszkanie na Złocieniu, na Wzgórzach Krzesławickich cenowo są podobne te inwestycje a jest tam cisza bo są z dala od ruchliwych dróg ;)

maks

Postautor: maks » 18 lip 2014, 11:47

Racja tam byłaby cisza :) tylko ciut dalej do centrum ;) kiedyś jeszcze były tam mieszkania, teraz jedynie rynek wtórny.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 15:50

Wzgórza Krzesławickie:
salwator.com.pl/mieszkania/huta/karta-informacyjna

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 15:51

Złocień:
lcc.pl/pol/inwestycje/6,opis,sloneczne-miasteczko.html

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 15:52

Złocień:
sniezka.krakow.pl/aktualne-inwestycje.php?id=20

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 15:52

Dębskiego :
orioninvestment.pl/inwestycje/Trzy-Ogrody/informacje-ogolne-2.html

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 15:54

Jakby komuś bardzo hałas miał przeszkadzać to zawsze jest inna alternatywa :mrgreen:

iti

Postautor: iti » 18 lip 2014, 16:30

No mniej więcej tak to wygląda. Poza tym jeśli chodzi o natężenie hałasu, to z drugiej strony warto zauważyć też, że jest w Krakowie sporo lokalizacji, w których dosyć wąskie ulice są z obu stron blisko otoczone kamienicami/blokami, co jeszcze potęguje niedogodności. Generalnie tam też ludzie jakoś żyją. Jasne, że żyłoby im się lepiej, gdyby było tam cicho, ale chyba jakoś sobie radzą. Mnie mimo wszystko chyba jednak bardziej zależy na tym, żeby nie mieć zasłoniętego przez inny budynek widoku i niezłą ekspozycję okien, chyba więc zostanę przy swoim wyborze. Jak będzie bardzo źle, to najwyżej trzeba będzie sprzedaż i przenieść się do lasu :D
A tak z innej beczki, to spotkałem się też z opinią, że jak skończą S7 na Warszawę, to wtedy odpadnie większość ruchu ciężarowego, który teraz przechodzi m.in. przez właśnie Stella-Sawickiego. Brzmi to dosyć wiarygodnie, choć trudno powiedzieć kiedy skończą robić tą drogę.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lip 2014, 23:18

Ja myślę że nawet ukończenie S7 do ul. Igołomskiej odciąży troszkę Stella-Sawickiego
gddkia.gov.pl/pl/a/8003/s7-krakow-wezel-igolomska-krakow-christo-botewa-wezel-rybitwy

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”