Wybory do Rady Dzielnicy Czyżyny 2018 - niedziela 2 grudnia / informacje / dyskusja

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
pewniaki

Re: Wybory do Rady Dzielnicy Czyżyny 2018 - niedziela 2 grudnia / informacje / dyskusja

Postautor: pewniaki » 30 lis 2018, 11:11

Moje pewniaki tutaj to:

3. CIEŚLIK ŁUKASZ wiek: 37 zawód: DR N. HUMANISTYCZNYCH, PRACOWNIK SAMORZĄDOWY zam. BOLESŁAWA ORLIŃSKIEGO
6. ZIEMIAŃSKI MAREK wiek: 45 zawód: EKONOMISTA zam. OSIEDLE DYWIZJONU 303 popierany przez: NIEZALEŻNY
9. BIENIEK SŁAWOMIR wiek: 34 zawód: MARKETING MANAGER zam. BOLESŁAWA ORLIŃSKIEGO popierany przez: NIEZALEŻNY
11. MĄCZKA GRZEGORZ wiek: 36 zawód: KIEROWNIK PROJEKTÓW INFORMATYCZNYCH zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO popierany przez:
NIEZALEŻNY
12. TEKIELI SZYMON wiek: 32 zawód: ANALITYK zam. OSIEDLE AVIA popierany przez: NIEZALEŻNY
14. BUDZIASZEK AGNIESZKA wiek: 22 zawód: STUDENTKA PSYCHOLOGII zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO popierany przez: NIEZALEŻNY

Ich polecam!
na nich głosujmy!

ngy16687

Re: Wybory do Rady Dzielnicy Czyżyny 2018 - niedziela 2 grudnia / informacje / dyskusja

Postautor: ngy16687 » 30 lis 2018, 11:18

eleese pisze:
Z drugiej strony podoba mi się zwrócenie uwagi na problem połączenia komunikacyjnego między ul. Życzkowskiego a os. Akademickim. Obecnie można się tamtędy przedostać pieszo, wydeptaną ścieżką, w czasie deszczu po kostki w błocie, zimą w ciemnościach.

Więcej o autobusie i próbach cywilizowania tutaj https://www.petycjeonline.com/komunikac ... yny_krakow
i tutaj https://krabok.wordpress.com/2018/04/05 ... edz-zikit/ i w googlach jest jeszcze tego więcej, jak pracownicy strefy próbują się organizować. O chodnikach/płytach w tym miejscu również na mapie goo.gl/Z3Bwsa

Obrazek

iti

Postautor: iti » 30 lis 2018, 11:57

Dorota C. pisze:Nawiązując do wypowiedzi Pana Bieniek, wysuwającego wniosek, iż nie działam dla mieszkańców ulicy Orlińskiego i osiedla Avia jest błędna. Działam, ale działam dla całej Dzielnicy XIV, co jest poparte wcześniejszym wpisem, a dodatkowo można uzyskać informację na temat mojej osoby w placówkach oświatowych, z którymi współpracowałam.

Jeśli w swoim dwuletnim stażu ma Pan jakieś osiągnięcia, zrealizowane projekty związane z Dzielnicą XIV to proszę się z nami tym podzielić. Póki co - widzę, że aktywnie Pan działa tylko na Forum stworzonym na własne potrzeby, dlatego serdecznie dziękuję, że bierze Pan udział w dyskusji związanej z wyborami.

Odrobinę szkoda mi energii na wdawanie się w jałowe spory z Panią, ale tylko jeden przykład:

Na swojej ulotce posługuje się Pani wizualizacją parku przygotowana przez pracownię Jakabe Projekty (ciekawe czy zapytała ich Pani o zgodę na wykorzystanie tej grafiki, ale mniejsza z tym).

• Nie spotkałem Pani podczas zbierania głosów za budową parku, choć poznałem wtedy wiele osób, m.in. inicjatora jego utworzenia - Grzegorza Mączkę.
  • Nie pamiętam, aby protestowała Pani gdzieś, kiedy się okazało, że władze miasta chcą się wycofać z budowy parku:
    noweczyzyny.com/budzet-obywatelski-czy-wladze-krakowa-oszukaly-mieszkancow
  • Nie spotkałem Pani podczas prac nad projektem parku, odbywających się w dzielnicy przy udziale Zarządu Zieleni Miejskiej:
    noweczyzyny.com/projektujemy-nowy-park-w-czyzynach-konsultacje
  • Nie pamiętam, aby protestowała Pani, kiedy okazało się, że z planów parku zniknął jego pokaźny fragment:
    noweczyzyny.com/z-planow-zarzadu-zieleni-miejskiej-znika-czesc-nowego-parku-w-czyzynach
  • Nie zauważyłem, żeby protestowała Pani w sprawie odwołania budowy parku ze względu na procesy sądowe toczące się w jego sprawie:
    noweczyzyny.com/w-co-gra-zarzad-zieleni-miejskiej-w-czyzynach-na-pewno-w-zielone

I można by tak wymieniać dalej, po każdym takim tekście sprawa niosła się dalej w mediach, jak np. tu:
krakow.onet.pl/park-w-czyzynach-wyciety-z-mapy-urzad-to-nasz-blad/x7rj0j8
To zazwyczaj pomagało, jak w przykładzie powyżej.

A Pani co w tej sprawie zrobiła? Nic?
Dlatego uważam, za mocno nieuczciwe, wykorzystywanie tego przez Panią w kampanii. Miałem nadzieję, że obejdzie się bez takich przepychanek, ale nie lubię, kiedy ktoś postępuje nieuczciwie, podpinając się pod sprawy, w których nic lub bardzo niewiele zrobił.

Dyskusję o Forum sobie daruję, ale wypowiadam się na nim zarówno ja, jak i Pani. Tyle, że gdyby Pani przyjrzała mu się trochę lepiej, to może by zauważyła, że ludzie sobie na nim zwykle pomagają i o to właśnie w nim chodzi.

Niemniej niespecjalnie mnie dziwi Pani nieznajomość i brak zaangażowania w sprawy lokalne okolic Avii i Orlińskiego - skoro Pani tutaj nie mieszka, to jak może je znać?

Ukłony,
Sławomir Bieniek
Kandydat do Rady Dzielnicy Czyżyny

iti

Postautor: iti » 30 lis 2018, 12:02

eleese pisze:Z drugiej strony podoba mi się zwrócenie uwagi na problem połączenia komunikacyjnego między ul. Życzkowskiego a os. Akademickim. Obecnie można się tamtędy przedostać pieszo, wydeptaną ścieżką, w czasie deszczu po kostki w błocie, zimą w ciemnościach.
Tymczasem jest to najkrótsza droga z biurowców przy Życzkowskiego (gdzie pracują tysiące ludzi), oraz budynków Politechniki, na przystanki autobusowe przy Skarżyńskiego/Okulickiego/Stella Sawickiego oraz do akademików Politechniki.

Tylko to niekoniecznie jest kluczowa sprawa dla mieszkańców osiedla, Orlińskiego i Avia, ale pewnie by się przydało. Właścicielem większości terenów, o których mowa, jest Politechnika Krakowska i ona nie kwapi się do tego, żeby studenci z akademików mieli proste przejście w stronę wydziału mechanicznego.

Moim zdaniem o wiele ważniejsza jest budowa przejścia dla pieszych na wysokości ul. Orlińskiego. Ludzie chcący dostać się do biurowców przy Życzkowskiego dostają tam mandaty od policji, jak przebiegają przez Stella-Sawickiego, a to też po prostu niebezpieczne.

Samo dojście w stronę pasa startowego i Osiedla Akademickiego, a może też przynajmniej częściowo w stronę Życzkowskiego, prawdopodobnie rozwiąże droga do planowanego Małopolskiego Centrum Nauki, która ma odchodzić właśnie od ul. Stella-Sawickiego.

Fiszka

Postautor: Fiszka » 30 lis 2018, 12:39

Wybory do Rady Dzielnicy budzą więcej emocji niż samorządowe :) A poważnie moim zdaniem średnio zachęcająco wygląda sposób zabiegania o głosy atakując kontrkandydata. Pominę kwestię, że sam fakt, że popierana jest przez p. Krzysztonka sprawia, że jej kandydatura nie jest przeze mnie rozważana od samego początku. Nie będę się wypowiadać na temat p. Krzysztonka, bo bardzo chętnie oskarża o pomówienia zamiast wdać się w rzeczową dyskusje...
Podejrzewam, że gdyby nie ulotka w skrzynce, to większość z nas nie wiedziałaby nawet jak pani Dorota wygląda. To tylko świadczy o tym jak bardzo pani jest zaangażowana w sprawy naszego osiedla ;)

eleese

Postautor: eleese » 30 lis 2018, 15:27

iti pisze:Tylko to niekoniecznie jest kluczowa sprawa dla mieszkańców osiedla, Orlińskiego i Avia, ale pewnie by się przydało. Właścicielem większości terenów, o których mowa, jest Politechnika Krakowska i ona nie kwapi się do tego, żeby studenci z akademików mieli proste przejście w stronę wydziału mechanicznego.

Moim zdaniem o wiele ważniejsza jest budowa przejścia dla pieszych na wysokości ul. Orlińskiego. Ludzie chcący dostać się do biurowców przy Życzkowskiego dostają tam mandaty od policji, jak przebiegają przez Stella-Sawickiego, a to też po prostu niebezpieczne.

Samo dojście w stronę pasa startowego i Osiedla Akademickiego, a może też przynajmniej częściowo w stronę Życzkowskiego, prawdopodobnie rozwiąże droga do planowanego Małopolskiego Centrum Nauki, która ma odchodzić właśnie od ul. Stella-Sawickiego.

Nie twierdzę że to jest absolutny priorytet dla wszystkich mieszkańców Orlińskiego i Avia, ale jest to ważne dla tych mieszkańców, którzy pracują przy Życzkowskiego, na przykład dla mnie. Studenci Politechniki też mogą mieszkać na Avii.
To jest kwestia komunikacji wewnętrzdzielnicowej, podobnie jak płot na Dywizjonu 303. Utrudnienie przejścia skutkuje tylko tym, że mieszkańcy nowych osiedli podjeżdżają na stare osiedla samochodami, a nie przychodzą pieszo. A potem mieszkańcy Dywizjonu 303 się skarżą, że im pod blokami samochody parkują :)

Jeśli droga do MCN będzie miała połączenie z Życzkowskiego, to być może rozwiąże to problem - trzeba to monitorować, gdy pojawią się konkretne projekty.

Na budowę przejścia dla pieszych bardzo liczę.

Kwestią do rozwiązania jest też dostępność i atrakcyjność komunikacji publicznej.

iti

Postautor: iti » 30 lis 2018, 16:02

eleese pisze:Nie twierdzę że to jest absolutny priorytet dla wszystkich mieszkańców Orlińskiego i Avia, ale jest to ważne dla tych mieszkańców, którzy pracują przy Życzkowskiego, na przykład dla mnie. Studenci Politechniki też mogą mieszkać na Avii.
To jest kwestia komunikacji wewnętrzdzielnicowej, podobnie jak płot na Dywizjonu 303. Utrudnienie przejścia skutkuje tylko tym, że mieszkańcy nowych osiedli podjeżdżają na stare osiedla samochodami, a nie przychodzą pieszo. A potem mieszkańcy Dywizjonu 303 się skarżą, że im pod blokami samochody parkują :)

Jeśli droga do MCN będzie miała połączenie z Życzkowskiego, to być może rozwiąże to problem - trzeba to monitorować, gdy pojawią się konkretne projekty.

Na budowę przejścia dla pieszych bardzo liczę.

Kwestią do rozwiązania jest też dostępność i atrakcyjność komunikacji publicznej.

Myślę, że dla osób pracujących przy Życzkowskiego mieszkających w okolicy ul. Orlińskiego i dalej wzdłuż pasa, kluczowej jest tu przejście dla pieszych oraz ucywilizowanie połączenia pomiędzy Życzkowskiego i Stella-Sawickiego (wspomniana wcześniej, nieszczęsna droga z płyt). I to prawda, że droga do MCN, to temat do monitorowania, być może wtedy uda się coś z tego załatwić.

A w sprawie płotu pomiędzy osiedlami Orlińskiego i Dywizjonu 303, pisałem jakiś czas temu do Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny i dostałem odpowiedź, że to dla ochrony spółdzielnianych miejsc postojowych - więcej o sprawie tutaj. Trzeba zaczekać aż Budimex zdejmie płot ogradzający budowę Orlińskiego 9, która znajduje się po sąsiedzku. Wtedy będzie można wrócić do tematu, to lepiej będzie widać, jakim nonsensem jest utrzymanie tam tego płotu.

Swoja drogą, kiedyś wersja była taka, że powstał, żeby pracownicy Budimexu nie niszczyli terenu spółdzielni podczas prowadzenia prac. Ale te już w zasadzie są zakończone, więc i retoryka się zmienia :)

iti

Postautor: iti » 30 lis 2018, 22:32

Za chwilę cisza wyborcza, wiec korzystając z końcówki kampanii, chciałbym podziękować wszystkim sąsiadom, których miałem okazję spotkać osobiście. Dla mnie było to także nowe doświadczenie, pozytywnie zaskakujące, ponieważ pukając do tysiąca drzwi w tym tygodniu, ani raz nie spotkałem się z negatywną reakcją :) Jeżeli kogoś nie zastałem, zostawiałem ulotkę, mam nadzieję, że nie było to dla nikogo niedogodnością.

Nie do wszystkich drzwi udało mi się zapukać, bo osiedle jest spore, część ulotek trafiła do skrzynek na listy, wiem, że wiele osób niezbyt to lubi, ale proszę o wyrozumiałość. Część osób mogło się dowiedzieć też o tym, że startuję, tylko stąd - wybaczcie, że nie spotkaliśmy się osobiście.

A w niedzielę na wybory! Na mnie, czy nie na mnie, ale idźcie zagłosować, bo to nie tylko nasze prawo, ale i pewien przywilej!

Dziękuję też wszystkim osobom, które mnie w tym wspierały, motywowały, weryfikowały pomysły - bez Was bym się na to nie pokusił :)

Ukłony,
Sławomir Bieniek

iti

Postautor: iti » 03 gru 2018, 2:16

No to po wyborach, są już też wyniki:

Obrazek

Frekwencja nie była powalająca, ale wynik jest bardzo dobry. Dziękuję wszystkim za okazane zaufanie :)

Tu dokładniej:
Obrazek

Dziękuję również Pani Dorocie za kampanię, za to, że udało się ją przeprowadzić bez nadmiernego podgrzewania atmosfery i niezdrowych emocji. Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję współpracować w najbliższych latach.

A teraz do pracy.

Z pozdrowieniami,
Sławomir Bieniek

Dorota C.

Postautor: Dorota C. » 03 gru 2018, 8:03

Szanowni Państwo.
Pragnę podziękować za udział w wyborach.
Dziękuję tym osobom, które oddały na mnie swój głos.

Składam również gratulacje mojemu kontrkandydatowi p. Sławomirowi Bieniek - teraz pozostaje tylko działać dla naszego wspólnego dobra.

Pozdawiam - Dorota Wierzbicka

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”