Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: lrc1912 » 30 maja 2017, 9:50

Też nie lubię słowa "innowacyjność" Park to park czyli: ławki, drzewa, krzewy ozdobne po prostu skromnie urządzić, a nie innowacyjnie, nowocześnie.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 22:42 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 30 maja 2017, 11:28

Ja rozumiem innowacyjność parku przez np. coś takiego:

bryla.pl/bryla/7,151281,19997051,za-takie-rzeczy-kochamy-nowy-jork-park-na-estakadzie.html

ale mówienie o innowacyjności parku w kontekście gęstej zabudowy i starej betonowej nawierzchni dowodzi tylko o tym że urzędnicy nie bardzo wiedzą o czym mówią...Do naszego przypadku bardziej chyba podchodzi rekultywacja terenu czyli przywrócenie wartości przyrodniczej terenom zniszczonym działalnością człowieka ;)

iti

Postautor: iti » 30 maja 2017, 21:37

sam.slater pisze:Trochę się boję o tą innowacyjność parku, bo niby co innowacyjnego w parku można zrobić? Innowacyjne drzewa, trawa?

Właśnie obawiam się, że innowacyjność będzie się objawiała tym, że drzewa i krzewy, będą w donicach ;)

Ciekawe czy ktoś z Zarządu Zieleni Miejskiej kontaktował się z Budimexem, w sprawie pomocy, w pozbyciu się betonowej nawierzchni. Kiedy przedstawiciele dewelopera deklarowali gotowość do rozmowy o tym. Nie wiem czy byłaby jakaś szansa, na taką współpracę, ale jednak nie spróbować i stawiać donice, to jednak grzech.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 31 maja 2017, 6:38

Myślę, że pozbycie się betonowej płyty parkingów jest najmniejszym problemem. Są firmy które wezmą taką robotę z pocałowaniem ręki. A jeśli miasto to dobrze rozegra, to skruszony beton użyje na podbudowę alejek i dróg w parku, a przy tym jeszcze się może pochwalić "innowacyjnością", dbałością o ekologie i oszczędnością ;) Dokładnie to samo zrobił Budimex - jeździmy po ulicach z podbudową ze skruszonego betonu płyty lotniska.

newkind

Postautor: newkind » 31 maja 2017, 8:29

Ja się obawiam tej innowacyjności dlatego, że firma, która wygrała przetarg - Jakabe Projekty - sądząc po ich facebooku specjalizuje się w niekiedy dziwnych konstrukcjach z drewna np.

Obrazek

Absolutnie nie mam nic przeciwko temu, poza tym, że są to rozwiązania, które nadają się na jakieś małe place zabaw itp.
Nie chciałbym aby faktycznie z tego terenu zrobiono "park" na zasadzie betonowe donice z drzewami na betonie poprzeplatane drewnianymi figurami.
Wydaje mi się, że rekultywacja terenu + plus udogodnienia dla osób spędzających czas w parku byłyby najlepsze. Ja do takich udogodnień zaliczyłbym np. stojaki na rowery dla osób przyjeżdżających do parku czy mini fontanna z wodą pitną,

Karo88

Postautor: Karo88 » 31 maja 2017, 8:40

Wywalczenie aby zerwali betonowa nawierzchnie musi być priorytetem. Głosowaliśmy za parkiem a nie za muzeum drzew w donicach...To słowo innowacyjność mnie przeraża w kontekście zieleni.

Racjo

Postautor: Racjo » 31 maja 2017, 22:14

Standardem obecnie w nowych parkach są plenerowe siłownie :) tzw. siłownie pod chmurką.
Dla młodych, dla seniorów ... idealne rozwiązanie dla wszystkich.

Jest na tyle duży obszar pod ten park, że taka mała siłownia z 6-10 sprzętami idealnie by tam pasowała :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 01 cze 2017, 17:17

:|
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 22:43 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 03 cze 2017, 14:35

PARK OGÓLNOMIEJSKI OBOK ZABYTKOWEGO HANGARU W CZYZYNACH

Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie opracowuje obecnie dokumentację projektową dla uzyskania decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego wraz z decyzją pozwolenia na budowę dla zadania realizowanego w ramach III edycji Budżetu Obywatelskiego pn. „Zamieszkaj obok parku”. Harmonogram przyjęty dla przedmiotowego zadania przewiduje opracowanie ww. dokumentacji do końca 2017r. oraz realizację zadania w roku 2018, zgodnie z zabezpieczonym na ten cel budżetem. W związku z powyższym brak jest zasadności dublowania zadania o identycznym charakterze przy dodatkowym założeniu Wnioskodawcy, iż zadanie to ma zostać zrealizowane w 2017r.

Wyjątkowo głupia argumentacja dla odrzucenia projektu

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 03 cze 2017, 15:53

Z tego co wiem, to Park ten ma być realizowany w tym roku, a nie w 2018.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 22:43 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”