Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: iti » 04 cze 2017, 22:42

Może to nie przypadek, że nowy park w Czyżynach, ma być realizowany akurat w 2018 roku, w końcu to chyba rok wyborów samorządowych ;) Nie zakładam, że to na pewno nie jest przypadkowa zbieżność, ale też wcale bym się nie zdziwił, gdyby ktoś to tak przemyślał.

A jeszcze co do samego parku i tego, że jest tam dużo betonu, to wszyscy twierdzą, że to za trudne, żeby się go pozbyć, bo jego warstwa jest podobno gruba na metr. Kiedyś miałem okazję zapytać ludzi z Budimexu o to, a skuli tego betonu dosyć dużo, twierdzili, że grubość warstwy betonu, to ok. 20 cm, więc jest różnica. Swoją drogą, to ciekawe, czy ktoś jakiekolwiek odwierty zrobił, żeby sprawdzić teorię o merze betonu. Ale pewnie będzie także o to okazja zapytać na konsultacjach :)

Edit:
Podobno robili odwierty jednak i to sprawdzali:
...badania geotechniczne już są wykonane:-) 7punktów pomiarowych. Prostując, nie tyle beton co asfalt (lokalnie z betonem), grubość warstwy wraz z podbudową(asfalt, kruszywo/żużel/spieki etc) od 0,3m do 1,2m.

gucio

Postautor: gucio » 05 cze 2017, 19:17

No i jak tam po konsultacjach ?
Nie mogłem być bo dopiero wyszedłem z pracy wiec może ktoś coś nakreśli lub narysuje na czym ta innowacyjnosc polega ?
Będa drzewa będą ekrany akustyczne z krzaków od ulicy jakieś place zabaw dla dzieci oświetlenie a może gdzieś już wspominana fontanna ? ;-)

gucio

Postautor: gucio » 06 cze 2017, 23:29

halo czy ktos wogole byl czy nikogo ?
:(

Raf

Postautor: Raf » 07 cze 2017, 10:04

Byłem na konsultacjach, co prawda tylko 1,5 h ale padły wtedy chyba najważniejsze informacje.

Były to konsultacje robocze, czyli mogliśmy wyrazić opinię jak ma ten park naszym zdaniem wyglądać.
Oczywiście początek dyskusji był głównie o zasadności samego parku + najeżdżanie na Budimex, UMK itd.
Obecny był inicjator projektu BO (mogliśmy poznać go osobiście), ZZM, Dyrektor Muzeum Inżynierii Miejskiej oraz projektant z firmy Jakabe.
Ze strony mieszkańców były nie tylko osoby, które kupiły mieszkania na Orlińskiego/Avii ale tez dość dużo osób mieszkających w okolicy.
Po krótkiej prezentacji (podczas której projektant zapewnił np. o tym że nie będzie to park w postaci "beton + donice z drzewami") rozpoczęły się prace w grupach.
Wg projektanta zostało zrobione również rozeznanie geologiczne. Głębokość warstwy betonu/podbudowy może sięgać nawet 1 m, co niesie za sobą duże koszty jego usunięcia.

Nie wiem jak w innych grupach ale moja proponowała np. plac zabaw, kurtynę wodną, boisko wielofunkcyjne oraz amfiteatr. Osłonę akustyczną od strony Stella-Sawickiego ma zapewnić wał (stworzony z wykorzystaniem betonu z dawnego pasa) obsadzony niską roślinnością.
Dodatkowo trzeba zapewnić wejścia do parku od strony S-S i od strony Orlińskiego. Muzeum proponowało umieszczenie w parku np. historycznych pojazdów. Co do hangaru - w tym roku ma być remont bramy wjazdowej.

Następne spotkanie ma odbyć się w ostatnim tygodniu czerwca (26-30) - wtedy projektant ma przedstawić już konkretne rozwiązania.
Nie wiem jak spotkanie się zakończyło i czy nie podjęto tam jakiś innych postanowień.

gucio

Postautor: gucio » 07 cze 2017, 11:10

Dziękuję za informacje :-)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 09 cze 2017, 9:04

Wczoraj w kronice mówili o osiedlu Avia\Orlińskiego, ale nie tylko, bo też o innych inwestycjach. Prawdziwą kpiną, że tak się wyrażę jest osoba Pana Prezydenta, który nie przyszedł na spotkanie z mieszkańcami i w ten sposób dał świadectwo, że nie szanuje Krakowian z których żyje tak naprawdę. Każda władza ma obowiązek spotykać się z obywatelami, a Pan Prezydent pokazał gdzie ma mieszkańców. Myślę, że w wyborach mieszkańcy pokażą gdzie Pana mają.:lol:
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 22:42 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Kicek

Postautor: Kicek » 09 cze 2017, 10:13

Czemu park, nie może być po prostu parkiem. Jakkolwiek pomysły odnośnie boiska itp. są fajne, to nie wiem czy zwróciliście uwagę na metraż tegoż parku. Nie należy on do największych i fajnie by było gdyby było tam po prostu zielono. Uważam, za zbędne zabudowywanie tak małej powierzchni. Oprócz tego proponując takie rzeczy, czy zwracaliście uwagę na koszty? Jest do dyspozycji zaledwie 2,5mln zł, jeżeli faktycznie jest tam 1m betonu, to samo usuniecie go wygeneruje znaczące koszty. Niech będzie zielono, niech będą alejki to i tak więcej niż jest. Zawsze w przyszłym roku można wystartować do BO o rewitalizację parku :)
Pozdrawiam

Raf

Postautor: Raf » 09 cze 2017, 10:16

PMK miał być na konsultacjach w sprawie parku?
Wybacz, ale chyba nie od tego jest. Po to zatrudnia ludzi w np. ZZM żeby tego rodzaju sprawy odbywały się na takim poziomie.

morth

Postautor: morth » 09 cze 2017, 13:59

Kicek pisze:Czemu park, nie może być po prostu parkiem. Jakkolwiek pomysły odnośnie boiska itp. są fajne, to nie wiem czy zwróciliście uwagę na metraż tegoż parku. Nie należy on do największych i fajnie by było gdyby było tam po prostu zielono. Uważam, za zbędne zabudowywanie tak małej powierzchni. Oprócz tego proponując takie rzeczy, czy zwracaliście uwagę na koszty? Jest do dyspozycji zaledwie 2,5mln zł, jeżeli faktycznie jest tam 1m betonu, to samo usuniecie go wygeneruje znaczące koszty. Niech będzie zielono, niech będą alejki to i tak więcej niż jest. Zawsze w przyszłym roku można wystartować do BO o rewitalizację parku :)
Pozdrawiam

Popieram !

xksisnki

Postautor: xksisnki » 09 cze 2017, 14:38

morth pisze:
Kicek pisze:Czemu park, nie może być po prostu parkiem. Jakkolwiek pomysły odnośnie boiska itp. są fajne, to nie wiem czy zwróciliście uwagę na metraż tegoż parku. Nie należy on do największych i fajnie by było gdyby było tam po prostu zielono. Uważam, za zbędne zabudowywanie tak małej powierzchni. Oprócz tego proponując takie rzeczy, czy zwracaliście uwagę na koszty? Jest do dyspozycji zaledwie 2,5mln zł, jeżeli faktycznie jest tam 1m betonu, to samo usuniecie go wygeneruje znaczące koszty. Niech będzie zielono, niech będą alejki to i tak więcej niż jest. Zawsze w przyszłym roku można wystartować do BO o rewitalizację parku :)
Pozdrawiam

Popieram !

Również popieram!

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”