Lotniczy Park Kulturowy ciąg dalszy... Kraków Czyżyny - opinie, sugestie, forum

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Lotniczy Park Kulturowy ciąg dalszy... Kraków Czyżyny - opinie, sugestie, forum

Postautor: lrc1912 » 17 lip 2017, 15:24

Na tych dwóch szarych działkach, jest coś posadzone, ale one nie należą do uczelni jak pisze w tym artykule, a do rąk prywatnych. Działki koloru fioletowego są własnością Politechniki.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 15:07 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Michael

Re: Lotniczy Park Kulturowy ciąg dalszy... Kraków Czyżyny - opinie, sugestie, forum

Postautor: Michael » 17 lip 2017, 15:27

No jakąś masakra. Nie wiem ile w tym prawdy. Mam nadzieję że to totalna bzdura

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 28 lip 2017, 0:01

Ciekawe czy złożyli skargę kasacyjną, bo przecież tak nie może być, że ktoś za darmo przejmuje działkę o ile to prawda.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 15:06 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Selassie

Postautor: Selassie » 31 lip 2017, 9:29

Ja tam trzymam kciuki za kogos kto posadzil rabarbar - jesli prawo jest glupie czemu nie korzystac :mrgreen:

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 31 lip 2017, 12:37

Nie prawo, a luki prawne. Nie trzymaj kciuków, bo nie wiadomo co planują tam zbudować. Ja trzymam kciuki za inwestycje planowaną przez Miasto czyli Małopolskie Centrum Nauki.;)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 15:07 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Selassie

Postautor: Selassie » 31 lip 2017, 13:59

gucio pisze:No to zajebiście . . . Dalej uważacie że nie powinno być reformy sadowniczej i rozbić tą klike sędziów którzy współpracują niewiadomo z kim i za ile?
krakow.onet.pl/krakow-posadzil-rabarbar-przejal-za-darmo-35-hektara-ziemi-wartej-miliony-zlotych/c2v73bg

To chyba prowokacja - w sensie to o klice :D czy mamy na osiedlu jakichs zwolennikow PiSu.

Z reszta jak rzad taki cudowny to powinien wymyslic cos co pasuje wiekszosci obywateli a nie garstce lepszego sortu

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 31 lip 2017, 15:35

Nie chcę, żeby na forum nadciągnął shitstorm, ale pamiętajcie, że sędziowie orzekają według prawa i to właśnie głupie prawo jest do zmiany. Prosty przykład: oddając zepsuty samochód do naprawy, mechanik wycenia naprawę na 1000zł dodając, że "będzie śmigać jak nowy". Zgadzacie się na naprawę, po czym mechanik oznajmia, że samochód nadaje się tylko na złom. Musicie zapłacić 1000zł a samochód i tak do wylotu.

lofinden

Postautor: lofinden » 31 lip 2017, 19:43

lrc1912 pisze:Nie prawo tylko luki prawne. Nie trzymaj kciuków, bo nie wiadomo co planują tam zbudować. Ja trzymam kciuki za inwestycje planowaną przez Miasto czyli Małopolskie Centrum Nauki.;)

Do tej pory mi się wydawało, że jesteś największym przeciwnikiem MCN na tym forum. Założyłeś nawet temat w którym hejtujesz tą inwestycję

Małopolskie Centrum Nauki - Kraków / Czyżyny

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 31 lip 2017, 19:54

Nie hejtuje jak coś, tylko wkurza mnie to, że planują budowanie tego typu obiektu akurat przy lotnisku, gdzie odbywają się pokazy lotnicze. W sąsiedztwie pasa startowego nie powinno być nic budowane. Nie obchodzi mnie, że to jest Miasto! Nie, bo nie! Jednak mając na uwadze, że deweloperzy mogą zbudować bloki mieszkalne, to już wolę, żeby było MCN. Przynajmniej nie spowoduje, że pokazy trzeba będzie odwołać, a przynajmniej mam taką nadzieję.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 15:09 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

iti

Postautor: iti » 30 lis 2018, 1:37

Mają też na tym terenie odbudować hangary łukowe, które tam się kiedyś znajdowały. Inwestycja ma powstać w ramach organizowania Lotniczego parku Kulturowego i hangary mają w przyszłości służyć Muzeum Lotnictwa Polskiego, bo już nie mają miejsca na trzymanie zbiorów - zresztą pewnie znasz temat pewnie lepiej niż ja i już tu o tym pisałeś. Czyli jednak można tam coś budować, choć to oczywiście to konstrukcie nawiązujące do charakteru tego miejsca.

Obrazek

Moim zdaniem Małopolskie Centrum Nauki dobrze uzupełni to miejsce, obok MLP i Muzeum Inżynierii Miejskiej, które mamy w okolicy - to może być kiedyś ciekawa okolica. Szkoda, że nie było Cię @lrc1912 na spotkaniu odnośnie parku kulturowego, bo plany zapowiadają się bardzo ciekawie.

Obrazek

Ale te wszystkie inicjatywy, które dzieją się na terenie dawnego lotniska mają jeszcze jeden cel. Wymuszą wreszcie lepsze połączenie tego terenu z resztą miasta, bo teraz jest on odcięty ulicami Stella-Sawickiego, Bora-Komorowskiego i Jana Pawła II. A może będzie to np. częściowo wkopanie ul. Stella-Sawickiego - jeden z wariantów od tej strony, może będzie to argument za poprowadzeniem metra na tej trasie, gdyby kiedyś miało powstać. Generalnie, jeden inwestycje, pociągają tu kolejne.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”