Zakaz parkowania na ulicy Orlińskiego w Krakowie - kiedy postawią znaki

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Rysiul4

Re: Zakaz parkowania na ulicy Orlińskiego w Krakowie - kiedy postawią znaki

Postautor: Rysiul4 » 24 wrz 2017, 18:13

gucio pisze:RysiuL4 widzę że jesteś bardzo obyty w sprawach parkowania zatem wiesz że prawo jest najważniejsze i tak czy inaczej trzeba go przestrzegać. Zasada jest jedna- trzeba być świadomym klientem i wiedzieć co się kupuje i co może cię spotkać w przyszłości. Jeśli kupiłeś tanio mieszkanie to był tego jakiś powód w Naszym przypadku niewystarczająca ilość miejsc parkingowych z najdroższymi w Krakowie miejscem postojowym zewnętrznym i garażem w bloku. Każdy był o tym informowany i albo kupowałes ze świadomością że będziesz szukał miejsca codziennie na osiedlu lub w jego pobliżu albo rezygnujesz z samochodu .
Wywody na temat tego że się coś gdzieś może zmieści na chodniku i tak jest gdzie indziej i jakoś sobie radzą, zupełnie nikogo nie interesuje bo żaden chodnik na Avi ani Orlinskiego nie ma nawet 200cm szerokości wymaganej do postawienia takiego sprzętu . . .
Tylko nie pisz tez że 150cm bo to jest tylko w wyjątkowych sytuacjach jak dobrze wiesz i w dodatku tych 150cm tez nie ma na chodniku . . .
Pozdrawiam. . .Bez odbioru . . .

Zgadzam sie ze kazdy o tym wiedzial co nie zmienia faktu ze brak miejsc odbije sie czkawka na ich posiadaczach rowniez. Jak co 3 metry na glownej ulicy beda stac auta na awaryjnych czekajace na miejsce. Prosze sobie nie wycierac twarzy PsP bo oni sobie poradza. Przepisy sa jasne. Ja sie do nich stosuje. Ale uwazam ze skoro w jakims stopniu mozemy wplywac na oznakowanie to powinnismy to zrobic tak zeby bylo dobrze dla wiekszosci

maniekmal

Postautor: maniekmal » 24 wrz 2017, 19:42

ale czemu nie można zaparkować na Włodarczyka albo Kłosowskiego? jak zwykle problem pt. "muszę stanąć pod swoją klatką a najlepiej to od razu w przedpokoju". Na tych 2 ulicach jest sporo miejsca a czas spaceru jest porównywalny do czasu parkowania pod klatką, zrobienie 2 kółek wokół osiedla... ale nie... pod klatką i koniec!

zola

Postautor: zola » 24 wrz 2017, 19:52

@Rysiul4 - mam pytanko:

w sobotę zaparkowałem właśnie na chodniku wzdłuż bloku O8 (przewaznie znajduje cos koło Avii) - jechałem Orlińskiego koło Avi5, skręciłem w lewo pomiędzy O10 a O8, a następnie w prawo pomiędzy O8 a 06 i tam zaprakowałem na chodniku - oczywiście wracajac znalzłem wezwanie na komisariat - jak rozumiem ze względu na błędne oznakowanie w przypadku chęci nałożenia mandatu mogę odmówić ?

Mordin

Postautor: Mordin » 24 wrz 2017, 20:25

Z tego co pisał użytkownik Rysiul4, oznakowanie przy Orlińskiego 8 jest prawidłowe, chyba, że chodzi o odcinek na wysokości Orlińskiego 10, jednak tam z tego co widziałem wezwań nikt nie dostaje. Przy Orlińskiego 8 znaki "Strefa zamieszkania" są wzdłuż bloku na początku oraz na końcu - więc chyba wszystko jest dobrze oznakowane. Wątpliwości są co do oznakowania strefy przy Orlińskiego 6.

sand

Postautor: sand » 24 wrz 2017, 20:53

Rysiul4 pisze:
sand pisze:Zarządca drogi prędzej czy później oznakuje ją właściwie i problem się rozwiąże. Im szybciej tym lepiej ponieważ osiedle już w tej chwili staje się momentami nieprzejezdne.

Zacznie sie dramat wlasnie jak oznakuja. Zobaczycie jak te 20-30 aut ktore teraz stoja na chodnikach zacznie krazyc w poszukiwaniu miejsc. Problemem jest to ze te auta musza sie gdzies podziac a nie maja gdzie. Bedzie wojna o miejsca. Posiadacze miejsc jak myslicie ze strefa uprosci wam zycie to dopiero wtedy bedziecie wzywac Boga (a nie Policje) do pomocy nie mogac wyjechac z osiedla. Ale wiem wiem... przepisy sa po waszej stronie ;D

Tutaj się Pan myli. Te 20 lub 30 samochodów parkujących nieprzepisowo skutecznie blokuje przejazd. Moje wierzenia nie mają tu nic do rzeczy, ale jak Pan słusznie zauważył przepisy są po mojej stronie i będę domagać się ich respektowania.

Rysiul4

Postautor: Rysiul4 » 25 wrz 2017, 8:19

zola pisze:@Rysiul4 - mam pytanko:

w sobotę zaparkowałem właśnie na chodniku wzdłuż bloku O8 (przewaznie znajduje cos koło Avii) - jechałem Orlińskiego koło Avi5, skręciłem w lewo pomiędzy O10 a O8, a następnie w prawo pomiędzy O8 a 06 i tam zaprakowałem na chodniku - oczywiście wracajac znalzłem wezwanie na komisariat - jak rozumiem ze względu na błędne oznakowanie w przypadku chęci nałożenia mandatu mogę odmówić ?

Nie! Pisalem wczesniej. Pod 8 oznakowanie jest prawidlowe. Wyrazny poczatek i koniec strefy. Tam parkowac nie mozna!

michalb

Postautor: michalb » 25 wrz 2017, 22:40

Rysiul4 pisze:Krotka pilka wjezdzajac w strefe masz wiedziec dokad ona obowiazuje. U nas konczy sie ona znakiem droga wewnetrzna. Druga sprawa wjezdzajac od o10 w droge wenetrzna gdzie obowiazuja jedynie znaki drogowe nie musisz widziec znaku strefa zamieszkania ktoey jest przy o6. Tam MOZNA parkowac dokad nie uszczelnia strefy. Jak kierowca tego nie wie to nie powinien miec prawa jazdy. Podstawy ludzie.... podstawy!

Panie Rysiul4 nie zgodzę się z Panem że kierowca co nie wie tego o czym Pan pisze nie powinien mieć prawa jazdy. Wiem że na egzaminie teoretycznym jest dopuszczalny margines błędu, zaś na praktycznym egzaminator nie może nakazać parkowania w miejscu gdzie jest możliwość popełnienia wykroczenia. Stąd można mieć prawo jazdy nie posiadając wiedzy, którą Pan określa jako podstawową.
P.S. patrząc na ilość zgłoszeń, interwencji, pouczeń, mandatów to całkiem spora grupa albo tej podstawowej wiedz nie ma albo ją ignoruje... :D

michalb

Postautor: michalb » 25 wrz 2017, 23:10

A moim zdaniem cała ta sprawa z oznakowaniem i parkowaniem to istotny problem do rozwiązania przez zarządcę.
Na przykładzie O6 powiem że wspólnota mieszkaniowa przegłosowała taką a nie inną ogranizację ruchu na drogach wewnętrznych, ale było to w momencie gdy budimex miał wszystkie lokale poza mieszkaniem nr 199. Ciekaw jestem jakby to się dzisiaj rozłożyło i czy byłaby większość do przegłosowania obecnej organizacji ruchu drogowego.

Inna sprawa że między O4 a O6 ludzie bardzo szybko, ale nie bez mandatów, zostali nauczeni przez policję i straż miejską jak interpretować oznakowanie na drodze wewnętrznej. teraz jest tam czysto. Podejrzewam że za rok o tej porze między O6 a O8 oraz O10 również będzie podobnie.

jasiek

Postautor: jasiek » 26 wrz 2017, 7:24

Między O4 a O6 jest strefa zamieszkania, a nie droga wewnętrzna.

Prazmok666

Postautor: Prazmok666 » 26 wrz 2017, 18:31

michalb pisze:... Ciekaw jestem jakby to się dzisiaj rozłożyło i czy byłaby większość do przegłosowania obecnej organizacji ruchu drogowego...

Sądząc po zaangażowaniu w obecne głosowanie nad uchwałą o zmianie organizacji ruchu przy O6, nie wiem czy udałoby się uzyskać kworum.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”