Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
eve

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: eve » 09 lip 2016, 14:10

Też jestem za typowym parkiem, czyli trawa, drzewa, krzewy, alejki spacerowe i ławeczki. Bez kortów czy boisk - betonu mamy w okolicy aż nadto.
A przy odpowiednio zaprojektowanych nasadzeniach, nie trzeba stawiać dodatkowych ekranów akustycznych.

KOSMO

Postautor: KOSMO » 09 lip 2016, 19:28

eve pisze:A przy odpowiednio zaprojektowanych nasadzeniach, nie trzeba stawiać dodatkowych ekranów akustycznych.
:lol:
śmieszne i naiwne, 30 letnich dębów, świerków czy innych badyli nikt tu nie dowiezie
ktoś z was "budował" nową hutę? i widział ją dawniej i teraz? to patrzcie... młode i stare roślinki

Obrazek
Obrazek
Obrazek

KOSMO

Postautor: KOSMO » 09 lip 2016, 19:33

ten park tworzymy dla dzieci (naszych/cudzych), przykład zalewu w nowej hucie

Obrazek

eve

Postautor: eve » 09 lip 2016, 23:20

@Kosmo

Nie ma w tym nic śmiesznego ani naiwnego.
+ Nie ma potrzeby obnoszenia się ze swoją niewiedzą, można doedukować się nieco w kwestii wykorzystania roślin do izolacji akustycznej.
Tak na szybko - polecam wstukać w wujka google hasła w stylu "rośliny ochrona przed hałasem"

Tommy

Postautor: Tommy » 10 lip 2016, 6:38

Nie kupiłem mieszkania na Ruczaju bo jak widzę tamtejsze zatrzęsienie ekranów akustycznych to robi mi się niedobrze przejeżdżając tamtędy. Mam nadzieje, że to zidiocenie odnośnie zaśmiecania przestrzeni publicznej ekranami w centrum miasta dotknęło tylko niektórych forumowiczów i zdecydowana większość nie pozwoli aby nasze osiedle było odgrodzone tym szkaradztwem od ulicy. Po to mamy takie ładne bloki i osiedle, żeby się pięknie prezentowało od arterii Stella i każdy kto tamtędy przejeżdża żeby widział że nawet w Czyżynach może być fajne osiedle. A nie zasłonięte jakimiś cholernym paskudztwem. Niech sobie taki jeden z drugim fan ekranów wyłoży nimi salon i niech się delektuje pięknem ekranów i ciszą w swoim własnym mieszkaniu a niech nie uszczęśliwia na siłę innych, zagradzając nimi pół osiedla.

Staś

Postautor: Staś » 10 lip 2016, 9:59

eve pisze:Też jestem za typowym parkiem, czyli trawa, drzewa, krzewy, alejki spacerowe i ławeczki. Bez kortów czy boisk - betonu mamy w okolicy aż nadto.
A przy odpowiednio zaprojektowanych nasadzeniach, nie trzeba stawiać dodatkowych ekranów akustycznych.

Popieram w 100%. To ma być park miejski, a nie centrum sportowe. Amatorom sportu polecam sprawdzić definicję parku miejskiego, bo takie coś przegłosowaliśmy. Inna sprawa to niewielka powierzchnia. Jak naćkamy "wodotrysków" to przestanie to być park.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 11 lip 2016, 21:34

Zielony ekran akustyczny ju tam rośnie ;)

google.pl/maps/@50.0780745,20.0008502,3a,39.7y,345.05h,86.5t/data=!3m6!1e1!3m4!1sWfvybfJQc4zU1FXzd4P93w!2e0!7i13312!8i6656

gucio

Postautor: gucio » 12 lip 2016, 0:10

Ale te drzewa są posadzone tylko na kawałku drogi a powinno być aż do naszego osiedla i dalej . . .

Awatar użytkownika
Olgierdo

Postautor: Olgierdo » 15 lip 2016, 11:53

Podejrzewam, że i tak park powstanie najtańszym kosztem. Mi marzył by się taki park, gdzie mogę pójść na trawkę usiąść w cieniu i poczytać książkę.

iti

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy, dyskutujemy i konsultujemy

Postautor: iti » 26 lip 2016, 20:16

A może zamiast myśleć już o ekranach akustycznych (nie uważam, tego pomysłu za zły, ale to raczej sprawa miasta i przebudowy Stella-Sawickiego w przyszłości, a parkowej kasy na to szkoda), zastanówmy się najpierw nad rozwiązaniem, jakie zastosowano trochę niżej przy tej samej ulicy - blisko skrzyżowania z Al. Jana Pawła II :idea:

Obrazek

Tam pomiędzy obwodnicą, a osiedlem / terenem zielonym jest wał ziemny, który przedstawia zdjęcie :) A jeszcze gdyby obsadzić to drzewami / krzakami, to mamy w miarę sensowne odgrodzenie terenu od ulicy. Rzucam jako luźną propozycję.

Obrazek

A tu jeszcze raz teren nowego parku w Czyżynach, ale tym razem o zachodzie słońca. Wygląda na to, że miejsce ma spory potencjał :D

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”