Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny -opinie na forum - zwolennicy, przeciwnicy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
ragandbones

Re: Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny -opinie na forum - zwolennicy, przeciwnicy

Postautor: ragandbones » 13 lip 2017, 14:31

Trohgal pisze:Boisz się spadających samolotów ?
Kupno mieszkania przy starym lotnisku na którym od 2004 odbywa się piknik lotniczy i pod ścieżką podchodzenia do Balic nie było chyba najlepszym pomysłem :P

Przypomina sie Lublin kilka lat temu. Ludzie kupili tanie mieszkania przy torze samochodowym po czym narzekali na halas. Ostatecznie tor po wielu prostestach zamknieto.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 13 lip 2017, 18:20

Ale to lotnisko to nie tor samochodowy, bo tutaj pokazy samolotowe odbywają się raz na rok przez dwa dni. Wyścigi urządzane były z pewnością o wiele częściej i dlatego komuś mogło to przeszkadzać. Jeśli ktoś poczuje się urażony określeniem, które użyje to przepraszam, ale trzeba być niezłym D na końcu M, żeby narzekać na hałas przez dwa dni raz do roku. Zresztą po co ja to mówię jak naszemu społeczeństwu przeszkadza wszystko :x
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 17:06 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

mik

Postautor: mik » 14 lip 2017, 16:00

Mi hałas absolutnie nie przeszkadza. Chodzi mi tylko i wyłącznie o kwestię bezpieczeństwa. Samolot wykonujący akrobację ma chyba większe szanse się rozpierdzielić niż podchodzący do lądowania.

A podejście na Balice jest nad Mistrzejowicami.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 14 lip 2017, 17:48

Zawsze jest jakieś ryzyko, ale czy nasze życie nie jest ryzykiem?

Lucek

Postautor: Lucek » 16 lip 2017, 21:59

Na pasie są organizowane inne Imprezy. Koncerty, itd. w sezonie od maja do sierpnia. Lotnisko zamknięto w '68, i miały tam być tereny zielone. Wolałbym park, niż szemrane przedsięwzięcia pseudo-szołbiznesowe. Przydałaby się też, wreszcie jakaś lepsza infrastruktura. A nie autostrada dwupasmowa, lotnisko, hala koncertowa, i tymczasowa(od 30 lat) dzwonnica(bo się okoliczne wampiry bały wody święconej).

Ale, jak ktoś całe życie mieszkał w mieście, i mu nie przeszkadza...

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 17 lip 2017, 10:24

Parki parkami, rozumiem, że są potrzebne, rzesze ludzi lubią w nich wypoczywać, spacerować, jeździć na rowerach czy rolkach, wyprowadzać zwierzęta... Dochodzi aspekt czystości powietrza. Ale znów nie tylko parkiem człowiek żyje, a niektórzy wolą nieco inne rozrywki. Ja i mój chłopak wolimy np. iść bulwarami, pod Wawel, do Rynku, lubimy, jak coś się dzieje, gra muzyka, jest jakieś wydarzenie. Niekiedy jedziemy do Niepołomic, Bochni czy innych podkrakowskich miejscowości, jeśli odbywają się akurat jakieś dni miasta, dożynki itp. Również uczestniczymy niemal co roku w Pikniku Lotniczym. Uważam, że pas startowy niekoniecznie powinien być kolejnym, spokojnym parkiem. Nie zgadzam się z wypowiedzą Przedmówcy. Różne okazje w mieście powinny być organizowane, w różnych dzielnicach, po to by młodzi ludzie, np. randkujący nastolatkowie, mieli gdzie podziać się w sobotę czy w niedzielę. Żeby nie było - ja już nastolatką od dawna nie jestem ;)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 17 lip 2017, 13:06

Jak nie będą organizować wydarzeń: koncertów, pokazów lotniczych itp. to teren Lotniczego Parku pójdzie pod nóż dewelopera, bo Dyrektor Muzeum Lotnictwa swego czasu powiedział, że jak zabronią im organizować pokazów to będą zmuszeni zrezygnować z tak dużego terenu.

Ada Chojnowska: Wczoraj rozmawiałam z sąsiadką i wspomniałam jej, że idę na wywiad w sprawie Pikniku Lotniczego. Oburzyła się. "Po co tę imprezę promować, skoro co roku dochodzi do jakiegoś wypadku" - stwierdziła. To oczywiście nie jest prawda, ale takie opinie czasem w Krakowie słychać.

Krzysztof Radwan: Wiem, że są osoby, które tak myślą. A przecież lotnictwo jest najbezpieczniejszym środkiem transportu. Ostatnio głośno było o wypadkach na zawodach szybowcowych, jednak to zupełnie inna historia. Proszę sobie wyobrazić w powietrzu 40 czy 60 szybowców, których filozofia polega na tym, żeby znaleźć sobie cumulusa, wepchać się pod niego i wyciągnąć się w górę na jak najdłuższą chwilę. Nie każdy rozejrzy się wokół i stąd wypadki. Tu takiej możliwości nie ma, wszystko jest precyzyjnie zaplanowane. Wielkim naszym plusem jako muzeum lotniczego są niesamowicie wartościowe tereny zielone znajdujące się niemal w centrum miasta. Generuje to dla Muzeum Lotnictwa Polskiego bardzo duże koszty i gdyby zakazano nam organizowania pikników lotniczych, MLP nie byłoby zainteresowane już utrzymywaniem tego terenu i pewnie powstałyby tu wieżowce. Okoliczni mieszkańcy w większości rozumieją sprawę i w najbliższej okolicy te głosy negatywne są naprawdę nieliczne. Nasz Piknik to świetna rzecz i mam nadzieję, że wciąż będą kolejne.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 18 lip 2017, 8:18

Sprawa rabarbaru i prawdopodobnie nowe bloki spowodują, że skończą już z piknikami lotniczymi. Zamiast lotniska idealny byłby tam park :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 18 lip 2017, 10:04

To już nie chcecie Małopolskiego Centrum Nauki z teren rekreacyjnym :?:

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 18 lip 2017, 10:08

lrc1912 pisze:To już nie chcecie Małopolskiego Centrum Nauki z teren rekreacyjnym :?:

Ja chcę! :) I Piknik Lotniczy też!

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”