Zakaz parkowania na ulicy Orlińskiego w Krakowie - kiedy postawią znaki

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
mik

Re: Zakaz parkowania na ulicy Orlińskiego w Krakowie - kiedy postawią znaki

Postautor: mik » 29 wrz 2017, 16:42

morth pisze:
Ekspresjah pisze:A co myślały osoby kupujące mieszkanie z parkingiem? Że pozostali, którzy nie kupią miejsc z powodów własnych, np. finansowych, lub z powodu braku dostępnych miejsc (w końcu współczynnik to 0,6), nie będą mieli samochodów? Nie będą nimi jeździć po osiedlu i nie będą mieli potrzeby parkowania? Jeśli tak, to wyobraźnia osób kupujących mieszkanie z miejscem parkingowym jest bardzo ograniczona... Trzeba było się zastanowić i poszukać mieszkania na osiedlu z ogólnodostępnym parkingiem, współczynnikiem przekraczającym 1 albo tam, gdzie deweloper nie sprzedawał mieszkań bez miejsc postojowych. Przestańcie zaglądać do kieszeni osobom, które nie kupiły miejsc parkingowych.

Ale to właśnie osoby bez takiego miejsca, a z samochodem powinny pomyśleć o takim osiedlu, a nie osoby, które takie miejsce kupiły nie uważasz?:D Bo jest to chyba bardziej logiczne ^_^

W punkt.

I to nie ja muszę szukać ogólnodostępnego miejsca do parkowania, nie ja mam problem ale nie ma to jak odwracanie kota ogonem.
Postawa roszczeniowa i 'jakoś to będzie'. A ja chce mieć tylko porządek na osiedlu i brak slalomu między samochodami.
Jak ktoś napisał wcześniej, dojście z Włodarczyka zajmuje 5min.
Ekspresjah, sama powinnaś wziąć sobie do serca co napisałaś jeśli boli Cię obecna sytuacja.
"Trzeba było się zastanowić i poszukać mieszkania na osiedlu z ogólnodostępnym parkingiem, współczynnikiem przekraczającym 1 albo tam, gdzie deweloper nie sprzedawał mieszkań bez miejsc postojowych."

michalb

Postautor: michalb » 29 wrz 2017, 18:35

Ekspresjah pisze:A co myślały osoby kupujące mieszkanie z parkingiem? Że pozostali, którzy nie kupią miejsc z powodów własnych, np. finansowych, lub z powodu braku dostępnych miejsc (w końcu współczynnik to 0,6), nie będą mieli samochodów? Nie będą nimi jeździć po osiedlu i nie będą mieli potrzeby parkowania? Jeśli tak, to wyobraźnia osób kupujących mieszkanie z miejscem parkingowym jest bardzo ograniczona... Trzeba było się zastanowić i poszukać mieszkania na osiedlu z ogólnodostępnym parkingiem, współczynnikiem przekraczającym 1 albo tam, gdzie deweloper nie sprzedawał mieszkań bez miejsc postojowych. Przestańcie zaglądać do kieszeni osobom, które nie kupiły miejsc parkingowych.

Coż jak kupowałem mieszkanie to zupełnie nie myślałem o tym, że inni mogą lub mają samochody i że będą jeździć po osiedlu autem i szukać miejsca postojowego. Skupiałem się na tym by tanie mieszkanie i zbić cenę za miejsce postojowe. Wyszło na to, że moja wyobraźnia jest ograniczona, ale mam gdzie zaparkować, a miejsce postojowe pod chmurką kosztowało mnie 7 tys. zł :D

Z drugiej strony auta na chodniku mi nigdy nie przeszkadzały, i generalnie uważam, że lepiej jak stoją na chodniku niż na drodze oraz na zakręcie skrzyżowania, ale podejrzewam że takie stanowisko jest w mniejszości współwłaścicieli inwestycji Budimexu.

O4 i O6 sprawy parkowania mają wyjaśnione uchwałami, reszta wspólnot pewnie też za jakiś czas zrobi to samo, więc pozostaje się dostosować.

magda115

Postautor: magda115 » 30 wrz 2017, 22:24

Myślę, że za jakiś czas będziemy parkować na chodnikach, bo inaczej się nie da. Strefy strefami, za kilka miesięcy będą zatory na ulicach, nie sądzę aby nawet Policja dojechała.... najgorsze przed kierowcami.
A słyszałam że niektórzy chcą wprowadzić zakaz parkowania wzdłuż Orlińskiego! to gratuluję pomysłu .... Pożyjemy zobaczymy....
a mieszkanie faktycznie najlepiej wynająć studentom i po problemie z parkowaniem ;)

michalxg

Postautor: michalxg » 01 paź 2017, 14:28

magda115 pisze:Myślę, że za jakiś czas będziemy parkować na chodnikach, bo inaczej się nie da. Strefy strefami, za kilka miesięcy będą zatory na ulicach, nie sądzę aby nawet Policja dojechała.... najgorsze przed kierowcami.
A słyszałam że niektórzy chcą wprowadzić zakaz parkowania wzdłuż Orlińskiego! to gratuluję pomysłu .... Pożyjemy zobaczymy....
a mieszkanie faktycznie najlepiej wynająć studentom i po problemie z parkowaniem ;)

Ależ oczywiście, że da się inaczej - po prostu mały spacerek z samochodu do mieszkania. A zakaz parkowania wzdłuż Orlińskiego poza miejscami do tego wyznaczonymi to świetny pomysł i powinien wejść w życie jak najszybciej. To dla mnie nieporozumienie, żeby nie można było swobodnie dojechać/wyjechać z osiedla bo banda idiotów urządziła sobie parking wzdłuż ulicy.

srobert1

Postautor: srobert1 » 01 paź 2017, 17:37

Ekspresjah pisze:Ktoś orientuje się może, jak aktualnie wygląda sprawa z planowaną przez miasto przebudową ulicy Orlińskiego i budową na niej miejsc postojowych? Firma została wybrana w drodze przetargu i co dalej? Kiedy mogą ruszyć prace?

Może lepiej byłoby zająć się tym rozwiązaniem, zamiast lobbować za zakazem parkowania? Dodatkowe ogólnodostępne (gminne) miejsca parkingowe na naszych osiedlach są bardzo potrzebne, a jeśli powstaną - czy to prostopadle, czy równolegle do drogi - to przy okazji luźniej zrobi się też na pasach ruchu.

Oczywiscie ! Popieram- żaden zakaz bo jutro Wasza rodzina i ktoś znajomy przybiegnie z mandatem i co wtedy ? Zapłacicie za Nich ? Wszędzie jest za mało miejsc parkingowych ,nawet kupując 2 miejsca nie masz ich dla gości... ale są osiedla gdzie mozna sie dogadac i nikt nikomu z sasiadów w imieniny gdy ma gości nie dzwoni po SM . Ale śa tez inne osiedla...i inni są sasiedzi...

michalxg

Postautor: michalxg » 01 paź 2017, 19:10

srobert1 pisze:
Ekspresjah pisze:Ktoś orientuje się może, jak aktualnie wygląda sprawa z planowaną przez miasto przebudową ulicy Orlińskiego i budową na niej miejsc postojowych? Firma została wybrana w drodze przetargu i co dalej? Kiedy mogą ruszyć prace?

Może lepiej byłoby zająć się tym rozwiązaniem, zamiast lobbować za zakazem parkowania? Dodatkowe ogólnodostępne (gminne) miejsca parkingowe na naszych osiedlach są bardzo potrzebne, a jeśli powstaną - czy to prostopadle, czy równolegle do drogi - to przy okazji luźniej zrobi się też na pasach ruchu.

Oczywiscie ! Popieram- żaden zakaz bo jutro Wasza rodzina i ktoś znajomy przybiegnie z mandatem i co wtedy ? Zapłacicie za Nich ? Wszędzie jest za mało miejsc parkingowych ,nawet kupując 2 miejsca nie masz ich dla gości... ale są osiedla gdzie mozna sie dogadac i nikt nikomu z sasiadów w imieniny gdy ma gości nie dzwoni po SM . Ale śa tez inne osiedla...i inni są sasiedzi...

Te niecałe 100 miejsc, które powstanie wzdłuż Orlińskiego w ogóle nie rozwiąże problemu z parkowaniem, więc zakaz tak czy tak powinien się pojawić, bo dalej będzie na osiedlu Meksyk. A goście też mogą zaparkować 200-300 metrów dalej i podejść, nie każdy musi stanąć pod klatką. Taka rzeczywistość i każdy o tym wiedział kupując mieszkanie, a teraz jest szok i żal, że innym się nie podoba parkowanie gdzie popadnie.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 01 paź 2017, 21:53

Jak w kawale o rabinie i kozie.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 02 paź 2017, 12:14

magda115 pisze:Myślę, że za jakiś czas będziemy parkować na chodnikach, bo inaczej się nie da. Strefy strefami, za kilka miesięcy będą zatory na ulicach, nie sądzę aby nawet Policja dojechała.... najgorsze przed kierowcami.

W takiej sytuacji przy chodnikach za kilka miesiecy beda slupki bo inaczej sie nie da...

Selassie

Postautor: Selassie » 02 paź 2017, 12:53

srobert1 pisze:Oczywiscie ! Popieram- żaden zakaz bo jutro Wasza rodzina i ktoś znajomy przybiegnie z mandatem i co wtedy ? Zapłacicie za Nich ? Wszędzie jest za mało miejsc parkingowych ,nawet kupując 2 miejsca nie masz ich dla gości... ale są osiedla gdzie mozna sie dogadac i nikt nikomu z sasiadów w imieniny gdy ma gości nie dzwoni po SM . Ale śa tez inne osiedla...i inni są sasiedzi...

Ja to bym zaczal od wyjasnienia mojej rodzinie i znajomym ze moga swobodnie nie lamiac przepisow zaparkowac sobie na plycie lotniska lub na ulicach przyleglych do osiedla na przyklad na parkingu przy wybiegu dla psow.

Jesli pomimo moich wskazowek chcieli by zaparkowac pod klatka lamiac przepisy ruchu drogowego i dostali by mandat na pewno bym sie na niego nie zlozyl.

Lukasz__

Postautor: Lukasz__ » 02 paź 2017, 15:33

Na starym pasie startowym obok kościoła jest parking strzeżony,ogrodzony oświetlony. Koszt 140 zł miesięcznie. Miesięczny koszt parkingu jest w cenie niższego mandatu od SM. Wybór jest chyba prosty. Parkuję tam samochód odkąd odebrałem mieszkanie i nie narzekam że nie mam gdzie zaparkować.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”