BO2018: Budowa parkingu przy ul. Stella-Sawickiego przy osiedlu

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Re: BO2018: Budowa parkingu przy ul. Stella-Sawickiego przy osiedlu

Postautor: iti » 28 mar 2018, 14:55

Jak zauważyła koleżanka powyżej, do głosowania pozostało jeszcze sporo czasu, o ile projekt w ogóle przejdzie weryfikację. Ale informować o nim innych, na pewno warto.

@pawelb, nie wiem czy to priorytet, ale trochę ich by się pewnie przydało, zwłaszcza jeśli da się je zbudować w miejscu, w którym nie byłyby one uciążliwe dla innych, nie kosztem zieleni, chodników itd. :) Będę informował co dalej z tym projektem, a także z innymi, bo pewnie jeszcze jakieś zgłoszę.

andrew

Postautor: andrew » 28 mar 2018, 14:58

Żeby tylko nie było tak , ze ludzie sobie parkowali jak dotąd i był "spokój", wezmą się za to urzędnicy to i tego dzikiego parkingu nie będzie ...

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 28 mar 2018, 18:13

:|
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 17:57 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Adrianna

Postautor: Adrianna » 28 mar 2018, 20:03

Panie Rysiu nie chce mi się dzisiaj dyskutować o niczym, za bardzo zmęczona jestem.
Może i dobrze by było gdyby powstał tam parking, lepsze to niż kolejny wieżowiec. Może rozwiązało by to choć trochę waszych problemów z parkowaniem i dzięki temu ludzie wrzuciliby troszkę na luz i byli milsi dla siebie.
Jednak jak ptaszki ćwierkają niewielkie na to szanse, ten teren ma już przeznaczenie.

Rysiul4

Postautor: Rysiul4 » 30 mar 2018, 14:39

Adrianna pisze:Panie Rysiu nie chce mi się dzisiaj dyskutować o niczym, za bardzo zmęczona jestem.
Może i dobrze by było gdyby powstał tam parking, lepsze to niż kolejny wieżowiec. Może rozwiązało by to choć trochę waszych problemów z parkowaniem i dzięki temu ludzie wrzuciliby troszkę na luz i byli milsi dla siebie.
Jednak jak ptaszki ćwierkają niewielkie na to szanse, ten teren ma już przeznaczenie.

No i prosze.... da sie jak czlowiek? Odrazu widac ze potrafi Pani byc milsza niz Pani zaprezentowala na początku tej dyskusji. Brawo! Kazdy popelnia bledy. Pozdrawiam pani Adrianno.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 31 mar 2018, 13:49

Ptaszki pewnie ćwierkają, ale nawet gdyby miejsce, na którym mógłby powstać parking, było zarezerwowane pod budowę ronda, to niestety plany przebudowy ul. Stella-Sawickiego, to jak na razie jakaś odległa przyszłość niestety. Gdyby to miało się dziać np. po 2026 roku, to przez 8 lat warto by mieć parking. Później, gdyby pod osiedlem przebiegała linia tramwajowa, może tyle osób nie potrzebowałoby samochodu. Uważam, że to dobry projekt, bo nie zabiera zieleni, nawiązuje to parkingów miejskich w sąsiedztwie. Choć to nie w mojej najbliższej okolicy, to na pewno rozważę głosowanie :)

iti

Postautor: iti » 23 maja 2018, 10:59

Nieoficjalnie mówi się o tym, że projekt zostanie odrzucony, ale jeszcze nie wiadomo dlaczego, więc trudno powiedzieć, czy da się to oprotestować. Pewnie wszystko wyjaśni się 4 czerwca, bo zdaje się, że wtedy ma być ogłoszona lista projektów zaakceptowanych i ogłoszonych.

Natomiast odrobinę dziwi mnie zamieszanie wokół tego projektu i niechęć do niego wyrażana przez mieszkańców wcześniej zbudowanych bloków na Dywizjonu. Przecież bez tego parkingu, sytuacja na parkinach miejskich wzdłuż Włodarczyka, czyli obok osiedla Dywizjonu 303 będzie znacznie gorsza, a już nie łatwo znaleźć tam wolne miejsce. Wygląda, jakby ktoś chciał na złość innym odmrozić sobie uszy, ale jego prawo.

knd

Postautor: knd » 23 maja 2018, 20:46

iti pisze:Nieoficjalnie mówi się o tym, że projekt zostanie odrzucony, ale jeszcze nie wiadomo dlaczego, więc trudno powiedzieć, czy da się to oprotestować. Pewnie wszystko wyjaśni się 4 czerwca, bo zdaje się, że wtedy ma być ogłoszona lista projektów zaakceptowanych i ogłoszonych.

Natomiast odrobinę dziwi mnie zamieszanie wokół tego projektu i niechęć do niego wyrażana przez mieszkańców wcześniej zbudowanych bloków na Dywizjonu. Przecież bez tego parkingu, sytuacja na parkinach miejskich wzdłuż Włodarczyka, czyli obok osiedla Dywizjonu 303 będzie znacznie gorsza, a już nie łatwo znaleźć tam wolne miejsce. Wygląda, jakby ktoś chciał na złość innym odmrozić sobie uszy, ale jego prawo.

Wydaje mi się, że niechęć może wyglądać z przeznaczenia takiego parkingu.

Jak pojawia się projekt budowy parku, albo placu zabaw, to jest on w teorii dla wszystkich, każdy może sobie przyjść i tam posiedzieć.

Z parkingiem tak nie jest, bo żeby z niego korzystać, to:
a) musisz mieć samochód
b) musisz mieszkać na tyle blisko, że ci się tam opłaca go zostawiać

Przynajmniej mi do głowy przychodzą takie myśli.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 24 maja 2018, 7:18

Odrzucony podobnie jak kilka innych projektów. W tym przypadku przekroczenie budżetu - wymagane odwodnienie, oświetlenie do czego jest potrzebny projekt i istotne nakłady finansowe przekraczające budżet.

Także w 100% mogę potwierdzić odrzucenie projektu "Budowa parkingu przy ul. Stella-Sawickiego przy osiedlu" i przy okazji jeszcze jednego "Przebudowa przejścia dla pieszych przy Stella-Sawickiego", z tych samych powodów - przekroczenie dopuszczalnej kwoty.

Iti, nie szukaj złej woli wśród mieszkańców. Projekt z góry był skazany na uwalenie, tak samo jak kładka, tak samo jak Rynek Czyżyński. Kryteria są dość jasne i tych nie przeskoczysz, to chyba już obaj wiemy doskonale ;)

iti

Postautor: iti » 24 maja 2018, 10:28

ngy16687 pisze:Iti, nie szukaj złej woli wśród mieszkańców. Projekt z góry był skazany na uwalenie, tak samo jak kładka, tak samo jak Rynek Czyżyński. Kryteria są dość jasne i tych nie przeskoczysz, to chyba już obaj wiemy doskonale ;)

Chodziło o całą tą dyskusję powyżej. A jeżeli chodzi o kryteria i przekroczenie budżetu, jako powód, nie wiem ile w takim razie może kosztować budowa wjazdu na betonowy plac i wymalowanie na nim linii białą farbą, ale widać, że to droga "impreza" ;)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”