Wybory samorządowe 2018 Kraków - Dzielnica XIV Czyżyny

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Wybory samorządowe 2018 Kraków - Dzielnica XIV Czyżyny

Postautor: lrc1912 » 05 lis 2018, 16:23

Anita. Teraz ci odpowiem jaki popełniliście błąd glosując na Majchrowskiego. Ten Pan ma już zagwarantowaną nietykalność przez 4 lat i będzie robił, co będzie chciał. Nie powstrzymacie go już!! Z wdzięczności na wybranie go, tak wam dokręci śrubę, że się nie pozbieracie. Park nie powstanie, MPZP też nie! Deweloperzy będą robić dalej to co robią, miasto teraz może, ale nie musi odkupować działki przy D303. Długi czas poświęcałem, żeby was uświadomić, a wy tak się odwdzięczyliście, że oddaliście na niego głos. Kto to widział, żeby 71 letni facet dalej rządził! Ja nie popieram Ani jego ani Wasserman. Chciałem, żeby to zwykli ludzie odebrali pokojowo władzę. Czy to nie jest przyjemne, gdy sami decydujecie, co jest dla was dobre, a nie jakaś menda z góry. Nie dorośniecie nigdy do tego, żeby tym miastem zarządzać. To samo tyczy się waszej dziwnej mentalności (nie wszystkich) Zachodzę do sklepu z 7zł i 60gr w drobnych!! Mam je wyliczone i chce się ich pozbyć, zapłacić za towar, a ta stara k***a kasjerka nie chce mi ich przyjąć, bo jej się nie chce liczyć!!! Pieniądze było policzone prze zemnie. Od tego symbolicznego dnia, gdzie ludzie zagłosowali jak otępiałe barany nie zajmuje się już tymi sprawami (polityką), a wam niech maksymalnie dokręcają śrubę. Może wtedy zmądrzejecie.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2022, 15:11 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

D89

Postautor: D89 » 05 lis 2018, 22:27

lrc1912 pisze:Od tego symbolicznego dnia gdzie ludzie zagłosowali jak otępiałe barany nie zajmuje się już tymi sprawami (polityką)
Kolejna dobra wiadomość ;) Dziś mamy naprawdę szczęśliwy dzień ;)

Polecam: gazetakrakowska.pl/./ar/13641914 , a szczególnie fragment:
Dalej poleje się beton

Zapytaliśmy prezydenta, co z zabudowywaniem miasta, bowiem w poprzedniej kadencji betonowanie Krakowa było jednym z głównych zarzutów wobec jego rządów. - Proszę państwa, będziemy betonować miasto – odpowiedział prezydent Majchrowski. - Zawsze chciałbym, żeby mi ktoś powiedział na czym polega betonowanie miasta. Najpierw się mówi o rozwoju Krakowa i realizacji inwestycji, a później się mówi: „Nie, to było betonowanie”. Może powiem rzecz bardzo niepopularną. Czy ktoś widział na własne oczy osiedle Avia? Dziennikarze odpowiedzieli, że widzieli to osiedle. Prezydent zapytał o wrażenia i usłyszał: - Kiepsko. - A co kiepsko? - zripostował prezydent. - Budynki są w odpowiedniej odległości, drogi są szerokie, zieleni jest dużo. Cała infrastruktura: sklepy, przychodnie są na miejscu. Proszę zwrócić uwagę, że przeciwko tej inwestycji protestowali nie mieszkańcy tego osiedla, tylko mieszkańcy sąsiedniego osiedla, którym się to nie podobało. Ale na tej zasadzie to każdy może wszystko oprotestować. Każdy może oprotestować dom, bo zasłania światło. Albo mieszkamy w mieście, albo nie. Jeżeli mieszkamy w mieście, to miasto ma się rozwijać, zatrzymywać najzdolniejszych absolwentów wyższych uczelni i trzeba stworzyć im miejsca pracy, wybudować mieszkania. Jeżeli ktoś chce mieć wielką przestrzeń i tylko tereny zielone, to jest naprawdę cała masa gmin obok.

toolpusher

Postautor: toolpusher » 05 lis 2018, 23:45

D89,
Jesteś typowym przykładem, plują na ciebie a tycoś mówisz o deszczu.
Nigdy tego nie zrozumiem i takiego sposobu myślenia.

D89

Postautor: D89 » 06 lis 2018, 22:33

Niby kto "pluje"?

Hejt na nasze osiedle jest pochodził od dwóch grup ludzi: pospolitych durniów oraz rozmaitych cwaniaków którzy mieli w tym interes. Po zakończeniu budowy i sprzedaży mieszkań wyraźnie widać że poziom hejtu znacznie spadł - Bx przestał robić konkurencje, a rozmaici "aktywiści" stwierdzili że skoro budowa jest już zakończona to nie uda się już wyciągnąć żadnej kasy. Cwaniacy się wycofali i zajęli innymi, bardziej dochodowymi, zajęciami. Obecnie pozostał tylko hejt od durniów, a przejmowanie się opinią takich ludzi byłoby zniżaniem się do ich poziomu.

Po dłuższym okresie stwierdzam że na osiedlu mieszka mi się ogólnie dobrze, są wszystkie potrzebne sklepy i punkty usługowe, a nawet chyba 3 przedszkola. Doświadczenie pokazało że cały ten hejt i przepowiednie armagedonu nie sprawdziły się nawet w 10%.

Polecam jednak mniej przejmować się opiniami innych, a zwłaszcza opinią tzw. "większości". W końcu od zawsze głupich było więcej niż mądrych.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 07 lis 2018, 17:45

A tymczasem pojawiła się lista kandydatów do Rad Dzielnic również do 14-tki. @iti czy to Ty? ;)
https://www.bip.krakow.pl/plik.php?zid= ... t&mode=shw

iti

Postautor: iti » 15 lis 2018, 23:12

No to się wydało... ;)

Ale dzisiaj w skrzynce pocztowej znalazłem coś ciekawego:

Obrazek

Oczywiście promuję, bo to ten sam Pan, który jeszcze nie tak dawno pisał pisma do prezydenta JM, żeby ogólnodostępny, miejski parking, znajdujący się przy ul. Włodarczyka, obok starych i nowych osiedli, wydzierżawić Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny, czyli żeby prawo do parkowania na nim mieli tylko jej mieszkańcy :)

eve pisze:Poniżej pisma dot. tego tematu (kiedyś D89 je wrzucił), aczkolwiek pierwszego pisma SM nie udało mi się znaleźć. Może ktoś ma?

Obrazek

Więcej o tym w wątku SM Czyżyny chce prywatyzować miejskie miejsca postojowe na Włodarczyka, warto zapoznać się ze szczegółami.

Zdaje się, że promowana w liście Pani Dorota startuje z naszego osiedla do Rady Dzielnicy Czyżyny. Nie wiem czy to merytoryczne wsparcie, o którym mowa w liście odnosiło się też do opisanej powyżej sprawy, ale przyznam, że jako mieszkaniec nowego osiedla nie byłbym wielkim entuzjastą takiego rozwiązania :)

A Pani Dorota faktycznie jest naszą sąsiadką, choć zdaje się, że wcale nie taką bliską, bo mieszka przy... Wężyka (tak wynika z dokumentów w BIP). Ale oczywiście nie zakładam, że nie zna dobrze spraw istotnych dla mieszkańców okolicy ul. Orlińskiego ;)

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 15 lis 2018, 23:35

Nie tylko na Orlińskiego, bo pismo wg tego samego szablonu trafiło do wszystkich mieszkańców w dzielnicy, tylko w każdym okręgu wskazano inną osobę.

Obrazek

@iti bez obaw, jeśli doczekamy się Twojego "Coming out" to będzie dobrze, to co wkleisz tu swoją wyborczą ulotkę? :D

gucio

Postautor: gucio » 16 lis 2018, 17:17

Przecież musimy wiedzieć na kogo głosować . . .

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 18 lis 2018, 15:20

gucio pisze:Przecież musimy wiedzieć na kogo głosować . . .

W takim razie w okręgu 9, w którym Radny Miejski proponuje Panią Dorotę, chciałbym wyrazić swoje poparcie dla kontrkandydata Pana Sławomira. Znam człowieka, mocno zaangażowany w sprawy dzielnicy, osiedla i ogólnie Krakowa. Rozsądny i wyważony, zasłużony dla tego forum :)

1. BIENIEK SŁAWOMIR wiek: 34 zawód: MARKETING MANAGER zam. BOLESŁAWA ORLIŃSKIEGO
popierany przez: NIEZALEŻNY

2. WIERZBICKA DOROTA wiek: 39 zawód: TECHNIK HANDLOWIEC zam. WĘŻYKA

W okręgu 11, gdzie z kolei Radny proponuję Pana Aleksego, zachęcam jednak do głosowania na Grzegorza :) Więcej o nim i jego zaangażowaniu w projekt Nowego Parku w Czyżynach i całej dzielnicy na stronie http://www.grzegorzmaczka.pl

1. GAŁKA ALEKSY wiek: 75 zawód: PRACOWNIK NAUKOWY - EMERYT zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO
2. GAWLIK STEFAN wiek: 70 zawód: EMERYT zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO
3. MĄCZKA GRZEGORZ wiek: 36 zawód: KIEROWNIK PROJEKTÓW INFORMATYCZNYCH zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO

4. SIPIORA STANISŁAW wiek: 67 zawód: TECHNIK-MECHANIK zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO
popierany przez: PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ

Warto zwrócić również uwagę na okręg 12, gdzie kandyduje Pan Szymon. Również znam, cenię zaangażowanie i poświęcenie w sprawy całej dzielnicy. Swoimi działaniami stara się łączyć mieszkańców, burząc te sztuczne podziały na nowych i starych.

1. KOSZYK EWA wiek: 58 zawód: URZĘDNIK NFZ zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO
popierany przez: PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ
2. KRUPA BOGDAN wiek: 61 zawód: NAUCZYCIEL zam. OSIEDLE 2 PUŁKU LOTNICZEGO
3. TEKIELI SZYMON wiek: 32 zawód: ANALITYK zam. OSIEDLE AVIA

iti

Postautor: iti » 19 lis 2018, 22:54

Czuję się odrobinę wywoływany do odpowiedzi, a skoro wydziergałem już ulotkę, to czas się przedstawić, w końcu wybory już 2 grudnia :) Dlaczego startuję? Pewnie dlatego, że nie bardzo wierzę w to, że o sprawy naszej okolicy, lepiej będzie w stanie zadbać ktoś, kto w niej nie mieszka (nie wspomnę o stosunku wielu sąsiadów do bloków Avii i Orlińskiego). A chyba warto, żeby ktoś z osiedla reprezentował je w radzie dzielnicy.

Obrazek

Zaczęło się od Budżetu Obywatelskiego i zgłoszonego w jego ramach projektu budowy Nowego Parku, w końcu kto nie chciałby mieć obok bloku, w którym mieszka, ciekawie urządzonego parku? No ja chciałem i nadal chcę :) Przy tej okazji poznałem udzielającego się powyżej Grzegorza Mączkę - właśnie on wymyślił projekt Zamieszkaj Obok Parku i zgłosił go w Budżecie Obywatelskim (chapeau bas), zagospodarowanie skweru przed szkołą 155, a kiedyś spotkałem go przypadkiem, jak po zmroku sadził drzewa w miejscu, gdzie by się przydały. A poza tym, zdaje się, że to też poważny i sprawny menadżer w dużej firmie.

W tym czasie spotkałem także wymienionego powyżej Szymona Tekieli, mocno zaangażowanego w to, aby nowe i starsze osiedla były lepiej połączone, a nie odizolowane od siebie. Pewnie dlatego wychodził m.in. z inicjatywami nowych chodników i ścieżek łączących osiedla oraz pozwalających prościej dojść do sklepu, czy na przystanek. Ale także Rynek Czyżyński (zagospodarowanie części pasa startowego na przestrzeń publiczną - lokalne centrum), to ważna dla niego idea. Poza tym solidny i zawsze dobrze zorientowany w szczegółach - pewnie dlatego zawodowo zajmuje się analizą danych :)

Bez wyżej wymienionych person, prawdopodobnie nie zdecydowałbym się na start w tych wyborach.

Obrazek

Przy Orlińskiego mieszka mi się bardzo dobrze, ale dlaczego nie zawalczyć o to, żeby było jeszcze lepiej? Zależy mi na tym, aby sprawa budowy parku została doprowadzona do szczęśliwego finału, przyda się przejście dla pieszych przez Stella-Sawickiego, sprawa terenu po północnej stronie pasa startowego, który należy teraz do Budimexu, ale chce go odkupić miasto, plan zagospodarowania przestrzennego dla okolicy oraz nowe Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Miasta Krakowa, zagospodarowanie terenów po lotnisku po drugiej stronie ul. Stella-Sawickiego, Rynek Czyżyński, lepsza komunikacja publiczna w okolicy i tak dalej. Przy czym chwalę sobie też to forum za to, że pewne pomysły można tu poddać pod krytykę sąsiadów / burzę mózgów, a pewne ważne sprawy można dzięki niemu nagłośnić.

Nie chcę robić tu kampanii, bo pewnie nikt nie chciałby, aby to miejsce do tego służyło. Ale jednak, skoro konkurentka w tych wyborach mieszka w innej części dzielnicy, to chyba warto poinformować, że startuję i dlaczego. Swoją drogą, mielibyście coś przeciwko temu, gdybym osobiście dostarczył ulotki, przynajmniej w części bloków? Mam lekkie opory przed dorzucaniem ich do zwykle przepełnionych skrzynek pocztowych :)

A 2 grudnia proszę o Wasz głos.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”