Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny -opinie na forum - zwolennicy, przeciwnicy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny -opinie na forum - zwolennicy, przeciwnicy

Postautor: lrc1912 » 26 cze 2018, 12:31

Z tego co się dowiedziałem, to Urząd Lotnictwa Cywilnego tak zarządził, że nie będzie startów lądowań z tego lądowiska. Jestem zniesmaczony, bo chciałem pozyskać autograf Jurgisa Kairysa i du... :( Napiszę do nich w swoim czasie i zobaczymy czy da się coś zrobić w tej kwestii.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 14:07 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 26 cze 2018, 22:10

lrc1912 pisze:Z tego co się dowiedziałem, to Urząd Lotnictwa Cywilnego tak zarządził, że nie będzie startów lądowań z tego lądowiska. Jestem zniesmaczony, bo chciałem pozyskać autograf Jurgisa Kairysa i dupa :( Napiszę do nich w swoim czasie i zobaczymy czy da się coś zrobić w tej kwestii.

To nie masz jeszcze? Nawet ja gdzieś mam jego autograf :D

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 27 cze 2018, 9:39

Niestety nie :(

D89

Postautor: D89 » 27 cze 2018, 18:36

Ja mam krótkie pytanie, bo wiem że są tu znawcy historii lotnictwa, a ja się do takich niestety nie zaliczam, co to były za dwie żółte maszyny które latały wspólnie w niedzielę wieczorem (trzecie zdjęcie od lrc1912)? Na pikniku niestety być nie mogłem, ale ich przeloty nad okolicą osiedla zrobiły wielkie wrażenie. To jakieś amerykańskie konstrukcje?

Dodam jeszcze że organizację pikniku jak najbardziej popieram, uważam że takie działania, jak i cała działalność Muzeum Lotnictwa i innych placówek dbających o zachowanie zabytków techniki, są bardzo wartościowe. Tym bardziej że dziś, w dobie smartfonów, naprawdę warto pokazywać dzieciakom dość proste technicznie urządzenia sprzed lat - może dzięki temu ktoś złapie bakcyla i pójdzie na polibudę zamiast zostać korpoludkiem...

mqs

Postautor: mqs » 27 cze 2018, 19:52

D89 pisze: co to były za dwie żółte maszyny które latały wspólnie w niedzielę wieczorem (trzecie zdjęcie od lrc1912)? Na pikniku niestety być nie mogłem, ale ich przeloty nad okolicą osiedla zrobiły wielkie wrażenie.

North American AT-16 Harvard IIB
skrzydla.org/photo-North-American-AT-16-Harvard-IIB-159790

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 27 cze 2018, 20:22

Ja mam krótkie pytanie, bo wiem że są tu znawcy historii lotnictwa, a ja się do takich niestety nie zaliczam, co to były za dwie żółte maszyny które latały wspólnie w niedzielę wieczorem (trzecie zdjęcie od lrc1912)? Na pikniku niestety być nie mogłem, ale ich przeloty nad okolicą osiedla zrobiły wielkie wrażenie. To jakieś amerykańskie konstrukcje?

Dodam jeszcze że organizację pikniku jak najbardziej popieram, uważam że takie działania, jak i cała działalność Muzeum Lotnictwa i innych placówek dbających o zachowanie zabytków techniki, są bardzo wartościowe. Tym bardziej że dziś, w dobie smartfonów, naprawdę warto pokazywać dzieciakom dość proste technicznie urządzenia sprzed lat - może dzięki temu ktoś złapie bakcyla i pójdzie na polibudę zamiast zostać korpoludkiem...

Dodam jeszcze, że samolot T-6 Harvard jest Angielską wersją Amerykańskiego samolotu "Texan" D89 jak masz jeszcze pytania odnośnie tego co latało w powietrzu, to wal.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 30 cze 2018, 17:57

Zobaczcie sobie film z tegorocznych pokazów. Nagrany niestety w sobotę, gdy prawie cały czas padał deszcz...

youtube.com/watch?v=X3b3TSRxPfA&ab_channel=Signpost

Arav

Postautor: Arav » 24 lip 2018, 21:26

Żeby była jasność... uwielbiam samoloty i jestem wielkim fanem wszelakich Air Show itp... ale Kraków jest chyba jedynym miastem gdzie tego typu impreza odbywa się w centrum miasta (bo tak chyba należy już rozpatrywać Czyżyny/Prądnik Czerwony). Nie zdziwiłbym się gdyby za kilka lat całkowicie przeniesiono miejsce imprezy właśnie ze względów bezpieczeństwa. MIMO WSZYSTKO na tego typu imprezach co jakiś czas dochodzi do nieplanowanych sytuacji a wtedy zdecydowanie "lepiej" jeśli samolot się rozbije o szczere pole niż o blok mieszkalny....

knd

Postautor: knd » 24 lip 2018, 21:28

Arav pisze:Żeby była jasność... uwielbiam samoloty i jestem wielkim fanem wszelakich Air Show itp... ale Kraków jest chyba jedynym miastem gdzie tego typu impreza odbywa się w centrum miasta (bo tak chyba należy już rozpatrywać Czyżyny/Prądnik Czerwony). Nie zdziwiłbym się gdyby za kilka lat całkowicie przeniesiono miejsce imprezy właśnie ze względów bezpieczeństwa. MIMO WSZYSTKO na tego typu imprezach co jakiś czas dochodzi do nieplanowanych sytuacji a wtedy zdecydowanie "lepiej" jeśli samolot się rozbije o szczere pole niż o blok mieszkalny....

... albo w parku...

krakow.onet.pl/krakow-wypadek-samolotu-na-pikniku-lotniczym/exb2v

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 25 lip 2018, 0:36

Bzdura! Latanie w Czyżynach jest bezpieczne z uwagi na to, że latamy w centrum miasta, dlatego nikt nie będzie chciał tragedii i piloci, obsługa będą podchodzić do tego odpowiedzialnie. Nie ma gdzie przenieść imprezy dlatego, że układ dróg dojazdowych na Pobiedniku nie przyjmie dużej liczby gości, którzy będą dojeżdżać samochodami. Już kiedyś tłumaczyłem dlaczego Piknik musi się odbywać na Czyżynach, ale powtórzę: Muzeum utrzymuje duży niezabudowany obszar i z chwilą kiedy pikniku nie będzie, to przestaną go utrzymywać, bo i po co jak imprezy nie będzie. Co wtedy? Deweloperzy go zabudują. Możecie mieć słuszne obawy z organizacją imprezy w mieście, ale liczcie się z tym, że jak jej zabraknie, to nie będzie już tego terenu zielonego! Wybierajcie między piknikiem lotniczym, a deweloperami i możliwością zabudowy.

Zaufajcie mi! Lotnictwo jest bezpieczne! Mówię tak, bo się na tym znam i co najważniejsze rozumiem je. Popatrzcie ile ludzi zginęło w pożarach lasów w Grecji. Samolotów w tej chwili jest cała masa w powietrzu i nic się nie dzieje! Owszem czasami dochodzi do wypadków spowodowanych błędami ludzkimi lub pogodą, ale i tak transport lotniczy jest najbezpieczniejszy ze wszystkich.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 13:56 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”