Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lofinden

Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Postautor: lofinden » 07 sty 2018, 19:36

lrc1912 pisze:Opis z poprzedniego postu w woli przypomnienia.

gwoli jak już

Po co wstawiasz drugi raz ten sam post?

Nowy

Zabytkowy pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie / Czyżynach

Postautor: Nowy » 07 sty 2018, 23:39

Co do większości spraw się zgadzam, ale niezbyt podoba mi się pomysł nocnych lądowań na pasie startowym w Czyżynach. Wokół zabytkowego lotniska wyrosło w ostatnich latach sporo osiedli mieszkaniowych, po zachodniej stronie pasa, przy Dobrego Pasterza, przy Jana Pawła II itp. Niekoniecznie wydaje mi się, żeby budzić ludzi (też małe dzieci) nocami, bo jednak taki samolot, to słychać, zwłaszcza jak cisza dookoła. A takie nagłe przypadki, o jakich piszesz, to spokojnie można załatwić w Balicach, daleko nie jest, a ruch na drogach nocami jest niewielki przecież i spokojnie da się szybko dojechać.

A co do linii energetycznej, to nie jest niczym dziwnym dzisiaj, że miejscowo kable się wkopuje, tak na przykład zrobiono ostatnio na Grzegórzkach, przez rozpoczęciem budowy inwestycji przy wale wiślanym. Inna sprawa, że w tym przypadku być może ta linia wysokiego napięcia może blokować potencjalną zabudowę w tym miejscu.

iti

Re: Zabytkowy pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie / Czyżynach

Postautor: iti » 07 sty 2018, 23:55

Jeśli chodzi o urządzenie zieleni w tej okolicy, to warto zastanowić się nad tym, jak to zrobić mądrze i na tyle atrakcyjnie, żeby ludzie chcieli tam przychodzić. Obok Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie jest zaaranżowany niewielki park, ale nie wygląda on zbyt dobrze, zniszczone latarnie, piramida, o której "urodzie" się nie wypowiem itp. A miejsce to powinno przyciągać ludzi, rodziny z dziećmi, spacerowiczów itp. Może np. powinno tam powstać coś, co można by nazwać "Lotniczy Ogród Doświadczeń", pod skrzydłami Muzeum Lotnictwa. Może jakaś woda, albo niewielki amfiteatr na plenerowe imprezy itp. Na pewno warto by to dobrze przemyśleć. No i jeszcze przydałby się Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego - Lotnisko Rakowice-Czyżyny, który uporządkowałby kwestię ewentualnej zabudowy okolicy oraz ustalenia wolnych od niej terenów.

lrc1912

Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Postautor: lrc1912 » 09 sty 2018, 21:03

MPZP dla tego terenu jest sporządzany, co stwierdzam z radością. Z tymi nocnymi lądowaniami, to przesadziłem, więc można to odrzucić ;) Zresztą, to tylko idea, która nie wiadomo czy kiedyś wejdzie w życie. :( Jeśli chodzi o ochronę przed Deweloperami, to wydaje mi się, że tylko organizacja Pokazów Lotniczych i innych wydarzeń może ich skutecznie zatrzymać.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 16:14 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

iti

Postautor: iti » 09 sty 2018, 22:53

lrc1912 pisze:MPZP dla tego terenu jest sporządzany co stwierdzam z radością.

Tyle tylko, że te miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego w Krakowie sporządzane są latami, a nawet jeśli już powstają, to często są na tyle marnej jakości, że nie trzeba specjalnie dobrego prawnika, żeby obalił taki dokument w sądzie. Uchwalany jest też plan dla os. Dywizjonu 303 i 2 Pułku Lotniczego, tylko po tym, jak było zgłaszanie poprawek do niego, to sprawa ucichła...

Virginia

Postautor: Virginia » 10 sty 2018, 2:46

lrc1912,
podoba mi się to co narysowałeś, tylko brakuje mi tam miejsca na drogę od stella przez życzkowskiego i do MCN.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 10 sty 2018, 20:47

Dojazd do ul. Życzkowskiego można zrobić w miejscu, gdzie jest ułożona droga z betonowych płyt.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 16:17 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Virginia

Postautor: Virginia » 10 sty 2018, 23:20

No byłoby super jakby od Stella poprowadzili te droge.

epkc_runner

Postautor: epkc_runner » 17 lut 2018, 19:28

lrc1912 oby tak było.
Dawniej ta brama i wjazd służył do transportu większych samolotów, które są w MLP. Bodajże JAK i Tutka tak przyjeżdzały.
Przydałaby się taka droga jako alternatywa. Mam nadzieję, że nie jest to jakiś planowany wyjazd od bloków, o których mówiło się, że mają powstać na terenie Parku Lotniczego.

Zastanawia mnie również droga, którą zrobili za estakadą w kierunku wschodnim. Może to będzie wyjazd z MCN?

Obrazek

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 17 lut 2018, 21:33

Ta działka na lewo od estakady, jest w użytkowaniu wieczystym Muzeum Lotnictwa i służy jako stojanki dla śmigłowców w czasie pikniku lotniczego plus strefa operowania paralotni, strefa lądowania skoczków spadochronowych itp. Nie martwię się, że w tym miejscu powstaną bloki. Możliwe, że będzie to dojazd do MCN. W tym miejscu, gdzie się kończy może być zakręt w lewo i pociągną ją prosto w stronę MCN. Wiem natomiast, że ogrodzenie Muzeum Lotnictwa ma być odtworzone, więc teoretycznie, może to być wjazd na teren lotniska z estakady! Trudno powiedzieć. Warto wysłać zapytanie do Muzeum Lotnictwa, bo może coś na ten temat wiedzą.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 16:20 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”