Wybory samorządowe 2018 Kraków - Dzielnica XIV Czyżyny
Wybory samorządowe 2018 Kraków - Dzielnica XIV Czyżyny
Temat nie dotyczy walki politycznej! Podkreślam to jasno i wyraźnie. W tym wątku szanujemy się bez względu na to, jakie ktoś ma poglądy. Założyłem temat nie po to, żeby zrobić z forum arenę do walki politycznej, ale dlatego, że możemy coś ugrać dla XIV-tki. Panowie i Panie, którzy obecnie rządzą w naszym mieście, na razie zajmują się wydawaniem pozwoleń na budowę osiedli mieszkaniowych, zamiast zabiegać o wyborców. Jeżeli myślą o ewentualnej kolejnej kadencji, to powinni zrobić coś dla mieszkańców. Po to założyłem wątek, żebyście pisali co ciekawego można urządzić w Czyżynach. Np. Park, ścieżkę rowerową itd.
Moje i wasze pomysły wyślę do Radnych Dzielnicy XIV i do władz miasta.

Ostatnio zmieniony 15 lut 2022, 0:14 przez lrc1912, łącznie zmieniany 5 razy.
Re: Wybory samorządowe 2018 Kraków - Dzielnica XIV - Czyżyny
Uprzejmie proszę o nie robienie z forum areny walki politycznej
Zachowajmy tu zdrowy rozsądek.

Re: Wybory samorządowe 2018 Kraków - Dzielnica XIV Czyżyny
Park przy Muzeum Lotnictwa Polskiego:
- Usunięcie z terenu Muzeum drewnianej piramidy. Uzasadnienie: została zdewastowana przez wandali, szpeci krajobraz parku.
- Na terenie parku brak jest porządnych ławek, koszy na śmieci co generuje zaśmiecanie.
- Oświetlenie w parku (spalone żarówki, porozbijane klosze)

Pas startowy Muzeum Lotnictwa Polskiego i tereny dookoła lotniska (zachód):
- Sporządzenie MPZP dla rejonu: pas startowy (w całości), obiekty SSE, działka wzdłuż ul. Stella Sawickiego (do al. Jana Pawła II), rejon os. Akademickiego, Skarżyńskiego, domy studenckie Politechniki Krakowskiej, działka pomiędzy ulicami: Stanisława Skarżyńskiego, Romana Florera, Stella Sawickiego, Bora Komorowskiego. Patrz mapa (kolor żółty)
- Ochrona terenów zielonych, przed wycinką, zabudową.

- Dialog z władzami Politechniki, Urzędem miasta w celu odzyskania w całości pasa startowego po zachodniej stronie, a którym obecnie rozporządza Politechnika Krakowska. Patrz mapa msip (kolor fioletowy). Uzasadnienie: Muzeum Lotnictwa Polskiego rok rocznie organizuje pokazy lotnicze i uważam, że to wystarczający motyw, żeby rozporządzało nim Muzeum Lotnictwa. Po drugie pas startowy ma też inne ciekawe zalety: spacer, Jogging itd. Wielu mieszkańcom zależy, żeby pozostał w takiej formie jak obecnie.

- nowe ogrodzenia pasa z bramkami dla pieszych i głównymi bramami wjazdowymi. (patrz mapa)
- w przyszłości zakopanie pod ziemią linii wysokiego napięcia.
- w przyszłości remont pasa startowego.
- ochrona lądowiska przed zabudową.

- Usunięcie z terenu Muzeum drewnianej piramidy. Uzasadnienie: została zdewastowana przez wandali, szpeci krajobraz parku.
- Na terenie parku brak jest porządnych ławek, koszy na śmieci co generuje zaśmiecanie.
- Oświetlenie w parku (spalone żarówki, porozbijane klosze)

Pas startowy Muzeum Lotnictwa Polskiego i tereny dookoła lotniska (zachód):
- Sporządzenie MPZP dla rejonu: pas startowy (w całości), obiekty SSE, działka wzdłuż ul. Stella Sawickiego (do al. Jana Pawła II), rejon os. Akademickiego, Skarżyńskiego, domy studenckie Politechniki Krakowskiej, działka pomiędzy ulicami: Stanisława Skarżyńskiego, Romana Florera, Stella Sawickiego, Bora Komorowskiego. Patrz mapa (kolor żółty)
- Ochrona terenów zielonych, przed wycinką, zabudową.
- Dialog z władzami Politechniki, Urzędem miasta w celu odzyskania w całości pasa startowego po zachodniej stronie, a którym obecnie rozporządza Politechnika Krakowska. Patrz mapa msip (kolor fioletowy). Uzasadnienie: Muzeum Lotnictwa Polskiego rok rocznie organizuje pokazy lotnicze i uważam, że to wystarczający motyw, żeby rozporządzało nim Muzeum Lotnictwa. Po drugie pas startowy ma też inne ciekawe zalety: spacer, Jogging itd. Wielu mieszkańcom zależy, żeby pozostał w takiej formie jak obecnie.

- nowe ogrodzenia pasa z bramkami dla pieszych i głównymi bramami wjazdowymi. (patrz mapa)
- w przyszłości zakopanie pod ziemią linii wysokiego napięcia.
- w przyszłości remont pasa startowego.
- ochrona lądowiska przed zabudową.

Ostatnio zmieniony 15 lut 2022, 0:20 przez lrc1912, łącznie zmieniany 5 razy.
lrc1912 pisze:Panowie i Panie, którzy obecnie rządzą w naszym mieście na razie zajmują się wydawaniem pozwoleń na budowę osiedli mieszkaniowych zamiast zabiegać o wyborców.
Za to Ty na razie mówisz jak Samoobrona w swoich latach świetności. Urząd ma prawny obowiązek rozpatrzyć złożony wniosek i wydać decyzję administracyjną, zupełnie nie zależy to od dobrej czy złej woli radnych. Osobników którzy mają takie pojęcie na temat funkcjonowania samorządu należy trzymać możliwie jak najdalej od rad miejskich i dzielnicowych (nawiasem mówiąc rada miasta/dzielnicy nie ma żadnego wpływu na pracę PINB).
Najchętniej bym to olał, bo jestem już tym zmęczony, ale nie zrobię tego.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2022, 0:21 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie znasz się na polityce i masz ją gdzieś i jednocześnie podejmujesz na forum temat wyborów?
Temat nie dotyczy wyborów w dosłownym znaczeniu tego słowa. Proszę czytać ze zrozumieniem. Popełniłem błąd zakładając temat i chyba poproszę o jego skasowanie.
Trudno czytać ze zrozumieniem skoro pierwszy post tematu był już edytowany 4 razy...

Oj Panie Majchrowski, myśli Pan, że jak zleci zasianie łąk kwietnych, nasadzenia młodych drzew, krzewów, rozda kwiaty, żeby ludzie przyozdobili swoje balkony, to już kolejną kadencję ma Pan w kieszeni. Przykro mi, ale muszę rozczarować, bo tak to nie działa. Nie wiem jak inni, ale mnie nie interesują łąki kwietne, ale to, żeby nie przeznaczać terenów zielonych pod zabudowę no chyba, że to mała działka, a w przypadku dużych, jak działka przy ul. Stella Sawickiego to park, park i tylko park! Wiem, że czytacie, to co piszemy na tym forum, więc korzystam/y z okazji, żeby powiedzieć czego od władzy oczekujemy. Po pierwsze:
- Pas startowy po zachodniej stronie ma w całości zostać przekazany gminie, bo skoro to zabytek, a Miasto zajmuje się dbaniem o zabytki to powinien należeć do gminy i przede wszystkim Muzeum Lotnictwa Polskiego, a nie Politechniki Krakowskiej.
- W przyszłości wyremontowany, zrewitalizowany, a teren dookoła zagospodarowany w taki sposób, żeby pokazy lotnicze mogły się tam odbywać z roku na rok, bez przeszkód, bo tego oczekują mieszkańcy i przede wszystkim oni o tym decydują. Muzeum Lotnictwa, jako organizator pikniku lotniczego z tego, co zarobi płaci Miastu podatek, więc nie życzę sobie, żeby ktoś z Państwa przyczepiał się do tego, że piknik odbywa się w Mieście.
- Ostatnie tereny zielone dookoła lotniska przekształcone w parki.
- I najważniejsze MPZP.
Jeśli to zrobicie to może zasłużycie na to, żeby oddać na was głos, ale tylko wtedy, jak coś zrobicie. Ciągle pamiętam i nie zapomnę zabudowywania Krakowa. Rekompensata za każde osiedle typu: Avia to przekształcenie danych terenów na parki. Przy takim osiedlu, jak Avia te dwa parki, które tam powstaną to ciągle za mało. Nie wyobrażam sobie tego, że mieszkańcy wychodząc na balkon będą oglądać kolejny beton tym razem po drugiej stronie ul. Stella Sawickiego tym bardziej, że jest szansa na powstanie kładki na ulicą.

Ostatnio zmieniony 15 lut 2022, 0:27 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.
Po tym co przeczytałem, nie mam wątpliwości, po co w naszym Mieście i innych Polskich Miastach buduje się tyle mieszkań, a raczej dla kogo.
polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1710710,1,deklaracja-12-prezydentow-duzych-polskich-miast-migracje-trzeba-wspierac.read

polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1710710,1,deklaracja-12-prezydentow-duzych-polskich-miast-migracje-trzeba-wspierac.read

Ostatnio zmieniony 15 lut 2022, 0:28 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”