Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Wena

Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców

Postautor: Wena » 15 lip 2014, 7:57

Zastanawiam się nad kupieniem mieszkania przy Orlińskiego 6, ale bardzo niepokoi mnie czy przez cały dzień nie będzie słychać samochodów jeżdżących Stella-Sawickiego. Niby mieszkanie jest na 7 piętrze, ale obecnie mieszkam na 5-tym a i tak ruch jest nie do zniesienia. Jak sądzicie będzie słychać? Wiecie coś o planach budowie ekranów akustycznych?

iti

Re: Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców

Postautor: iti » 15 lip 2014, 9:46

No właśnie to była największa wada, którą widziałem wybierając mieszkanie :) Ale np. od Orlińskiego 4 do Stella-Sawickiego jest jakieś 60-80 m odległości. Wiem, że nie będzie tam bardzo cicho, ale jednak mam nadzieję, że da się żyć. Mając wybór pomiędzy taką wystawą okien, że ktoś mi zasłoni widok innym budynkiem, a widokiem w kierunku Stella-Sawickiego, wybrałem wreszcie to drugie. Ciekawe czy wybór okaże się trafny.

wojtekf

Re: Hałas od ulicy Stella-Sawickiego

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 10:01

Z tego co się orientuje to wraz z planowaną budową trasy tramwaju na Stella mają być stawiane ekrany akustyczne ale nie jestem na 100 % pewien. Chyba w prospekcie informacyjnym jest coś na ten temat napisane. ;)

iti

Postautor: iti » 15 lip 2014, 10:56

Faktycznie, mają niby być - "Budowa ekranów akustycznych po obu stronach ul. Stella-Sawickiego na odcinku od skrzyżowania z ul. Florera do byłego pasa startowego." Tyko, że to by znaczyło, że np. przed Orlińskiego już ich nie będzie. Myślicie, że da się to przedłużyć i ktoś o tym pomyśli? Może warto wcześniej zainteresować się sprawą. A tu podaję odsyłacz do źródła:
bip.krakow.pl/_inc/radaVkdn/show_pdfdoc.php?id=37329]http://www.bip.krakow.pl/_inc/radaVkdn/show_pdfdoc.php?id=37329

maks

Postautor: maks » 15 lip 2014, 11:57

Wena pisze: Niby mieszkanie jest na 7 piętrze, ale obecnie mieszkam na 5-tym a i tak ruch jest nie do zniesienia. Jak sądzicie będzie słychać? Wiecie coś o planach budowie ekranów akustycznych?

Wiena - obecnie też mieszkasz w tamtych okolicach? Ta droga jest mega ruchliwa, auta zasuwają po 100 km/h, nie mówiąc już o pierdzących motorach nawet późną nocą... pytanie czy po zamknięciu okien będzie w miarę ok :roll: Co do ekranów to najbardziej sprawdzą się na niższych kondygnacjach, na wyższych mniej.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 16:49

Hmm tylko gdzie i do kogo zgłaszać się w sprawie tych ekranów akustycznych :?:
Wydaje mi się że raczej nie do budimexu bo tereny przy drodze już do nich nie należą.
Pewnie do miasta bo to chyba ich tereny są.

iti

Re: Hałas od ulicy Stelli-Sawickiego

Postautor: iti » 15 lip 2014, 18:52

No to jest pewnie inwestycja miejska, więc to zapewne tam trzeba by pytać o szczegóły, ciekawe czy łatwo uzyskać taką informację. Ktoś już może ma doświadczenie z uzyskiwaniem takich informacji od miasta?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 22:54

maks pisze:Co do ekranów to najbardziej sprawdzą się na niższych kondygnacjach, na wyższych mniej.

Na wyższych też będzie można odczuć różnice bo ekran akustyczny pochłania część dźwięków o ile zostałby postawiony ten pochłaniający a nie odbijający ;)
info tutaj: akustyczne.pl/index_eio.php

iti

Postautor: iti » 15 lip 2014, 23:53

Przede wszystkim liczy się chyba to, czy montaż tych ekranów na tym odcinku jest w ogóle przewidziany ;)

mg100

Postautor: mg100 » 16 lip 2014, 16:26

Ja mieszkam w bloku Avia 6, na jednym z wyższych pięter od strony ul. Stella Sawickiego. Hałas jest bardzo duży, samochody słychać nawet przy zamkniętych oknach. Najgorzej jest od 5 do 8 rano i w popołudniowym szczycie. W nocy też słychać przejazd każdego samochodu. Nie ma mowy ażeby spać przy otwartym oknie. Z niecierpliwością czekam aż się pojawią budynki na Orlińskiego, które posłużą dla mnie jako ekran akustyczny:). W lecie, kiedy pojawiły się liście na drzewach hałas jest trochę mniejszy ale równie uciążliwy. Ciekaw jestem, czy te wysokie drzewa pomiędzy Orlińskiego a Motodromem zostaną??

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”