Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców
Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców
Zastanawiam się nad kupieniem mieszkania przy Orlińskiego 6, ale bardzo niepokoi mnie czy przez cały dzień nie będzie słychać samochodów jeżdżących Stella-Sawickiego. Niby mieszkanie jest na 7 piętrze, ale obecnie mieszkam na 5-tym a i tak ruch jest nie do zniesienia. Jak sądzicie będzie słychać? Wiecie coś o planach budowie ekranów akustycznych?
Re: Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców
No właśnie to była największa wada, którą widziałem wybierając mieszkanie
Ale np. od Orlińskiego 4 do Stella-Sawickiego jest jakieś 60-80 m odległości. Wiem, że nie będzie tam bardzo cicho, ale jednak mam nadzieję, że da się żyć. Mając wybór pomiędzy taką wystawą okien, że ktoś mi zasłoni widok innym budynkiem, a widokiem w kierunku Stella-Sawickiego, wybrałem wreszcie to drugie. Ciekawe czy wybór okaże się trafny.

Re: Hałas od ulicy Stella-Sawickiego
Z tego co się orientuje to wraz z planowaną budową trasy tramwaju na Stella mają być stawiane ekrany akustyczne ale nie jestem na 100 % pewien. Chyba w prospekcie informacyjnym jest coś na ten temat napisane. 

Faktycznie, mają niby być - "Budowa ekranów akustycznych po obu stronach ul. Stella-Sawickiego na odcinku od skrzyżowania z ul. Florera do byłego pasa startowego." Tyko, że to by znaczyło, że np. przed Orlińskiego już ich nie będzie. Myślicie, że da się to przedłużyć i ktoś o tym pomyśli? Może warto wcześniej zainteresować się sprawą. A tu podaję odsyłacz do źródła:
bip.krakow.pl/_inc/radaVkdn/show_pdfdoc.php?id=37329]http://www.bip.krakow.pl/_inc/radaVkdn/show_pdfdoc.php?id=37329
bip.krakow.pl/_inc/radaVkdn/show_pdfdoc.php?id=37329]http://www.bip.krakow.pl/_inc/radaVkdn/show_pdfdoc.php?id=37329
Wena pisze: Niby mieszkanie jest na 7 piętrze, ale obecnie mieszkam na 5-tym a i tak ruch jest nie do zniesienia. Jak sądzicie będzie słychać? Wiecie coś o planach budowie ekranów akustycznych?
Wiena - obecnie też mieszkasz w tamtych okolicach? Ta droga jest mega ruchliwa, auta zasuwają po 100 km/h, nie mówiąc już o pierdzących motorach nawet późną nocą... pytanie czy po zamknięciu okien będzie w miarę ok

Hmm tylko gdzie i do kogo zgłaszać się w sprawie tych ekranów akustycznych
Wydaje mi się że raczej nie do budimexu bo tereny przy drodze już do nich nie należą.
Pewnie do miasta bo to chyba ich tereny są.

Wydaje mi się że raczej nie do budimexu bo tereny przy drodze już do nich nie należą.
Pewnie do miasta bo to chyba ich tereny są.
Re: Hałas od ulicy Stelli-Sawickiego
No to jest pewnie inwestycja miejska, więc to zapewne tam trzeba by pytać o szczegóły, ciekawe czy łatwo uzyskać taką informację. Ktoś już może ma doświadczenie z uzyskiwaniem takich informacji od miasta?
maks pisze:Co do ekranów to najbardziej sprawdzą się na niższych kondygnacjach, na wyższych mniej.
Na wyższych też będzie można odczuć różnice bo ekran akustyczny pochłania część dźwięków o ile zostałby postawiony ten pochłaniający a nie odbijający

info tutaj: akustyczne.pl/index_eio.php
Przede wszystkim liczy się chyba to, czy montaż tych ekranów na tym odcinku jest w ogóle przewidziany 

Ja mieszkam w bloku Avia 6, na jednym z wyższych pięter od strony ul. Stella Sawickiego. Hałas jest bardzo duży, samochody słychać nawet przy zamkniętych oknach. Najgorzej jest od 5 do 8 rano i w popołudniowym szczycie. W nocy też słychać przejazd każdego samochodu. Nie ma mowy ażeby spać przy otwartym oknie. Z niecierpliwością czekam aż się pojawią budynki na Orlińskiego, które posłużą dla mnie jako ekran akustyczny:). W lecie, kiedy pojawiły się liście na drzewach hałas jest trochę mniejszy ale równie uciążliwy. Ciekaw jestem, czy te wysokie drzewa pomiędzy Orlińskiego a Motodromem zostaną??
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”