Targ warzywny na Avii przy ul. Orlińskiego - kiedy / w jakie dni i gdzodziny / jakie produkty
Targ warzywny na Avii przy ul. Orlińskiego - kiedy / w jakie dni i gdzodziny / jakie produkty
Jakiś czas temu mieszkańcy wspólnoty mieszkaniowej Avia 5 zgodzili się na wynajęcie działki Małopolskiej Izbie Rolnej (za co im chwała), na której chyba dwa razy w tygodniu miał być organizowany targ warzywny na Avii, na którym lokalni rolnicy mogliby sprzedawać swoje produkty bezpośrednio mieszkańcom. Pomysł wydaj się być świetny, tylko teraz pytanie, kiedy doczekamy się jego realizacji. Na pewno przydałby się dobrzy jarzyniak w okolicy ul. Orlińskiego / os. Avia, więc nie wiem jak Wy, ale ja czekam z niecierpliwością. Ktoś się może orientuje, jakie są dalsze losy tego projektu bazaru przy osiedlu Avia? Czy to nadal aktualne, w jakie dni miałby być dostępny bazar oraz jaki asortyment produktów będzie na nim sprzedawany? Może będą też jakieś przetwory od lokalnych rolników, a nie tylko warzywa i owoce 

Re: Targ warzywny na Avii przy ul. Orlińskiego - kiedy / w jakie dni i gdzodziny / jakie produkty
skyman pisze:Jakiś czas temu mieszkańcy wspólnoty mieszkaniowej Avia 5 zgodzili się na wynajęcie działki Małopolskiej Izbie Rolnej (za co im chwała), na której chyba dwa razy w tygodniu miał być organizowany targ warzywny na Avii, na którym lokalni rolnicy mogliby sprzedawać swoje produkty bezpośrednio mieszkańcom. Pomysł wydaj się być świetny, tylko teraz pytanie, kiedy doczekamy się jego realizacji. Na pewno przydałby się dobrzy jarzyniak w okolicy ul. Orlińskiego / os. Avia, więc nie wiem jak Wy, ale ja czekam z niecierpliwością. Ktoś się może orientuje, jakie są dalsze losy tego projektu bazaru przy osiedlu Avia? Czy to nadal aktualne, w jakie dni miałby być dostępny bazar oraz jaki asortyment produktów będzie na nim sprzedawany? Może będą też jakieś przetwory od lokalnych rolników, a nie tylko warzywa i owoce
Obawiam się, że ci "lokalni rolnicy" to nie będzie nic innego jak handlarze, którzy kupują towar na Rybitwach, a później sprzedają jako własny. Już był jeden eko warzywniak w okolicy i wiadomo jak skończył

Poza tym - niedaleko, bo na 2PL niecałe 5 minut drogi od Avii jest bardzo fajny niewielki warzywniak z dobrej jakości asortymentem, jak ktoś nie wie to polecam sprawdzić. Może nie jest to towar od "lokalnych rolników", natomiast przynajmniej ceny jak na zwykłym targu

Re: Targ warzywny na Avii przy ul. Orlińskiego - kiedy / w jakie dni i gdzodziny / jakie produkty
michalxg pisze:Obawiam się, że ci "lokalni rolnicy" to nie będzie nic innego jak handlarze, którzy kupują towar na Rybitwach, a później sprzedają jako własny. Już był jeden eko warzywniak w okolicy i wiadomo jak skończył
Też bym tak myślał, gdyby organizatorem nie była Małopolska Izba Rolna, obstawiałbym jakiś program, który ma na celu wyeliminowanie pośredników w handlu płodami rolnymi. Czas pokaże, chętnie obejrzę eksperyment, mam nadzieję, że się sprawdzi i wszyscy skorzystają.
Ale świetna wiadomość. Mam nadzieję, że wjdzie z tego coś na wzór Targu Pietruszkowego na Podgórzu - od rolnika do koszyka
Tam można kupić warzywa jeszcze oblepione ziemią, prawdziwy oscypek, dobry twaróg, miód. Czegoś takiego nam trzeba 

-
Czy wiadomo coś na temat tego planowanego targu? Kiedy ruszy i w jakie dni będzie się odbywał? A może już jest?
Widzialem ze dzisiaj rano zaczeli cos kopac w miejscu w ktorym potencjalnie ten targ mial stanac wiec moze to jest to.... moze rownaja grunt albo zrobia tam jakas wylewke czy cos...
Miał być plac targowy na pasie od wschodu, ale przeszkadzałby...
-
Stoiska / namioty z żywnością przy Orlińskiego
Cześć
W maju 2 razy obok bloku Orlińskiego 12 były ustawione namioty, w których można było kupić całkiem fajne rzeczy prosto od rolników. Sprzedają tam rolnicy z Małopolski, którzy robią to w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Część z nich (jeżeli nie wszyscy) sprzedaje na Targu Pietruszkowym na Koronie.
Mają być u nas (na Orlińskiego) co czwartek, jeszcze dopytam o godziny to napiszę dokładnie. Będą, o ile pogoda ich nie zatrzyma (w ostatnim tygodniu maja byli, ale tydzień wcześniej ich zalewało, więc nie dotarli).
Kupiłam u nich dobry sok, serek owczy, olej z rzepaku (tłoczony na zimno). Mają też miody, jajka, przetwory warzywne i owocowe, chleb i nie pamiętam co jeszcze.
W sezonie mają mieć świeże owoce i warzywa.
Jeżeli będzie się kręciło, to rozważą, czy nie pojawiać się 2 razy w tygodniu.
Można też kupić u nich wędliny - dajcie znać czy ktoś próbował. I co jeszcze za smakołyki u nich kupiliście:)
W maju 2 razy obok bloku Orlińskiego 12 były ustawione namioty, w których można było kupić całkiem fajne rzeczy prosto od rolników. Sprzedają tam rolnicy z Małopolski, którzy robią to w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Część z nich (jeżeli nie wszyscy) sprzedaje na Targu Pietruszkowym na Koronie.
Mają być u nas (na Orlińskiego) co czwartek, jeszcze dopytam o godziny to napiszę dokładnie. Będą, o ile pogoda ich nie zatrzyma (w ostatnim tygodniu maja byli, ale tydzień wcześniej ich zalewało, więc nie dotarli).
Kupiłam u nich dobry sok, serek owczy, olej z rzepaku (tłoczony na zimno). Mają też miody, jajka, przetwory warzywne i owocowe, chleb i nie pamiętam co jeszcze.
W sezonie mają mieć świeże owoce i warzywa.
Jeżeli będzie się kręciło, to rozważą, czy nie pojawiać się 2 razy w tygodniu.
Można też kupić u nich wędliny - dajcie znać czy ktoś próbował. I co jeszcze za smakołyki u nich kupiliście:)
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”