[DXIV] Propozycje lokalizacji nowych parkingów w Czyżynach / ok. ul. Orlińskiego
[DXIV] Propozycje lokalizacji nowych parkingów w Czyżynach / ok. ul. Orlińskiego
Tak sobie glosno mysle... ze skoro mamy takie problemy z miejscami parkingowymi to moze daloby sie zglosic do BO 2019 jakies pomysly zeby na zaznaczonych ponizej miejskich dzialkach jeszcze troszke powiekszyc obecne parkingi wzdluz Orlinskiego?

Re: [DXIV] Propozycje lokalizacji nowych parkingów w Czyżynach / ok. ul. Orlińskiego
czyli tam gdzie beton robimy park a tam gdzie trawa będziemy lać beton
? trochę się to gryzie 

- Wściekły Wąż
Re: [DXIV] Propozycje lokalizacji nowych parkingów w Czyżynach / ok. ul. Orlińskiego
Racja, okolica jest za mało zabetonowana. Te kilka skrawków powierzchni biologicznie czynnej się nie przyda mieszkańcom miasta (czyli samochodom).
Sorki za sarkazm, ale rozwalają mnie takie pomysły
.
Jestem przeciwny, ale jak jest to zgodne z regulaminem budżetu obywatelskiego i zbierze odpowiednią ilość głosów, to nie mam pytań.
Sorki za sarkazm, ale rozwalają mnie takie pomysły

Jestem przeciwny, ale jak jest to zgodne z regulaminem budżetu obywatelskiego i zbierze odpowiednią ilość głosów, to nie mam pytań.
A może od razu postawić tam następny wieżowiec bez miejsc postojowych. Nie rozumiem po co betonować kolejny teren zielony, przecież jest zrobiony parking przy Medweckiego i Orlińskiego.
Na tym kawałku zieleni należy posadzić więcej drzew.
Na tym kawałku zieleni należy posadzić więcej drzew.
Też nie jestem zwolennikiem przeznaczania zbyt dużej ilości miejsca pod parkingi, tym bardziej, że zazwyczaj odbywa się to kosztem zieleni, której nigdy za dużo. Za to ostatnio miałem okazję zajmować się dokumentem, w którym wskazane zostały potencjalne nowe lokalizacje parkingów w dzielnicy Czyżyny, także w okolicach ul. Orlińskiego, propozycje to:
1) Zalegalizowanie i odpowiednie przygotowanie parkingu pomiędzy ulicami Stella-Sawickiego i Orlińskiego (ten na betonowych płytach w pobliżu Orlińskiego 1).
2) Dodatkowy rząd lub dwa miejsc postojowych po zachodniej stronie ul. Orlińskiego, pomiędzy Hangarem, a ul. Medweckiego. Chodzi o rozwiązanie podobne do tego, które zastosowano przy ul. Włodarczyka. Przy czym z założeniem, że odbędzie się to bez większej szkody dla znajdującej się tam zieleni wysokiej.
3) Zmiana zasad na postoju taksówek pomiędzy ulicami Medweckiego i Kłosowskiego tak, aby można było zaparkować wieczorem trzymać tam samochód do rana. Postój i tak jest zwykle pusty.
Trudno powiedzieć, jak do tych propozycji odniesie się teraz spółka Miejska Infrastruktura, czas pokaże.
1) Zalegalizowanie i odpowiednie przygotowanie parkingu pomiędzy ulicami Stella-Sawickiego i Orlińskiego (ten na betonowych płytach w pobliżu Orlińskiego 1).
2) Dodatkowy rząd lub dwa miejsc postojowych po zachodniej stronie ul. Orlińskiego, pomiędzy Hangarem, a ul. Medweckiego. Chodzi o rozwiązanie podobne do tego, które zastosowano przy ul. Włodarczyka. Przy czym z założeniem, że odbędzie się to bez większej szkody dla znajdującej się tam zieleni wysokiej.
3) Zmiana zasad na postoju taksówek pomiędzy ulicami Medweckiego i Kłosowskiego tak, aby można było zaparkować wieczorem trzymać tam samochód do rana. Postój i tak jest zwykle pusty.
Trudno powiedzieć, jak do tych propozycji odniesie się teraz spółka Miejska Infrastruktura, czas pokaże.
iti pisze:2) Dodatkowy rząd lub dwa miejsc postojowych po zachodniej stronie ul. Orlińskiego, pomiędzy Hangarem, a ul. Medweckiego. Chodzi o rozwiązanie podobne do tego, które zastosowano przy ul. Włodarczyka. Przy czym z założeniem, że odbędzie się to bez większej szkody dla znajdującej się tam zieleni wysokiej.
Ten pomysl brzmi BARDZO dobrze! Bedzie organizowane moze jakies spotkanie w tym temacie?
iti pisze:Też nie jestem zwolennikiem przeznaczania zbyt dużej ilości miejsca pod parkingi, tym bardziej, że zazwyczaj odbywa się to kosztem zieleni, której nigdy za dużo. Za to ostatnio miałem okazję zajmować się dokumentem, w którym wskazane zostały potencjalne nowe lokalizacje parkingów w dzielnicy Czyżyny, także w okolicach ul. Orlińskiego, propozycje to:
Super, mieszkańcy nieposiadający miejsc postojowych powinni lobbować za tymi pomysłami rękami i nogami. Szczególnie jeśli chodzi o punkt 1) - parkuje tam kilkadziesiąt samochodów. Jeżeli miasto zagospodaruje ten teren jakoś inaczej - osoby te będą w głębokiej pupie. Parking przy Włodarczyka już pęka w szwach, więc albo spacerek ze starego pasa pod kościołem, albo rozjeżdżanie zieleni, chodników i mandaty.
Ja mysle ze zwiekszenie ilosci parkingow w naszym rejonie jest wazne absolutnie dla nas wszystkich.... Bo przeciez do kazdego z nas przyjezdzaja znajomi w odwiedziny i nawet jesli my mamy gdzie zaparkowac bo jestesmy szczesliwymi posiadaczami miejsca tak nasi znajomi juz maja ogromny problem zeby gdzies stanac....
A może warto zainteresować się pasem startowym na przeciwko szkoły. Nie wiem jak ze stanem prawnym ale dojazd jest przy kościele a i teren jest praktycznie utwardzony.
Arav pisze:Ja mysle ze zwiekszenie ilosci parkingow w naszym rejonie jest wazne absolutnie dla nas wszystkich.... Bo przeciez do kazdego z nas przyjezdzaja znajomi w odwiedziny i nawet jesli my mamy gdzie zaparkowac bo jestesmy szczesliwymi posiadaczami miejsca tak nasi znajomi juz maja ogromny problem zeby gdzies stanac....
Dokładnie, stąd popieram pomysł @iti mimo, iż miejsce posiadam. Stref zamieszkania powstaje coraz więcej, a potencjalna likwidacja parkingu z punktu 1) na pewno spowoduje poważny problem dla wszystkich.
2PL pisze:A może warto zainteresować się pasem startowym na przeciwko szkoły. Nie wiem jak ze stanem prawnym ale dojazd jest przy kościele a i teren jest praktycznie utwardzony.
Wraz ze wzrastającą ilością stref zamieszkania ten pas powinien stać się docelowym miejscem parkingowym dla mieszkańców nieposiadających miejsc. O ile mi wiadomo, to można tam normalnie parkować. Sęk w tym, że tak jak piszesz - nie wiadomo jaki jest stan prawny i czy rozwiązanie to ma w ogóle szansę utrzymać się dłużej. No i samo dojście na ten pas jest utrudnione poprzez ogrodzenia Avii, ogrodzenie SM Czyżyny, oraz ogrodzenia BX.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”