Budżet obywatelski 2019 - spotkanie / pomysły / wnioski do budżetu / listy poparcia

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Budżet obywatelski 2019 - spotkanie / pomysły / wnioski do budżetu / listy poparcia

Postautor: iti » 21 maja 2019, 9:27

Cześć, z końcem maja upływa termin składania wniosków do tegorocznej edycji budżetu obywatelskiego. Co powiecie na jakieś spotkanie, np. dzisiaj (21 maja) w Fabryce Pizzy o 19? Ktoś wpadnie? Mam kilka pomysłów na projekty, inni też pewnie mają, warto by je przedyskutować i dopracować.

Horyzont

Re: Budżet obywatelski 2019 - spotkanie / pomysły / wnioski do budżetu / listy poparcia

Postautor: Horyzont » 21 maja 2019, 22:28

Niestety nie miałem czasu, ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie, żeby w sensowny sposób zagospodarować wszystko co nad ulicą Stella Sawickiego.. Chodzi mi o projekt tunelu, który połączy ciszę i rekreację w Naszej Dzielnicy, tak aby nie trzeba było stawiać szpeczących ekranów, coś na kształt poniższych projektów.

Wszyscy myślą, gdzie w Czyżynach znaleźć kawałek ziemi, na którym będzie można coś fajnego postawić, a taki kawałek ziemi to jest właśnie ulica Stella Sawickiego, nad którą można by takie cuda uczynić..

Wydaje mi się, że tego typu rozwiązanie wcale nie musi być bardzo kosztowne.. Trzeba tylko pomyśleć jak za to się zabrać..
Załączniki
autobahn1.jpg
autobahn1.jpg (74.1 KiB) Przejrzano 5944 razy

Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Budżet obywatelski 2019 - spotkanie / pomysły / wnioski do budżetu / listy poparcia

Postautor: Trohgal » 22 maja 2019, 9:10

Pomysł fajny, ale raczej niewykonalny w ramach budżetu obywatelskiego. Brakło by środków jakby zsumować wydatki na budżet z kilku lat.

Za to można by chyba w ramach budżetu zrobić projekt Łączenie Osiedli. Wybudowanie chodnika pomiędzy Orlinskiego 9 a Kwadraciakiem. Koszt raczej niewielki wiec wysokie prawdopodobieństwo przejścia projektu

mik

Postautor: mik » 22 maja 2019, 9:59

Przecież BDX chciał to robić. O9 raczej się zgodzi. Problem robi prezes SM.
Napisałem już do UMK/Prezydenta o zajęcie stanowiska ws. utrudniania dostępu do budynków użyteczności publicznej. Czekam na odp.-mówią, że do 26 maja.
Jak to nic nie zaradzi to napiszę do rzecznika praw obywatelskich.

iti

Postautor: iti » 22 maja 2019, 12:02

Horyzont pisze:Niestety nie miałem czasu, ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie, żeby w sensowny sposób zagospodarować wszystko co nad ulicą Stella Sawickiego.. Chodzi mi o projekt tunelu, który połączy ciszę i rekreację w Naszej Dzielnicy, tak aby nie trzeba było stawiać szpeczących ekranów, coś na kształt poniższych projektów.

Wszyscy myślą, gdzie w Czyżynach znaleźć kawałek ziemi, na którym będzie można coś fajnego postawić, a taki kawałek ziemi to jest właśnie ulica Stella Sawickiego, nad którą można by takie cuda uczynić..

Wydaje mi się, że tego typu rozwiązanie wcale nie musi być bardzo kosztowne.. Trzeba tylko pomyśleć jak za to się zabrać..

Zdecydowanie tak, np. udało mi się to dodać taki postulat do projektu Lotniczego Parku Kulturowego, jako połączenie znów w całość terenów dawnego lotniska, jest też o tym w Uchwale Czyżyńskiej, która powinna być wkrótce procedowana na sesji RDM. A okazja dla takiego rozwiązania pojawi się wraz z przebudową Węzła Mistrzejowickiego, więc trzeba śledzić temat uważnie żeby nie przespać chwili, kiedy będzie projektowany, choć to zapewne jeszcze dobrych kilka lat. Możliwości budżetu obywatelskiego to niestety przekracza.

iti

Postautor: iti » 22 maja 2019, 12:12

Trohgal pisze:Za to można by chyba w ramach budżetu zrobić projekt Łączenie Osiedli. Wybudowanie chodnika pomiędzy Orlinskiego 9 a Kwadraciakiem. Koszt raczej niewielki wiec wysokie prawdopodobieństwo przejścia projektu

Tak, jak pisał przedmówca, ten chodnik jest blokowany przez prezesa SM Czyżyny - nie chce tam zrobić przejścia, chyba z czystej złośliwości, bo innych argumentów wielu nie ma.

Ale mam pomysł, żeby w ramach zwrócenia uwagi na problem, złożyć w BO projekt w rodzaju:
Bezpieczna droga do szkoły - kładka nad płotem prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny

Wiadomo, że nie przejdzie, ale zawsze to dodatkowe nagłośnienie problemu :)

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 22 maja 2019, 12:28

iti pisze: ramach zwrócenia uwagi na problem, złożyć w BO projekt w rodzaju:
Bezpieczna droga do szkoły - kładka nad płotem prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny

dobre, ja bym zagłosował :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 22 maja 2019, 14:20

Bardzo fajny pomysł ;)

PiotrSz

Postautor: PiotrSz » 25 maja 2019, 16:00

Na tunel pieszo-rowerowy od nowego parku pod Stella-Sawickiego też pewnie nie wystarczy kasy. 2 mln zeta z Budżetu Ogólnomiejskiego to jednak trochę mało.

PiotrSz

Postautor: PiotrSz » 25 maja 2019, 16:05

iti pisze:
Trohgal pisze:Za to można by chyba w ramach budżetu zrobić projekt Łączenie Osiedli. Wybudowanie chodnika pomiędzy Orlinskiego 9 a Kwadraciakiem. Koszt raczej niewielki wiec wysokie prawdopodobieństwo przejścia projektu

Tak, jak pisał przedmówca, ten chodnik jest blokowany przez prezesa SM Czyżyny - nie chce tam zrobić przejścia, chyba z czystej złośliwości, bo innych argumentów wielu nie ma.

Ale mam pomysł, żeby w ramach zwrócenia uwagi na problem, złożyć w BO projekt w rodzaju:

Wiadomo, że nie przejdzie, ale zawsze to dodatkowe nagłośnienie problemu :)

Kto powołuje takiego prezesa SM?Może wystarczy to nagłośnić. Jak będzie obawa, że wyleci na zbity pysk to zmieni zdanie. Utrudnia w końcu życie nie tylko mieszkańcom Avia/Orlińskiego, ale również tym po drugiej stronie płota.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”