Działka przed Osiedlem Orlińskiego i Budżet Obywatelski Krakowa 2016

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Działka przed Osiedlem Orlińskiego i Budżet Obywatelski Krakowa 2016

Postautor: iti » 14 mar 2016, 0:53

Tak mnie naszło ostatnio, do końca miesiąca można składać projekty w ramach Budżetu Obywatelskiego Miasta Krakowa 2016, czyli są jeszcze jakieś dwa tygodnie. Co myślicie, żeby napisać w ramach budżetu dla dzielnicy Czyżyny projekt zagospodarowania miejskiej działki przed blokiem Orlińskiego 4, czyli tej, na której teraz są krzaki i śmietnik... A gdyby złożyć projekt, który zakładałby przy zachowaniu najbardziej wartościowej tam zieleni (tej nie będzie na osiedlu zbyt dużo) wybudowanie na tym terenie:

• Parkingu otwartego dla mieszkańców osiedla Avia i osiedla Orlińskiego, ich gości oraz innych osób, które mają w okolicy coś do załatwienia. Wiadomo, że nie będzie tam z parkowaniem w przyszłości zbyt łatwo.
  • Skweru dla dzieci i ich rodziców z ławeczkami i małą architekturą.
  • Może jeszcze jakieś urządzenia dające możliwość wykonywania ćwiczeń na świeżym powietrzu.
  • Posadzenie żywopłotu od strony ul. Stella-Sawickiego
Co myślicie o takim przeznaczeniu takiego terenu, zanim ktoś na przykład wymyśli tam postawienie stacji benzynowej :?: Rzuciłem na szybko kilka rzeczy, które warto by tam zrobić, ale może ktoś ma coś jeszcze tu do dodania :?:

Obrazek

Ja nie wiem czy taki projekt przejdzie, ale jego złożenie ma przynajmniej dwie zasadnicze zalety:

• Po pierwsze, jeżeli miasto ma już jakieś plany względem tej działki, to wniosek zostanie odrzucony z tych względów, ale pewnie poznalibyśmy powody takiej decyzji, a więc ewentualne miejskie plany dotyczące tego terenu, a to chyba by się przydało :)
  • Gdyby kiedyś ktoś chciał zrobić jakąś uciążliwą inwestycję, to chyba łatwiej byłoby ją oprotestować, gdyby mieć podkładkę, że mieszkańcy okolicy już dawno chcieli to miejsce jakoś zagospodarować z pożytkiem dla okolicznych mieszkańców :idea:
  • No i jakbyśmy chcieli uzyskać jakieś wsparcie w tej sprawie w innych instytucjach, to dobrze byłoby mieć w tej sytuacji także epizod z budżetem obywatelskim, że próbowaliśmy już coś zrobić.
Jak myślicie, taki pomysł ma sens, a jeśli tak, to czy będziemy w stanie zebrać 15 głosów poparcia pochodzących od mieszkańców Czyżyn :?: Bo taki jest wymóg, ale sądzę, że nie będzie to chyba specjalnie wielki problem. Waszym zdaniem jest to do zrobienia :?: Chyba osoby mieszkające już na Osiedlu Avia by się pod tym podpisały, bo czym więcej miejsc parkingowych i zieleni w sąsiedztwie osiedla, tym chyba lepiej. Piszcie co myślicie :!:

morth

Re: Działka przed Osiedlem Orlińskiego i Budżet Obywatelski Krakowa 2016

Postautor: morth » 14 mar 2016, 9:33

Jestem za ale podpisać jeszcze nie mogę więc liczę na obecnych mieszkańców :)

Ogrodniczka

Postautor: Ogrodniczka » 14 mar 2016, 13:02

Pomysł wydaje się sensowny. Pytanie kto się podejmie wykonania takiego projektu, 2 tygodnie to nie za wiele czasu.....nie znam sie na tym i nie wiem jak bardzo musi on być "profesjonalny" ?Podpisy to chyba mniejszy problem, taką mam nadzieję. Poczekajmy na jakiś odzew i spróbujmy coś podziałać. Takie jest moje zdanie, przyszła mieszkanka dz. Czyżyn O6:)

fikumiku

Postautor: fikumiku » 14 mar 2016, 19:26

Chętnie podpisałbym się pod takim pismem.

usia

Postautor: usia » 15 mar 2016, 10:35

Pomysł bardzo dobry :) Mam nadzieję, że uda się zebrać podpisy i złożyć fajny projekt. Ja niestety również nie mogę jeszcze podpisać :roll:

supper

Postautor: supper » 15 mar 2016, 13:17

Coś mi się wydaje, że jesteście spóźnieni z tym pomysłem.
Najprawdopodobniej działka należy już do budimexu i chce wyciąć wszystkie okoliczne drzewa i krzewy.

Poniżej więcej informacji:

http://m.onet.pl/wiadomosci/krakow,4hhyw4

morth

Postautor: morth » 15 mar 2016, 13:52

supper pisze:Coś mi się wydaje, że jesteście spóźnieni z tym pomysłem.
Najprawdopodobniej działka należy już do budimexu i chce wyciąć wszystkie okoliczne drzewa i krzewy.

Poniżej więcej informacji:

http://m.onet.pl/wiadomosci/krakow,4hhyw4

Temat już był wałkowany w innym wątku, onet wstawił omyłkowo zdjęcie sprzed O4 a chodziło o drzewa gdzie mają stanąc bloki Orlinśkiego 7 czyli po drugiej stronie pasa !

Virginia

Postautor: Virginia » 15 mar 2016, 22:04

Ja miałam ostatnio ciekawą dyskusje z innym mieszkańcem Orlinskiego, który twierdził, że bloki Orlinskiego 7 będą korzystne, bo odgrodzą Orlinskiego od niebezpiecznego Dywizjonu 303.
Jak widać nie każdy martwi się wycinką drzew.

morth

Postautor: morth » 15 mar 2016, 23:59

Virginia pisze: bo odgrodzą Orlinskiego od niebezpiecznego Dywizjonu 303.

Haha

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 16 mar 2016, 7:58

Ręce opadają. Jaka dumę w takim razie z osiedla AVIA musi mieć projektant i sam Budimex, bo tam zbudowali 4 ogrodzenia dając 100% bezpieczeństwa. Brakuje jeszcze tylko fosy, wilczych dołów i wieżyczek strzelniczych i ochrona przed "okolicznymi dzikusami" byłaby na 120% :shock:

Obrazek

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”