Kredyt w Programie MdM a kupno miejsca postojowego, komórki

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
wojtekf

Kredyt w Programie MdM a kupno miejsca postojowego, komórki

Postautor: wojtekf » 14 lip 2014, 19:29

Mam informacje na temat poniższego artykułu ;)
http://noweczyzyny.com/mieszkanie-dla-mlodych-w-czyzynach-wazne/

Wysłałem zapytanie do pana Marcina Hevelke(zajmuje się kredytami) z Budimexu, czy jest się czym martwić odnośnie tego artykułu.
W odpowiedzi dowiedziałem się że cały harmonogram budowy Orlińskiego 4 jest przewidziany z półtora miesięcznym wyprzedzeniem, ma to zagwarantować terminowe ukończenie prac a nawet jest możliwe wcześniejsze zakończenie budowy niż 22 grudnia 2015. ;)

kri5krk

Re: Kredyt w Programie MDM

Postautor: kri5krk » 14 lip 2014, 19:43

Czy jest ktoś kto kupuje mieszkanie z prawem do korzystania z miejsca postojowego koło bloku na kredyt w programie MDM? Podpisujecie jedną umowę deweloperską na mieszkanie i miejsce postojowe czy dwie oddzielne? Interesuje mnie to, ponieważ Pani z Budimexu poleca zawarcie umowy cywilnoprawnej na zakup miejsca postojowego, bo jak twierdzą inaczej nie uzyskamy dofinansowania z MDM.

Nowy

Re: Kredyt w Programie MDM i miejsce postojowe

Postautor: Nowy » 14 lip 2014, 20:25

Z tego co wiem, to właśnie jest problem i jako tako kredyt w MdM jest na samo mieszkanie, nie może się do tego wliczać ani komórka lokatorska ani miejsce postojowe. Radzę skonsultować sprawę z doradcą. U mnie wygląda to tak, że biorę komórkę lokatorską, ale wszystko będzie na jednej umowie chyba, przy czym za to jakby zapłacę pewnie gotówką, czyli piwnica do kredytu nie będzie się wliczała. Ale nie wiem na 100% czy można tak zrobić, zapewne niedługo się okaże. Daj znać, jeśli będziesz już wiedział, jak to rozwiązać.

Może warto będzie założyć dla tego tematu specjalny wątek, bo pewnie sporo osób będzie miało podobny problem.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 14 lip 2014, 20:42

Ja pytałem się już o komórkę lokatorską a dokładnie czy można ją wciągnąć w MDM i dostałem taką odpowiedź:

Niestety nie, miejsce postojowe, komórkę lokatorską czy garaż niestety nie można wciągnąć do mdmu trzeba na nią zrobić oddzielna umowe u doradcy i zapłacić za nia gótówką.

kri5krk

Postautor: kri5krk » 14 lip 2014, 21:39

Rozmawiałem z doradcą i polecił, żeby na umowie deweloperskiej wyraźnie oddzielić cenę mieszkanie od ceny miejsca postojowego i to wystarczy aby nie było problemów z MDM. W przeciwnym razie przekroczymy limit. Natomiast Pani z Budimexu powiedziała nam, że trzeba stworzyć dwie umowy, na miejsce postojowe cywilnoprawną i dlatego zastanawiam się co zrobić. Z tego co się dowiedziałem w Banku gospodarstwa krajowego to banki ustalają szczegółowe warunki przydzielania kredytów MDM, dlatego trzymam się tego co doradca od kredytów nam powiedział. Jeżeli będziecie coś wiedzieć więcej napiszcie.

iti

Postautor: iti » 14 lip 2014, 23:40

kri5krk pisze:Rozmawiałem z doradcą i polecił, żeby na umowie deweloperskiej wyraźnie oddzielić cenę mieszkanie od ceny miejsca postojowego i to wystarczy aby nie było problemów z MDM.

No właśnie ja dostałem podobne informacje, w tej chwili mam właśnie tak skonstruowany wzór umowy (tyle, że u mnie to kwestia komórki lokatorskiej), mam nadzieję, że będzie to do utrzymania.

kri5krk

Re: Kredyt w Programie MdM a kupno miejsca postojowego...

Postautor: kri5krk » 26 sie 2014, 18:15

Podpisał ktoś umowę deweloperską na mieszkanie i miejsce postojowe łącznie, na jednej umowie? Budimex chce nam to umiemożliwić i proponuje umowę cywilnoprawną na miejsce postojowe. Ciekawi mnie czy coś nie kombinują z tymi miejscami postojowymi skoro nie chcą aby znalazły się na akcie notarialnym. Na początku próbowali nas uświadamiać, że jeżeli podpiszemy jedną umowę deweloperską na mieszanie i miejsce postojowe nie dostaniemy kredytu z MDM, teraz kiedy dostaliśmy pozytywną decyzję z banku coś kręcą, że takie mają wytyczne. Miał ktoś może podobną sytuację?

iti

Postautor: iti » 27 sie 2014, 11:42

Skoro w banku mówią, że ok. i problemu nie będzie, to ja bym obstawał żeby tak zrobili. U mnie z komórka na jednej umowie nie było problemu, z tym, że będę sobie chyba za nią płacił osobno, jako dopłaty do transz bankowych. Choć to podobno dokładnie ma być jeszcze ustalone.

lofinden

Postautor: lofinden » 27 sie 2014, 23:08

Udało się wam coś wynegocjować, że tak kupujecie te miejsca postojowe ?

kri5krk

Postautor: kri5krk » 28 sie 2014, 7:11

Na negocjacje ceny raczej nie ma szans, miejsca postojowe są drogie ale jest ich na tyle mało, że bardzo szybko się sprzedały.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”