Gwarancja na mieszkanie od 25.XII nie 3 a 5 lat - Ważne!

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
pOkA

Re: Gwarancja na mieszkanie od 25.XII nie 3 a 5 lat - Ważne!

Postautor: pOkA » 11 gru 2014, 13:42

Udało mi się przedłużyć umowę rezerwacyjną do końca roku. Choć straszono mnie, że kolejne przedłużenie jest płatne 2000 zł. Zależało mi na wejście w życie ustawy o prawach konsumenta, a dokładnie:

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości - przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.
§ 2. Roszczenie o usunięcie wady lub wymianę rzeczy sprzedanej na wolną od wad przedawnia się z upływem roku, licząc od dnia stwierdzenia wady. Jeżeli kupującym jest konsument, bieg terminu przedawnienia nie może zakończyć się przed upływem terminu określonego w § 1.
§ 3. W terminach określonych w § 2 kupujący może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej. Jeżeli kupujący żądał wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady, bieg terminu do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny rozpoczyna się z chwilą bezskutecznego upływu terminu do wymiany rzeczy lub usunięcia wady.
§ 4. W razie dochodzenia przed sądem albo sądem polubownym jednego z uprawnień z tytułu rękojmi termin do wykonania innych uprawnień, przysługujących kupującemu z tego tytułu, ulega zawieszeniu do czasu prawomocnego zakończenia postępowania.
§ 5. Przepis § 4 stosuje się odpowiednio do postępowania mediacyjnego, przy czym termin do wykonania innych uprawnień z tytułu rękojmi, przysługujących kupującemu, zaczyna biec od dnia odmowy przez sąd zatwierdzenia ugody zawartej przed mediatorem lub bezskutecznego zakończenia mediacji.
§ 6. Upływ terminu do stwierdzenia wady nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.

Warto się wieć wstrzymać z podpisaniem umowy.

Nowy

Postautor: Nowy » 11 gru 2014, 13:51

No to, że warto przeciągnąć podpisanie umowy deweloperskiej do czasu wejścia w życie tej umowy nie ulega wątpliwości. A jeśli chodzi o strasznie tymi 2 tys. zł, to chyba wtedy by się je traciło, jeśli by się później mieszkania nie kupiło, więc jeśli ktoś wie, że che kupić na pewno i ma zorganizowane finansowanie, to chyba nie ma to specjalnego znaczenia.

A jeżeli to nie tajemnica, to w w jakiej inwestycji kupujesz mieszkanie? Bo zastanawia mnie, co w sytuacji, jeśli część osób w budynku ma na starych zasadach, a część już na nowych. Wydaje się, że jeśli wada będzie poważna (dotycząca całego budynku) i deweloper musiałby ją usunąć ze względu na kilku mieszkańców, to na tym wszyscy mogli skorzystać :)

pOkA

Postautor: pOkA » 11 gru 2014, 14:15

Co do tych 2 tys. to one nie wchodzę na poczet zaliczki, bo dopytałam. To są takie ekstra pieniądze dla Budimexu. Jeśli chodzi o ten zapis to myślę, że z korzyścią dla wszystkich mieszkańców nieruchomości. A ja planuje zakupić mieszkanie na Orlińskiego 6,

ragar

Postautor: ragar » 11 lis 2015, 15:44

A ja gdzieś czytałem, że faktycznie znaczenie ma tu przekazanie mieszkania (choć nie wiem czy przeniesienie własności czy przekazanie kluczy czy jeszcze coś innego). W sumie jest to sensowne, bo przecież gdyby to tyczyło się dnia podpisania umowy deweloperskiej, to przy budowie trwającej dwa lata, to nikt nie miałby rękojmi na mieszkanie. No chyba, że tyczy się to starego stanu prawnego, że przy podpisywaniu umowy było jeszcze tak i tak, czyli 2 lata, a nie 5, ale wątpię, żeby to tak działało (mam nadzieję :) ).

Feelip

Postautor: Feelip » 14 lis 2015, 16:40

Gwarancji BDX nie udziela, natomiast kazdy nabywa prawo do rękojmi. Prawo nabywa sie w momencie nabycia prawa wlasnosci, tyczy sie to nie tylko zakupu mieszkania. 3 lata czy 5? Jesli cos sknocą to i w 3 latach wyjdzie.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”