MDM - kiedy wygasają obostrzenia programu przy sprzedaży mieszkania?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
frido

Re: MDM - kiedy wygasają obostrzenia programu przy sprzedaży mieszkania?

Postautor: frido » 11 lut 2020, 21:23

Będę chciał sprzedać mieszkanie i nie chcę odstraszać potencjalnych kupców, którzy mogą kupić moje mieszkanie :D Już i tak napisałem za dużo o sąsiadach z góry. Kiedyś napiszę kilka historii z tego osiedla, bo będzie się z czego pośmiać.
Z takich śmiesznych historii(po czasie) co mogę napisać już teraz, to mój sąsiad wiercił w ścianie. Przyszedł mój syn i mówi "Tato kanapa się rusza". Gość przewiercił się przez ścianę i nie skapnął się, że buszuje już w mojej kanapie. Dopiero jak zacząłem walić w jego drzwi to przestał. Bawią mnie tacy ludzie, bo on się przewiercił, zniszczył moją kanapę i obraził się na mnie!! Nawet nie mówi mi "Dzień dobry", a ja dla zabawy jak tylko go widzę to zawsze powiem "Dzień dobry" a ostatnio dodaję nawet "miłego dnia" :lol:

Zichuzich

Postautor: Zichuzich » 13 lut 2020, 0:00

frido pisze:Jak liczyć 5lat?? Od podpisania umowy kredytowej?? Od wpisu do księgi wieczystej?? Wolę się upewnić bo w banku sami nie wiedzieli :shock:
Może ktoś z was ma pewną informację i byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Jestem pewien, że 5lat liczy się od aktu notarialnego. Na potwierdzenie pierwsza lepsza stronka:
notus.pl/blog-finansowy/doplaty-mdm-jak-nie-stracic-pieniedzy-czyli-czego-nie-mozna-robic[/url]

Fiołek polny

Postautor: Fiołek polny » 04 mar 2020, 10:35

Potwierdzam ze 5 lat od wpisu w ksiedze wieczystej. Nie trzeba wydawac 100zl na porade prawna.

Sprawdzone info; bo sam rozwazalem ucieczke z Avii gdzies na obrzeza Krakowa i budowe domku.

Btw zwolnienie od podatku od sprzedazy nieruchomosci masz jeszcze gorzej bo to musi byc 5 pelnych lat od podpisania papieru.
Czyli np jesli w 2018 podpisales to dopiero w 2024 mozesz sprzedac bez podatku.

Yankes

Postautor: Yankes » 05 mar 2020, 10:39

frido pisze:Będę chciał sprzedać mieszkanie i nie chcę odstraszać potencjalnych kupców, którzy mogą kupić moje mieszkanie :D Już i tak napisałem za dużo o sąsiadach z góry. Kiedyś napiszę kilka historii z tego osiedla, bo będzie się z czego pośmiać.
Z takich śmiesznych historii(po czasie) co mogę napisać już teraz, to mój sąsiad wiercił w ścianie. Przyszedł mój syn i mówi "Tato kanapa się rusza". Gość przewiercił się przez ścianę i nie skapnął się, że buszuje już w mojej kanapie. Dopiero jak zacząłem walić w jego drzwi to przestał. Bawią mnie tacy ludzie, bo on się przewiercił, zniszczył moją kanapę i obraził się na mnie!! Nawet nie mówi mi "Dzień dobry", a ja dla zabawy jak tylko go widzę to zawsze powiem "Dzień dobry" a ostatnio dodaję nawet "miłego dnia" :lol:

niestety obawiam się, że nie dotyczy to tylko Avii, gdyż by musieli sprowadzić się z jednego regionu Polski, a po rejestracjach na początki wiemy że tak nie jest.
Taka niestety jest ta nasza nowa Polska.
Osobiście też myślałem , że będzie lepiej, ale cóż ...

ZDR

Postautor: ZDR » 14 kwie 2020, 11:44

frido pisze:Planuję jak najszybszą zmianę mieszkania i trzyma mnie wyłącznie MDM. Nie chcę zwracać kasy(% do nie wykorzystanego czasu).
W umowie kredytowej mam taki wpis:
" W przypadku gdy Nabywca w okresie 5 lat od dnia zawarcia umowy ustanowienia lub przeniesienia własności
(spółdzielczego własnościowego prawa do) mieszkania..."
Jak liczyć 5lat?? Od podpisania umowy kredytowej?? Od wpisu do księgi wieczystej?? Wolę się upewnić bo w banku sami nie wiedzieli :shock:
Może ktoś z was ma pewną informację i byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Jaki metraż i który blok? :) znajomi rozglądają się mieszkaniem u nas na osiedlu, ale też nie na już

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”