Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
dudicom

Re: Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Postautor: dudicom » 17 sty 2015, 23:06

Chakan pisze:Ja też biorę kredyt w PeKao, ale za pośrednictwem Open Finance. Marża 1,69% + prowizja + kontrola nieruchomości + konto (może być bezpłatne eurokonto) + ubezpieczenia. Jeśli chodzi o MdM, to ten bank ma na dzień dzisiejszy chyba najlepszą ofertę

Rzeczywiście -na ten moment PEKAO ma chyba najlepsze warunki dla kredytów w MDM.

@Chakan - sprawdź czy musisz mieć kontrolę nieruchomości, wg mnie chyba nie ma takiej potrzeby ze względu na to że inwestycje Avia/Orlińskiego są sprzedawane na zasadach określonych w ustawie deweloperskiej, a zatem "kontrolę nieruchomości" robi GETIN Bank z którym Budimex podpisał umowę na rachunek powierniczy a Ty i Twój kredytujący bank (PEKAO) robi wpłaty na konto GETINu i to oni wypłacają kasę deweloperowi w ramach postępu prac (po uprzedniej kontroli). Głupio by było, żeby Open ściągał z Ciebie kasę za coś czego nie będzie robił...ale myślę że jest to kwestia do wyjaśnienia w Open - ja też byłem u nich i moje rozmowy z nimi były zaawansowane, dzięki nieznajomości przedstawiciela OPENa też mówiono mi że ta kontrola jest potrzebna i kosztuje chyba ok 200 zł za każdą transze, a jak się później okazało, przedstawiciel OPENA skorygował swoje stanowisko i potwierdził że kontroli robić nie będą z ww. powodów (rachunek powierniczy). Więc ten wydatek powinien Ci odpaść :)

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 17 sty 2015, 23:50

Czy ktoś z Was ma może kredyt w PKO BP?
interesuje mnie kwestia, czy jesteście "zmuszeni" do zapłacenia za "ubezpieczenie mieszkania od ognia itd" - i jeśli tak, to w jakiej wysokości?
Dostałam właśnie ofertę umowy kredytu i przyznam szczerze, że ta pozycja mnie zmroziła (w szczególności wysokość tego ubezpieczenia)

dudicom

Postautor: dudicom » 18 sty 2015, 0:04

Nietoperzu pisze:Czy ktoś z Was ma może kredyt w PKO BP?
interesuje mnie kwestia, czy jesteście "zmuszeni" do zapłacenia za "ubezpieczenie mieszkania od ognia itd" - i jeśli tak, to w jakiej wysokości?
Dostałam właśnie ofertę umowy kredytu i przyznam szczerze, że ta pozycja mnie zmroziła (w szczególności wysokość tego ubezpieczenia)

@Nietoperzu - ubezpieczenie mieszkania od ognia itd., to raczej standard we wszystkich ofertach bankowych wszystkich banków (czasami zamiast ubezpieczenia mieszkania można wziąć inny produkt banku. np karta kredytowa - ale wydaję mi się ze z dwojga do wyboru ubezpieczenie jest przydatniejsze). Jeśli Cie zmroziła ta pozycja ubezpieczenia w umowie kredytowej - to może bank podał w tej pozycji całościową kwotę ubezpieczenia (tzn. składka roczna x lata spłaty kredytu)? Banki często podają w taki sposób kwotę ubezpieczenia. W moim przypadku (PEKAO), składka rocznie wynosi 150 zł ale w ofercie też mi ją pomnożyli przez wszystkie lata spłaty kredytu więc można było się przestraszyć ;) ale ważniejsze w PEKAO jest to, że po roku - jak mi się nie spodoba - mogę zmienić na innego ubezpieczyciela.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 18 sty 2015, 20:07

Owszem, jest to kwota opisana jako za caly okres kredytu, tyle ze jednoczesnie chcialiby abym wplacila ja w calosci. Co o tyle jest abstrakcyjne ze na pewno tyle lat tego kredytu miec nie bede. Planuje max 5 lat (a nie 30...). Jakies pomysly co z tym fantem robic?

dudicom

Postautor: dudicom » 18 sty 2015, 21:28

Nietoperzu pisze:Owszem, jest to kwota opisana jako za caly okres kredytu, tyle ze jednoczesnie chcialiby abym wplacila ja w calosci. Co o tyle jest abstrakcyjne ze na pewno tyle lat tego kredytu miec nie bede. Planuje max 5 lat (a nie 30...). Jakies pomysly co z tym fantem robic?

Dziwne, że chcą całość kasy za ubezpieczenie "z góry" - może da się z nimi w tej kwestii negocjować? (podpytaj dokładnie o to). Chyba chcą Cię po prostu związać z ich dodatkowym produktem na siłę. A może ma to związek z nową rekomendacją U która ma za zadanie rozdzielić funkcję kredytodawcy od ubezpieczyciela i raczej bankom się to nie podoba ;)

Tu jest jakiś pierwszy lepszy artykuł w tej sprawie: http://www.pb.pl/3793320,64742,analitycy-rosna-marze-kredytow-hipotecznych-przez-rekomendacje-u

A wracając do twojej sprawy, @Nietoperzu, spróbuj wynegocjować składki roczne i możliwość zmiany ubezpieczyciela, bo od samego ubezpieczenia nie uciekniesz. Aha, nie wiem na jakim etapie załatwiania kredytu jesteś, ale może warto poszukać jeszcze oferty która będzie w większym stopniu spełniała Twoje oczekiwania?

iti

Postautor: iti » 19 sty 2015, 12:52

Z tym ubezpieczeniem to faktycznie jakaś lipa, że chcą kasę za całą wszystkie lata, a padło pytania co jeśli spłaci się wcześniej kredyt? I jak brałem w Pekao, to w ogóle jeszcze tego ubezpieczenia nie było do płacenia, bo jak na razie nie mam mieszkania, a budowę ubezpiecza deweloper.

I zawsze możesz powiedzieć w banku, że kredyt masz zamiar spłacić po jakichś 5 latach, i jak zapłacisz to ubezpieczenie, to całościowy koszt pożyczki wyjdzie Ci po tym czasie nie x tylko y i nijak się nie opłaca u nich brać na takich zasadach :idea: Prosty przykład i chyba powinien do nich trafić. Inna sprawa, że Ci wszyscy doradcy, to czasem słabo znają ofertę swojego banku i to, że coś mówią wcale nie oznacza, że tak jest na pewno. Sam miałem kilka takich sytuacji. Zadzwoń, albo idź do innego doradcy z tego banku i spytaj czy faktycznie mają taką zasadę, bo coś mi się wydaje, że się okaże, że "pierwsze słyszę" :)

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 19 sty 2015, 13:49

:) no dobra - to idę na wojnę :)
ale to chyba będę musiała pisemnie się wobec Banku wypowiedzieć - o jakąś zmianę zaproponowanych warunków czy coś.
To o czym pisze mam już w decyzji kredytowej (oczywiście nikt wcześniej o tych zatrważających kilu tysiącach nie wspominał :) więc jest wesoło ) - ale o tyle w spokojnej sytuacji jestem, że tak bardzo na gwałt ten kredyt nie jest mi potrzebny - bo dopiero na czerwiec - więc powojować mogę.
Jak nie Oni, to od biedy gdzieś indziej się weźmie kredyt (choć jest to mój bank więc zeszłam na niską prowizję z uwagi na posiadanie paru produktów - widocznie taka próba uskubania - jak nie tu to tam).

dudicom

Postautor: dudicom » 19 sty 2015, 19:45

A tak, zgadzam się z @iti, po pierwsze ubezpieczenie powinno obowiązywać od momentu kiedy mieszkanie fizycznie istnieje...a po drugie, z moich "przygód kredytowych" też wynika, że szczególnie przedstawiciele firm pośredniczących w kredytowaniu (np. Open, Expander, Notus) z uwagi że oferują wiele ofert z różnych banków nie znają dokładnie ofert każdego z banku, trzeba pytać i drążyć temat aby wyjaśnić wszelkie niejasności ;)

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 19 sty 2015, 20:37

:arrow: Utworzony nowy temat o kredytach hipotecznych bez dopłaty MdM, ponieważ tam trochę inne warunki są w bankach, tu zostańmy przy kredytach z dopłatą. Chyba warto to rozdzielić.

majster500

Postautor: majster500 » 27 sty 2015, 15:23

Witam sąsiadów.
Otrzymałem właśnie decyzje kredytową i ofertę z banku PeKaO S.A. na kredyt z dopłatą MDM. Kredyt nieduży, 120000, na 15 lat w systemie stałych rat. Proponują prowizję 1.89% (płatna gotówką), marża 1,94%, oprocentowanie 3,99% przy WIBOR 2,05%. Dodatkowo ubezpieczenie na życie na min. 40000 i podwyższenie oprocentowania o 1% do czasu wpisu do hipoteki i 2% za wcześniejszą wpłatę. Czy ktoś zorientowany w temacie kredytów może powiedzieć czy to rozsądna oferta?

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”