Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
iti

Re: Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Postautor: iti » 27 sty 2015, 16:29

Cześć @majster500, skoro piszesz, że witasz sąsiadów, to wnioskuję, że kupujesz od Budimexu w Czyżynach. Nie wiem czy coś się pozmieniało teraz, ale możesz spytać pośrednika w Budimexie o kredyt w Pekao S.A. Jeszcze nie tak dano mieli marżę i prowizję po 1,7% (też przy ratach stałych) i 0,6% ubezpieczenia do czasu wpisu do hipoteki, a dodatkowo ubezpieczenie na życie do wysokości 1/4 kredytu (Ty chyba masz 1/3), czyli jednak było taniej. Dodatkowo rozważ czy nie wziąć rat malejących, bo na tym jednak też można sporo zaoszczędzić w porównaniu do rat stałych, choć na początku są nieco wyższe :idea:

majster500

Postautor: majster500 » 28 sty 2015, 17:41

Hej @iti. Dziękuję za odpowiedź. Kupuję mieszkanie na Orlińskiego 1, a w zasadzie podpisałem już umowę deweloperską i teraz szukam kredytu. Warunki kredytu które podałeś/aś są lepsze, tylko czy one również były na kredyt z dopłatą MDM? Bo mój pośrednik twierdzi że przy MDM bank proponuje gorsze warunki niż bez MDM. Rat malejących trochę się boję bo na początku największe wydatki- ciągle wynajmuje mieszkanie, później trzeba będzie urządzić swoje mieszkanko, więc na początku największe wydatki. A mniej więcej jak duża różnica w wysokości rat na początku kredytu występuje między kredytem z ratami malejącymi i stałymi?

iti

Postautor: iti » 28 sty 2015, 23:38

@majster500, to co opisałem, to kredyt z MDM, do tego niewielki, bo poniżej 100 tys. Nie wiem, może aktualnie coś się zmieniło i są gorsze warunki. Ale mimo wszystko polecam zapytać pośrednika w Budimexie, ja z ofertą którą tam dostałem byłem u tzw. niezależnych pośredników i nie byli w stanie jej przebić. Spytać nie zaszkodzi, dużo czasu to nie zajmie, a nawet niewielkie różnice mogą się tu przekładać na tysiące, jeśli nie dziesiątki tysięcy złotych :idea:

dudicom

Postautor: dudicom » 29 sty 2015, 20:15

iti pisze:Cześć @majster500, skoro piszesz, że witasz sąsiadów, to wnioskuję, że kupujesz od Budimexu w Czyżynach. Nie wiem czy coś się pozmieniało teraz, ale możesz spytać pośrednika w Budimexie o kredyt w Pekao S.A. Jeszcze nie tak dano mieli marżę i prowizję po 1,7% (też przy ratach stałych) i 0,6% ubezpieczenia do czasu wpisu do hipoteki, a dodatkowo ubezpieczenie na życie do wysokości 1/4 kredytu (Ty chyba masz 1/3), czyli jednak było taniej. Dodatkowo rozważ czy nie wziąć rat malejących, bo na tym jednak też można sporo zaoszczędzić w porównaniu do rat stałych, choć na początku są nieco wyższe :idea:

Cześć @iti oraz @majster500,
Jeśli chodzi o moje doświadczenie z kredytami no to tak jak najkrócej i zwięźle:
Nadal Budimex ma takie same warunki jeśli chodzi o kredyt w PEKAO S.A. (wraz z dopłatą MDM), tzn. prowizja i marża po 1,7% +0,6% ubezp. do czasu wpisania hipoteki oraz ubezpieczenie na życie na 25% pożyczanej kwoty kredytu. Te warunki w Budimexie są dobre - jeśli porównać z innymi doradcami kredytowymi - ale możliwe jest wynegocjowanie jeszcze lepszych warunków (mi się udało ale poza Budimexem). Co do oferty uzyskanej w Budimexie, nie podoba mi się jedno: dostaniesz wydruk z ich kalkulatora kredytowego i nie ma na nim pozycji RRSO "Rzeczywista roczna stopa oprocentowania" - na pytanie gdzie jest taka pozycja otrzymałem odpowiedź, że "my jej tu nie umieszczamy" i tyle ;) Druga ważniejsza sprawa, to na tym wydruku od przedstawiciela Budimexu w pozycji odsetki (jedna z najważniejszych pozycji do porównywania ofert kredytowych) jest kwota odsetek jaką zapłacimy gdybyśmy od razu mieli hipotekę mieszkania "na siebie" i od razu płacili raty odsetkowo-kapitałowe a prawda jest taka, że na mieszkania w Budimexie trzeba będzię sporo poczekać, w moim przypadku blisko 2 lata i przez ten czas będę płacił ratę odsetkową...no i wtedy trzeba doliczyć 24 miesiące gdzie będę płacił ratę tylko z odsetkami od kapitału....więc całościowa kwota odsetek będzie o te dwa lata płacenia rat odsetkowych wyższa....a to nie mała kasa....więc to trochę nie fair że przedstawiciel Budimexu nie daję pełnej informacji w tym temacie klientowi i nie robi mu bardzie rzeczywistej rozpiski kosztów kredytu bo to żadna filozofia. Aha, no i pamiętaj, żeby nie dawać od razu swojego zaświadczenia o zarobkach oraz wypełniać wniosku o kredyt u pierwszego lepszego przedstawiciela, bo wtedy wciagają Cię do tzw. APS-u, systemu bankowego, bo jakby co nie będziesz tego mógł już zrobić u innego przedstawiciela, bo tam juz rezerwują srodki w BGK dla Twojej dopłaty MDM i nie można tego robić wiele razy (o tym żaden doradca Ci nie powie sam bo kazdy chce chwycić klienta) Mam nadzieje że pomogłem :) Pamiętaj, kto pyta nie błądzi.

jasiek

Postautor: jasiek » 29 sty 2015, 22:41

Z tym wnioskiem to fakt. Nas o tym poinformowali w Bankach (może na dobrych doradców trafiliśmy). Trzeba pamiętać też jeżeli się składa wnioski w kilku bankach, że niektóre banki sprawdzają ilość zapytań w BIKU i jeśli jest więcej niż np 3 lub 4 (zależy od banku) to odrzucają wniosek o kredyt. Wiem to z doświadczenia bo w jednym banku (w którym z resztą mamy kredyt) nas o to zapytano. I oni tak właśnie postępują np.
Ale trzeba też pamiętać, że jeden dostanie takie warunki a drugi inne choć bank ten sam. Każda sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie bo przecież zarobki, staż pracy, wiek, posiadanie dzieci lub nie ma na to wpływ. Warto popytać na własną rękę w kilku miejscach ;)

iti

Postautor: iti » 30 sty 2015, 2:18

No ja sprawy z wyborem mam już za sobą, ale podobnie jak @jasiek uważam, że warto popytać w kilku miejscach. Jeśli chodzi o warunki, to wierzę, że możliwe były lepsze niż te, które dostałem, ale też akurat ja brałem niewielki kredyt i na minimalny okres, więc choćby z racji tego w bankach niespecjalnie chcieli ze mną cokolwiek negocjować.

@dudicom z tym wydrukiem kosztów kredytu z Budimexu, to specjalnie mi to nie przeszkadzało. Zrobiłem sobie excela, do którego mogłem podstawić oferty różnych banków i uwzględniałem przy tym oczywiście okres płacenia rat kapitałowych i podwyższonego oprocentowania do czasu wpisu do hipoteki. Jakoś najbardziej ufałem własnym wyliczeniom :)

dudicom

Postautor: dudicom » 30 sty 2015, 19:36

Dokładnie, trzeba pytać, pytać i jeszcze raz pytać....najlepiej być takim upierdliwym i grymaszącym klientem ;)
Rzeczywiście, ofertę tego samego banku można uzyskać bardzo różne u różnych przedstawicieli - to fakt. Prawdą jest też to, że duże znaczenie ma sytuacja osobista kredytobiorcy (wiek, rodzaj pracy, zarobki, dzieci, inne zobowiązania finansowe etc.). podobnie było u mnie jak u @iti, interesował mnie kredyt tylko taki żeby MDM wziąć oraz krótszy niż standardowo okres lat spłaty kredytu - i w takim przypadku nie jesteśmy dla banku idealnym klientem, bo oni chcieliby żeby brać kredyt na 90% wartości mieszkania i na 30 lat bo wówczas zyski banku są największe, dlatego myślę, ze można by jeszcze lepsze warunki oprocentowania uzyskać wybierając dłuzszy okres spłaty ale to sie w rzeczywistości mnie opłaca. A co do excela, tak jak @iti napisał, to świetny pomysł, też tak zrobiłem zeby móc wiarygodnie porównywać oferty od różnych doradców.

dudicom

Postautor: dudicom » 30 sty 2015, 19:40

aha, i przede wszystkim trzeba pamiętać że to banki mają się starać o naszą uwagę i wybór ich oferty a nie my mamy błagać o kredyt....wiec niech sie postaraja ;)

majster500

Postautor: majster500 » 02 lut 2015, 16:49

No właśnie, pytać. Dzięki Bogu zapytałem Was i mam nadzieje zaoszczędzę trochę kaski. Rozmawiałem z doradcą Budimexu i kredyt na Jego warunkach byłby korzystniejszy, niestety formalności po mojej stronie poszły zbyt daleko i nie mogę już zmienić doradcy. Ale poszedłem z tą informacją do doradcy i zobowiązał się wynegocjować te same warunki. Jeszcze tego samego dnia miałem informację że bank się zgodził. Ja w takim razie mam już to za sobą ale być może skorzysta na tym ktoś inny- poza Budimexem też mogą być konkurencyjne warunki, trzeba tylko tego dopilnować. Dziękuję serdecznie za pomoc. I do "miłego" sąsiedzi.

iti

Postautor: iti » 02 lut 2015, 22:34

To cieszy, jeśli okazuje się, że forum się komuś realnie przydało i pozwoliło na dokonanie lepszego wyboru. Wychodzi na to, że spełnia swoją funkcję :!: I dobrze wiedzieć, że można też tak bank przycisnąć, jeśli znajdzie się lepszą ofertę. Ale wychodzi na to, że formalności wcale nie zaszły tak daleko, gdyby byli pewnie, że nie możesz się wycofać, to pewnie tak kolorowo by nie było :)

A w którym budynku @majster500 kupiłeś mieszkanie :?: Dużego coś wziąłeś :?:

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”