Porównanie kredytów od dewelopera z branymi bezpośrednio

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Fiszka

Re: Porównanie kredytów od dewelopera z branymi bezpośrednio

Postautor: Fiszka » 12 sie 2014, 10:01

ja się zdecydowałam an Pekao sa przez Budimex, sprawdziłam wiele ofert w bankach i tam były najlepsze jak dla mnie warunki. Kredyt na 20 lat z ratą rzędu 880 zł, to komfortowa sytuacja. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to, że przez cały okres kredytowania w przypadku nadpłaty w ciągu roku powyżej 10% płaci się dodatkowo 2%. No ale nigdzie nie będzie idealnych warunków.

Kala

Postautor: Kala » 12 sie 2014, 10:33

fiszka a jaką kwotę kredytu bieresz ze rate masz tak niską?

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 12 sie 2014, 13:05

lofinden pisze:
slwk pisze:U mnie z kolei było tak, że byłem w kilku bankach oraz u doradcy reprezentującego chyba kilkanaście instytucji finansowych. Nigdzie nie byli mi w stanie zaproponować warunków lepszych niż w Pekao, ale też mam o tyle specyficzną sytuację, że chciałbym ten kredyt spłacić wcześniej. W każdym razie warto liczyć i znaleźć coś dla siebie. Polecam też zrobienie sobie własnego kalkulatora w Excelu, do którego można podłożyć oferowane w różnych bankach warunki i porównać na tym samym szablonie, to sporo daje.

Można wiedzieć jakie to warunki dostałeś w Pekao, że opłaca Ci się tak kredyt przy założeniu wcześniejszej spłaty ?

Warunki nie są specjalnie wyjątkowe niestety, za wcześniejszą częściową spłatę biorą dodatkowe 2%, a za całkowitą 3%, ale jak zostawisz sobie na koniec powiedzmy 100 zł, to owe 3% zapłacisz tylko od tej kwoty. Ale generalnie, jeśli ma się możliwość, to lepiej nadpłacić tyle, ile się da i później jak najmniej ładować w odsetki. Powiedzmy, że kary za wcześniejszą spłatę trzeba po prostu wliczyć w koszt kredytu. Za to w Pekao są dosyć niskie wszystkie opłaty dodatkowe (kontrola nieruchomości, nie ma dopłat za każdą transzę, można zakończyć w miarę szybko okres karencji itp.) - im krótszy okres kredytowania, tym bardziej te koszty ważą.

Yankes

Postautor: Yankes » 14 sie 2014, 16:32

w Pekao z tego co wiem nie ma opłat za wypłatę trasz jeśli jest rachunek powierniczy a u nas ma być.
Można bezprowizyjnie nadpłacić rocznie 10% wartości kredytu.

te dane które ja wiem
piszecie, że w Pekao jest dobra oferta - sam nie wiem mmmhh
prowizja 1,75 %, marźa -1,84 -szału nie ma
nie jest to oferta MDM

ktoś jeszcze tak uważa ?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2014, 19:41 przez Yankes, łącznie zmieniany 1 raz.

maks

Postautor: maks » 14 sie 2014, 17:11

Pytanie raczej gdzie jest lepsza oferta - patrząc na ogół kosztów, bo prowizja i marża to jedno a cały zastęp opłat dodatkowych to drugie. Czy jest jakaś alternatywa dla pekao - pytanie również w kwesti mdm?

Yankes

Postautor: Yankes » 14 sie 2014, 17:38

dlatego moje pytanie bo z tego co pamiętam 2 osoby chwaliły Pekao

maks

Postautor: maks » 14 sie 2014, 19:07

Może chwalily ale lepiej samemu w to wbić zęby niż tylko polegać na opinii innych. Znajdziesz lepszą oferte to napisz tutaj - większe grono ma szanse potwierdzić lub obalic atrakcyjność oferty. Ja sprawdzałem kilka ofert i dla mnie (kredyt z mdm) pekao wydało się najtańsze.

Fiszka

Postautor: Fiszka » 15 sie 2014, 0:01

Dla mnie też ważne było co jest brane do zdolności kredytowej, bo chciałam podejść do kredytu sama. I pekao mi to zapewniło, więc wybór był prosty. A z wypłatami za transze a raczej ich brakiem dobrze wiedzieć, bo słyszałam zupełnie co innego. Czekam teraz na wzór umowy kredytowej z banku i będę się we wszystko wgryzać.

@Kala - nie biorę dużego kredytu, bo chciałam wpłacić więcej wkładu własnego.

Nowy

Postautor: Nowy » 16 sie 2014, 21:26

@Fiszka, ponoć ten brak opłat za wypłaty kolejnych transz, to właśnie jeden z bonusów, które z Pekao wynegocjował Budimex. Mnie za każdym razie zapewniano, że tak jest. A co do zdolności kredytowej, to jeśli masz spory wkład własny, to zwykle nie ma z nią większych problemów.

Przemek

Postautor: Przemek » 28 sie 2014, 9:42

W moim przypadku również wygrał bank PEKAO. Negocjowałem równolegle z PKO BP i Deutsche jednak nie dały rady przebić oferty PEKAO. PS Samemu można uzyskać lepsze warunki niż u Dewelopera.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”