Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?
-
Re: Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?
Tak twierdził doradca Budimexu, że jeśli papiery przeszły już przez innego doradcę to on już nie może przejąć sprawy. Co prawda mój doradca dał mi na razie odpowiedź telefoniczną że udało mu się na bank wpłynąć, czekam na formalną decyzję, ale liczę że nie zciemniał. A mieszkanko kupiłem na Orlińskiego 1, 46m2 (2 pokoje). Spodobało nam się wykorzystanie przestrzeni, naprawdę fajnie rozwiązany podział pomieszczeń z małym przedpokojem. Co prawda będziemy chcieli otworzyć kuchnię na pokój dzienny więc będą i poprawki ale to i tak można nazwać kosmetyką. Podobały nam się jeszcze nieco większe mieszkania, 52m2 (3 pokoje) ale jak byliśmy w Budimexie (swoją drogą 2 tygodnie po rozpoczęciu sprzedaży) to już wszystkie były zarezerwowane z kolejką oczekujących więc zdecydowaliśmy się na mniejsze. Mamy nadzieje że to był znak z góry bo większe (droższe) oznaczałoby więcej wyrzeczeń (a na pewno przez dłuższy czas). Martwi nas jedynie miejsce parkingowe. Nie zdecydowaliśmy się na kupno bo cena jak dla nas zaporowa. Żartuję że ostatecznie będę parkował pod Realem, a tam dojeżdżał rowerem.
" Żartuję że ostatecznie będę parkował pod Realem, a tam dojeżdżał rowerem."
Muszę cię zmartwić. Pod Realem parking jest zamykany na noc szlabanem

Adam pisze:" Żartuję że ostatecznie będę parkował pod Realem, a tam dojeżdżał rowerem."
To zawsze mozna sprobowac pod M1 lub Leroy Merlin

Czy ktoś z was w ostatnim miesiącu ubiegał się o kredyt? Jakie oprocentowanie i marżę dostaliście oraz w którym banku?
Ja na razie sprawdzałam oferty za pośrednictwem doradcy z Budimexu. Niby najlepiej się opłaca BZ WBK, wstępna decyzja banku to oprocentowanie = wibor + marża_2,09%.
Marża jest wyższa od tych, które forumowicze podawali wcześniej i zastanawiam się jakie inni dostają warunki.
Kredyt biorę z dopłatą MdM i jako singiel.
Ja na razie sprawdzałam oferty za pośrednictwem doradcy z Budimexu. Niby najlepiej się opłaca BZ WBK, wstępna decyzja banku to oprocentowanie = wibor + marża_2,09%.
Marża jest wyższa od tych, które forumowicze podawali wcześniej i zastanawiam się jakie inni dostają warunki.
Ja załapałem się na promocję w Pekao SA i mam stawkę Wibor+ marża 1,64%. Też dopłata mdm i też singiel. Zależy też od wkładu własnego marża.
zuzu pisze:Czy ktoś z was w ostatnim miesiącu ubiegał się o kredyt? Jakie oprocentowanie i marżę dostaliście oraz w którym banku?
ja w banku pko sa
wstępna decyzja banku to oprocentowanie = wibor + marża_2,07% tez wydaje mi się ze dużo

kredyt jako singiel i dopłata mdm
wkład własny na poziomie 12 % wartości mieszkania
morth pisze:Ja załapałem się na promocję w Pekao SA i mam stawkę Wibor+ marża 1,64%. Też dopłata mdm i też singiel. Zależy też od wkładu własnego marża.
morth kiedy brałeś kredyt i jaki duży wkład własny oraz jakie duże mieszkanie
jakiej wysokości macie oprocentowanie pomostowe dodatkowe , do czasu wpisu banku do hipoteki

Licząc z mdm około 40% wkładu, mieszkanie 50,5 m2. Umowę podpisywałem dzisiaj, ale kobieta z banku uruchomiła w systemie chyba w marcu żeby załapać się na lepsze warunki. Warto szukać promocji przeważnie końcem kwartału są - jak banki chcą wyniki finansowe zawyżać 
Do czasu wpisu do hipoteki marza o 1 pkt procentowy wyższa
Z tym że musicie brać pod uwagę że stopy procentowe znów poszły w dół co za tym idzie banki przeważnie z automatu podwyższają sobie wtedy marże.

Do czasu wpisu do hipoteki marza o 1 pkt procentowy wyższa
Z tym że musicie brać pod uwagę że stopy procentowe znów poszły w dół co za tym idzie banki przeważnie z automatu podwyższają sobie wtedy marże.
dzięki za info
u mnie do czasu wpisu do hipoteki oprocentowanie wzrasta o 0,9 %
morth powiedz mi jeszcze czy kredyt brałeś przez Budimex czy sam załatwiałeś? Czy pani z banku była skłonna do jakichkolwiek negocjacji ?
u mnie do czasu wpisu do hipoteki oprocentowanie wzrasta o 0,9 %
morth powiedz mi jeszcze czy kredyt brałeś przez Budimex czy sam załatwiałeś? Czy pani z banku była skłonna do jakichkolwiek negocjacji ?
Pytałem najpierw po bankach ale nie mogli mi zaoferować na początek nic poza standardem a mówili że po wniosku będziemy mogli próbować coś negocjować co mnie trochę nie rajcowało bo stwierdziłem że stracę czas a się okaże że mało wynegocjuję, potem rozmawiałem z doradcą z budimexu gdzie faktycznie dawali lepsze warunki niż zaproponowane przez doradczynię banku, ale koniec końców załawiłem przez doradcę z Home Brokera , który mi powiedział żeby poczekać jeszcze 2 tygodnie z wnioskiem bo ma cynk o tym że niebawem promocja ma się pojawić i tak też było
Wygoda bo ja nic nie musiałem załatwiać z lataniem po budimexie/bankach wszystko on załatwiał a prowizję dostaje od banku więc ja nic mu nie płaciłem. Na Pm mogę namiary podać jakbyś chciał.

Trzeba tu chyba też wziąć pod uwagę, że przez to, że znów zostały obniżone stopy procentowe, podobno wzrosły marże kredytów i dodatkowe opłaty, bo przez niższy wibor mniej niby banki zarabiają. Czyli dzisiaj trudno byłoby już dostać takie warunki, jak pół roku temu. Swoją drogą może ktoś tu wpisze, jakie warunki daje teraz PeKaO S.A. za pośrednictwem Budimexu 

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”