Porównanie kredytów od dewelopera z branymi bezpośrednio

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
s_k

Re: Porównanie kredytów od dewelopera z branymi bezpośrednio

Postautor: s_k » 16 wrz 2014, 23:16

Ale to chodzi o koszt założenia księgi na mieszkanie i wpisu w niej, które i tak będziesz musiała ponieść. Pekao umieszcza te koszty w umowie kredytowej bo będziesz je ponosić w związku z zakupem mieszkania, które jest kredytowane (czyli maksymalnie szeroko pokazuje koszty jakie klient ponosi w związku z cała zabawą). To, że nie ma ich w umowie innego banku nie oznacza przecież, że księgi nie założysz i tych kosztów nie poniesiesz :)

iti

Postautor: iti » 17 wrz 2014, 12:31

No właśnie tak jest, to nie jest koszt bankowy, tylko sądowy, a trzeba go ponieść kiedy wpisuje się bank w hipotekę mieszkania. No chyba, że ktoś skończy spłacać kredyt zanim mnie termin, do którego taki wpis musi zostać zrobiony - data powinna być w umowie kredytowej. Z drugiej strony, do czasu zrobienia takiego wpisu, bank może pobierać dodatkowe ubezpieczenie lub mieć podniesioną marżę.

Dota

Postautor: Dota » 17 wrz 2014, 15:02

Ok, wlasnie o to mi chodzilo, zastanawialo mnie czy "o czyms nie wiem", bo oplaty z tytulu zalozenia ksiegi etc. tez sa dla mnie oczywiste ale nie rozumialam powiazania tych kwestii z bankiem - dzieki !

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 19 wrz 2014, 12:42

Dla ludzi skaladjacych wnioski kredytowe w PKO SA i innych bankach
okazuje sie ze PKO SA w momencie kiedy przygotuje dla was umowę kredytowa (jeszcze przed podpisaniem jej) wpisuje wam w BIKu kredyt hipoteczny
Tak było w moim przypadku
przygotowali mi umowę ale nie do końca tak jak chciałem
wiec poszedłem do innego banku, pani mnie sprawdza w BIKu a tam mam wpisany kredyt hipoteczny z PKO (którego jeszcze nie podpisałem) z zobowiązaniem równym prowizji banku
I nie dajcie sobie wmówić ze nie da się załatwić oświadczenia banku PKO SA ze nie masz u nich kredytu w jeden dzień, trwa to 20 min

MeGi

Postautor: MeGi » 23 wrz 2014, 9:58

Ja osobiście odradzam Alior Bank. Mam kredyt bez MdM. Od wydania decyzji o przyznania kredytu musiałam się dwa razy przypominać o podpisanie umowy. Po podpisaniu umowy, okazało się, że są tam błędy w danych dot. umowy deweloperskiej. W efekcie ich niekompetnecji i pomyłek skończyło się na opóźnieniach w wypłacie pierwszej transzy i odsetkach ze strony Dewelopera.

Kala

Postautor: Kala » 23 wrz 2014, 10:58

MeGi Nam Alior przedstwił tak złe warunki, ze nie bralismy go pod uwagę a najśmieszniejsze jest to ze posiadamy tam konto od chwili gdy ten bank powstał...

iti

Postautor: iti » 23 wrz 2014, 11:53

Mnie też Alior nie urzekł, a byłe tam także zapytać, ale warunki zaproponowali bardzo słabe.
Ale do Pekao też mam sporo zarzutów, włącznie z tym, że spóźniają się z wypłatą swojej części transzy ;)

Dota

Postautor: Dota » 23 wrz 2014, 22:35

Pytanie z czystej ciekawości: jak długo czekaliście na decyzję z Pekao?

iti

Postautor: iti » 23 wrz 2014, 22:53

Na samą decyzję ok. 2 tygodni, może nieco ponad, później jakoś wszystko zwolniło ;)

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 24 wrz 2014, 20:32

@Dota My czekaliśmy ponad 2 tygodnie na decyzję. Teraz czekamy na podpisanie umowy kredytowej też już bardzo długo. Nasza cierpliwość jest już na wyczerpaniu, ale podobno wszystko jest ok.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”