Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Nowy

Re: Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Postautor: Nowy » 20 lut 2016, 22:58

Brał ktoś ostatnio kredyt hipoteczny na zakup mieszkania od Budimexu w nowych Czyżynach :?: Możecie napisać coś o tym, jakie dostaliście warunki, jakie oprocentowanie i jaka marża kredytowa :?: Ponoć ostatnio poszło to wszystko w górę, zastanawiam się co się zmieniło np. przy warunkach kredytowych dla klientów Budimexu :) Dajcie znać, jak to teraz wygląda :!:

KOSMO

Postautor: KOSMO » 20 lut 2016, 23:14

Lipiec 2015 PKO SA
artilive pisze:Marża 1,65 % z prowizją 1,65 %
= 3,3%

Styczeń 2016 PKO SA
Marża i prowizja 3,5%

Nowy

Postautor: Nowy » 20 lut 2016, 23:51

Czyli ciągle było całkiem nieźle :!: Słyszałem, że ostatnio banki podnoszą marże, ale te stawki nie zmieniły się specjalnie od lipca 2014 roku :) Dzięki @KOSMO :!: Ktoś ma jakieś świeższe dane może, coś się zmieniło, czy nadal jest tak dobrze :?:

Risager

Postautor: Risager » 20 lut 2016, 23:54

KOSMO pisze:Lipiec 2015 PKO SA
= 3,3%

Styczeń 2016 PKO SA
Marża i prowizja 3,5%

Możesz podać jaka kwota kredytu, okres kredytowania, ile wynosi sama marża i czy to jest MDM?
Porównywanie tych wartość bez porównania kwot kredytu i okresu kredytowania nie ma większego sensu ;)
Nie ma również sensu sumowanie tych liczb, bo prowizję płacisz tylko raz, a marżę przez x lat :)

KOSMO

Postautor: KOSMO » 21 lut 2016, 0:15

prowizja 1,8% marża 1,7% reszta to dane wrażliwe

Tomi

Postautor: Tomi » 21 lut 2016, 9:07

Z tego co wiem to wszędzie marże juz są powyżej 2% jednym z następnych problemow teraz to okres oczekiwania na dostanie kredytu. Poprzez podnoszenie marż, i powoli kończące się środki MDM banki maja ogromną ilość wniosków kredytowych, przez co okres na dostanie kredytu się wydłuża

lofinden

Postautor: lofinden » 21 lut 2016, 13:15

KOSMO pisze:Lipiec 2015 PKO SA
= 3,3%

Styczeń 2016 PKO SA
Marża i prowizja 3,5%

Jaki cel ma sumowanie marży z prowizją?

KOSMO

Postautor: KOSMO » 21 lut 2016, 18:33

lofinden pisze:Jaki cel ma sumowanie marży z prowizją?

dla celów prezentacji poziomu zmian w czasie, pytającemu chodziło o reakcję rynku na nowy podatek bankowy, nie podałem składników sumy od razu bo nie mam nawyku wkuwania na pamięć treści umów, uzupełniłem niezwłocznie
poza tym to nie ma to żadnego sensu, bo wynik tej sumy nie jest miarodajny
lepiej mieć 3,5% prowizji i 0% marży niż odwrotnie, ...pytasz namiętnie bo nie czaisz tego? użyj kalkulatora w sieci i zrób sobie symulację.
są tacy co niuans obczaili

lofinden

Postautor: lofinden » 21 lut 2016, 20:50

KOSMO pisze:
lofinden pisze:Jaki cel ma sumowanie marży z prowizją?

dla celów prezentacji poziomu zmian w czasie, pytającemu chodziło o reakcję rynku na nowy podatek bankowy, nie podałem składników sumy od razu bo nie mam nawyku wkuwania na pamięć treści umów, uzupełniłem niezwłocznie
poza tym to nie ma to żadnego sensu, bo wynik tej sumy nie jest miarodajny
lepiej mieć 3,5% prowizji i 0% marży niż odwrotnie, ...pytasz namiętnie bo nie czaisz tego? użyj kalkulatora w sieci i zrób sobie symulację.
są tacy co niuans obczaili

Wszystko "czaję". Prawie. Chciałem zrozumieć po co ktoś te wartości chce ze sobą sumować bo to trochę przerosło moją wiedzę :)

Nowy

Postautor: Nowy » 21 lut 2016, 23:03

Chodziło mi głównie o marże, bo to jednak najważniejszy czynnik w kredycie, a te banki ostatnio podnoszą przez niskie stopy procentowe, które obniżają ich zarobek, gadka o tym, że to przez podatek bankowy, to tylko wymówka i znalezienie sobie wygodnego pretekstu :) Skoro marże są na poziomie 2%, to całkiem wysokie, a trzeba pamiętać o tym, że stopy procentowe wiecznie na pewno na tak niskim poziomie nie będą, wystarczy spojrzeć na wykres z ostatnich 15-20 lat...

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”