Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
ragar

Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Postautor: ragar » 08 gru 2014, 22:41

Część osób już wzięła kredyty hipoteczne na zakupy mieszkań w nowych Czyżynach oraz innych okolicznych inwestycjach. Może warto porównać sobie jakie oprocentowanie kredytu (wibor + marża) mamy w poszczególnych bankach, zwłaszcza teraz, kiedy znów spadły ostatnio stopy procentowe. Może przyda się to osobom, które dopiero szukają instytucji, która pomoże sfinansować im mieszkanie, a i pokaże nam czy daliśmy się "wpuścić w maliny" ;) U mnie wygląda to tak:

Kredyt brany za pośrednictwem Budimexu:
Bank: Pekao S.A.
Dopłata z MdM: tak
Oprocentowanie kredytu: 4,33%
Dodatkowe produkty: bezpłatne konto internetowe

Jak myślicie, to dobre warunki :?: Komuś udało się wykręcić lepsze lub gorsze? :)
Ostatnio zmieniony 09 gru 2014, 13:26 przez ragar, łącznie zmieniany 1 raz.

Risager

Re: Jakie macie oprocentowanie kredytu hipotecznego z MdM?

Postautor: Risager » 09 gru 2014, 11:29

Fajny temat.
Możesz napisać, czy ten kredyt bierzesz w ramach MDM i jaką masz prowizję i marżę, bo nie wiem przy jakim wiborze jest liczone to oprocentowanie :)
Do kredytu w PEKAO oprócz konta masz zapewne ubezpieczenie na życie. Możesz zdradzić na jakich warunkach i czy wzięte w PEKAO, czy u kogoś innego?

Ja biorę kredyt w ramach MDM. Mam propozycję z BZ WBK na poziomie: prowizja 2,5%, marża 2,09%, ale chyba ich oleję bo nie chcą negocjować i też wezmę w PEKAO.
Wybierając BZ WBK kierowałem się tym, że nie ma opłat za wcześniejszą spłatę i nie są wymagane ubezpieczenia na życie, itp., ale przy ich podejściu chyba stracą klienta :twisted:

Udało się komuś znegocjować warunki proponowane przez BZ WBK?

ragar

Postautor: ragar » 09 gru 2014, 15:31

Faktycznie, informacja o tym, że to pożyczka z dopłatą z programu Mieszkanie dla Młodych jest dosyć ważna, dodałem ją do postu. Jeśli zaś chodzi o same parametry kredytu, to to jest już chyba z uwzględnieniem obniżonego wiboru. I to oprocentowanie, które mam pokazane na rachunku kredytu w banku, czyli realne :) Specjalnie dałem to tak, żeby nie było, że jak może kiedyś spełnię takie i takie warunki, to będzie tyle, a tyle taniej. Ale z tego co pamiętam, to prowizja to było 1,7%, marża też 1,7% przy czym do czas aż bank zostanie wpisany do hipoteki nieruchomości, marża będzie wyższa o 0,6%, czyli będzie wynosiła 2,3%. Dlatego lepiej czasem podać po prostu to, co bank pokazuje na rachunku kredytu ;)

Ten przykład przytoczony z BZ WBK, to strasznie drogi faktycznie jest, choć ewidentnym plusem jest tu brak opłaty za wcześniejszą spłatę, a w Pekao za częściową jest 2%, a całkowitą 3%. Wszystko pewnie zależy od tego, jak długo zamierzasz mieć ten kredyt, no ale to jest do policzenia wszystko :idea:

dudicom

Postautor: dudicom » 16 sty 2015, 19:05

Cześć Wam,
Jak uważacie, czy poniższe warunki kredytowe są ok? Czy warto jeszcze pochodzić i poszukać czegoś na rynku?

Kredyt wraz z dopłatą MDM, jego główne cechy to:
Oprocentowanie 1,66 ( w tym marża 1,60 % + Stopa Bazowa Kredytów Mieszkaniowych 2,06 % oparta na 3 –mies. Stawce Wibor)

Virginia

Postautor: Virginia » 16 sty 2015, 22:51

A to warunki uzyskane przez doradce z budimexu?

dudicom

Postautor: dudicom » 16 sty 2015, 23:09

Nie, bezpośrednio w banku. W Budimexie warunki są takie same jak pod koniec 2014 r. - to całkiem dobra oferta w porównaniu z innymi kredytami oferowanymi na rynku, ale ta "moja" dzisiejsza oferta chyba lepsza?? W poniedziałek mam dostać dokładny harmonogram spłaty i dokładne warunki, ale chyba wygląda to ok?? Może ktoś podpowie i rzuci na to fachowym okiem?

Nowy

Postautor: Nowy » 17 sty 2015, 20:54

Wygląda nieźle w porównaniu do tego, co dostawało się za pośrednictwem Budimexu, tylko do tego warto jeszcze dodać:
- prowizję za udzielenie;
- karę za wcześniejszą spłatę;
- czy przy wypłacie każdej transzy jest opłata za kontrolę stanu budowy inwestycji?
- ewentualne dodatkowe produkty, które trzeba wziąć do kredytu - je też powinno się doliczyć.

dudicom

Postautor: dudicom » 17 sty 2015, 21:59

Nowy pisze:Wygląda nieźle w porównaniu do tego, co dostawało się za pośrednictwem Budimexu, tylko do tego warto jeszcze dodać:
- prowizję za udzielenie;
- karę za wcześniejszą spłatę;
- czy przy wypłacie każdej transzy jest opłata za kontrolę stanu budowy inwestycji?
- ewentualne dodatkowe produkty, które trzeba wziąć do kredytu - je też powinno się doliczyć.

- prowizja - na razie nieznana dokładnie, obiecano mi że będzie niższa niż w Budimexie czyli poniżej 2500 zł; dokładnie będę ją znał w poniedziałek (widzę że jest możliwa negocjacja),
- kara za wcześniejszą spłatę - jest w wysokości 2% od częściowej spłaty i 3% za spłatę całkowitą (tutaj natomiast warunki banku są stanowcze i raczej z tego nie zrezygnują dlatego jest to kwestia do zastanowienia czy przy nadpłacie np. 10 000 zł, 200 zł to duży wydatek dla naszego budżetu, warto to przemyśleć,
- produkty dodatkowe: konto ROR za 0 zł (lub inne do wyboru za palety oferty banku, wtedy płatne) + opłata za kontrolę nieruchomości - 0zł (z uwagi na budowę w ramach ustawy deweloperskiej oraz rachunku powierniczego) + ubezpieczenie mieszkania od ognia i innych zdarzeń losowych - 150 zł rocznie (po pierwszym roku mam możliwość zmiany ubezpieczyciela, przypominam że w każdym banku to ubezp. jest obowiązkowe) + ubezpieczenie na życie (kredyt biorę jako singiel więc muszę mieć ubezpieczenie na 25% kredytu - zaliczą mi ubezpieczenie grupowe z pracy, trzeba tylko wykonać cesję tego ubezpieczenia na taką kwotę).

To chyba wszystko co na ten moment wiem, w poniedziałek mam otrzymać ostateczną ofertę więc może coś się jeszcze da wynegocjować (prowizję).

dudicom

Postautor: dudicom » 17 sty 2015, 22:00

Aha, przypominam, ze to warunki dla kredytu w MDM-ie

Chakan

Postautor: Chakan » 17 sty 2015, 22:43

Ja też biorę kredyt w PeKao, ale za pośrednictwem Open Finance. Marża 1,69% + prowizja + kontrola nieruchomości + konto (może być bezpłatne eurokonto) + ubezpieczenia. Jeśli chodzi o MdM, to ten bank ma na dzień dzisiejszy chyba najlepszą ofertę

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”