MdM i wypłata pieniędzy w progarmie - jak wygląda / co trzeba zrobić

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
MieszkankaAvii7

MdM i wypłata pieniędzy w progarmie - jak wygląda / co trzeba zrobić

Postautor: MieszkankaAvii7 » 02 sie 2017, 0:03

Witam,
czy osoby korzystające w przeszłości z MdMu mogłyby mi powiedzieć jak wygląda wypłata pieniedzy w ramach MdM?
W moim przypadku ostatnia transza za mieszkanie w 95% zostanie pokryta z MdM.
Zastanawiam się jak zostanie uruchomiony MdM.
Czy trzeba gdzieś coś napisać?
Pytam bo chciałabym uniknąc sytuacji w której MdM nie zostanie wypłacony

Ekspresjah

Re: MdM i wypłata pieniędzy w progarmie - jak wygląda / co trzeba zrobić

Postautor: Ekspresjah » 02 sie 2017, 0:52

Myślę, że powinnaś zapytać o to w swoim banku, wydaje mi się, że pewnie trzeba będzie coś podpisać - tak jak w wypadku wcześniejszych transz. Ja zamierzam o to zapytać we wrześniu mój bank, gdy będę podpisywała zlecenie przelewu ostatniej transzy wypłacanej przez ten bank (następna to będzie MDM).

egal1754

Re: MdM i wypłata pieniędzy w progarmie - jak wygląda

Postautor: egal1754 » 02 sie 2017, 7:09

W przypadku Eurobanku nic nie trzeba robić. To oni przygotowują wniosek. Jedyna rzecz jaka jest inna w stosunku do wcześniejszych transz to musiałem wcześniej (ok tydzień) podpisać dyspozycję wypłaty transzy, tak aby mieli czas na załatwienie MdM.

adamR

Postautor: adamR » 02 sie 2017, 7:13

Zapytaj się w Twoim banku. Z tego co wiem, w każdym może to wyglądać trochę inaczej.
Ja w WBK wypełniałem wniosek o wypłatę MdM już przy podpisywaniu umowy kredytowej.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 02 sie 2017, 11:30

egal1754 pisze:W przypadku Eurobanku nic nie trzeba robić. To oni przygotowują wniosek. Jedyna rzecz jaka jest inna w stosunku do wcześniejszych transz to musiałem wcześniej (ok tydzień) podpisać dyspozycję wypłaty transzy, tak aby mieli czas na załatwienie MdM.

Ja też mam w Eurobanku i przy każdej transzy podpisuję dyspozycję wypłaty kilka dni wcześniej. Tak myślałam, że przed transzą MDM będzie podobnie.

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 02 sie 2017, 21:49

Ja mam kredyt w BZ WBK.
Szczerze to ani razu nie podpisywalam zadnej dyspozycji wyplaty transz.
Zapytam jak wyglada kwestia MdMu wmoim banku.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 02 sie 2017, 22:03

PKO SA - podpisuje się dokumenty przed wypłatą MDM. To w dokumentach od MDM jest określone. I w ten czy inny sposób w każdym banku się dyspozycję podpisuje.

Michał1988
Kontaktowanie:

Re: MdM i wypłata pieniędzy w progarmie - jak wygląda / co trzeba zrobić

Postautor: Michał1988 » 21 wrz 2017, 23:40

Warunki wypłaty transz są zapisane w umowie kredytowej ewentualnie w załączniku. Transze dopłat MdM są wypłacane 3 razy w miesiącu)10, 20 i ostatniego dnia miesiąca) i kilka dni może nie wystarczyć na wypłatę środków. MdM trochę się różni od standardowego kredytu hipotecznego. Są pewne ustawowe ograniczenia. W kwestii MdM może Wam się przyda artykuł na ten temat blogkredytowy.pl/2015/11/ciekawe-przypadki-mdm

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”