Umowa rezerwacyjna z developerem a zaliczka

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Yankes

Umowa rezerwacyjna z developerem a zaliczka

Postautor: Yankes » 20 lip 2014, 1:10

cześć
jak robię rezerwację to płace im 5000 pln, ale czy ktoś wie jak się wycofam lub nie dostanę kredytu to czy 5000 wraca do mnie? czy może jest jako zadatek
Ostatnio zmieniony 20 lip 2014, 1:56 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doprecyzowanie tytułu

slwk
Administrator

Re: Umowa rezerwacyjna z developerem a zaliczka

Postautor: slwk » 20 lip 2014, 2:18

Hej, nie wiem czy tak samo jest w przypadku innych deweloperów, ale przy tych umowach rezerwacyjnych z Budimexem jest tak, że masz 5 dni na wpłacenie tej zaliczki - 5 000 zł. Jeśli jej nie wpłacisz, umowa traci ważność. Później masz dwa tygodnie na podpisanie umowy deweloperskiej, do niej dobrze już mieć pewność co do finansowania. Jednak umowę rezerwacyjną można jeszcze przedłużyć aneksem na kolejne dwa tygodnie. O ile się nie mylę, to w tym okresie można ją bez problemu rozwiązać i wtedy dostaje się zwrot pieniędzy. Jest jeszcze podobno możliwość dalszego przedłużania umowy rezerwacyjnej, jednak wtedy jej rozwiązanie może wiązać się z utratą części zaliczki (tu chyba 2 000 zł). Po podpisaniu umowy deweloperskiej, wpłacona zaliczka wliczają jest do sumy płatności za mieszkanie, czyli pierwszy metr kwadratowy z hakiem jest jakby Twój ;) Ale co do tego wszystkiego, upewnij się jeszcze, jak będziesz rezerwował mieszkanie, czy tak jest. I jeszcze przed umową rezerwacyjną masz tu rezerwację ustną - dodatkowych kilka dni na zastanowienie :) Jeśli coś pomyliłem, to mnie poprawcie ;)

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”