Czym różni się balkon od loggi / różnice loggia a balkon - co lepsze / opinie

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Czym różni się balkon od loggi / różnice loggia a balkon - co lepsze / opinie

Postautor: Wściekły Wąż » 29 cze 2018, 14:14

IwonaCz78 pisze:(...) może mi ktoś wytłumaczyć - różnice loggia a balkon.(...)

lmgtfy.com/?q=loggia+a+balkon+r%C3%B3%C5%BCnice

MarcinJ

Re: Czym różni się balkon od loggi / różnice loggia a balkon - co lepsze / opinie

Postautor: MarcinJ » 03 lip 2018, 15:10

Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy balkonem i loggią, to przede wszystkich chodzi o to, że balkon wystaje poza obrys budynku / elewację budynku, natomiast loggia jest jakby wewnątrz mieszkania, choć częściowo otwarta :) Jeżeli chodzi o to, co lepsze, czy balkon czy loggia, to loggia lepiej chroni przed deszczem i wiatrem, nie zacina na nią tak, jak na balkon, natomiast jest z niej zwykle gorszy widok niż z balkonu (mniejszy kąt widzenia). Moim zdaniem najlepsze są półloggie, czyli część jest w obrysie budynku, a część na zewnątrz, mamy wtedy zalety jednego i drugiego rozwiązania, choć nie jest łatwo coś takiego zaleźć.

mordredo

Re: Czym różni się balkon od loggi / różnice loggia a balkon - co lepsze / opinie

Postautor: mordredo » 03 lip 2018, 23:57

Ja takową hybrydę będę posiadał, w budynku 9D, i jak tak patrzę po Avii i Orlińskiego to wcale nie jestem tym jakoś wyróżniony :)

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 04 lip 2018, 11:46

mordredo pisze:Ja takową hybrydę będę posiadał, w budynku 9D, i jak tak patrzę po Avii i Orlińskiego to wcale nie jestem tym jakoś wyróżniony :)

U mnie takich w ogóle nie było. Generalnie forma balkonu nie jest zwykle tym, co decyduje o wyborze mieszkania, bo ważniejszy jest metraż, układ pomieszczeń, wystawa itp. Niemniej z doświadczenia mieszkania w wynajmowanych mieszkaniach z różnymi wariantami, taka półloggia - półbalkon jest najbardziej funkcjonalnym rozwiązaniem.

Numix

Postautor: Numix » 25 sty 2019, 20:23

MarcinJ pisze:
mordredo pisze:Ja takową hybrydę będę posiadał, w budynku 9D, i jak tak patrzę po Avii i Orlińskiego to wcale nie jestem tym jakoś wyróżniony :)

U mnie takich w ogóle nie było. Generalnie forma balkonu nie jest zwykle tym, co decyduje o wyborze mieszkania, bo ważniejszy jest metraż, układ pomieszczeń, wystawa itp. Niemniej z doświadczenia mieszkania w wynajmowanych mieszkaniach z różnymi wariantami, taka półloggia - półbalkon jest najbardziej funkcjonalnym rozwiązaniem.

zdziwiłbyś się :) pamiętam ze studenckich czasow, gdy wynajmowałem mieszkania, że numer 1 przy wyborze mieszkania to była wanna w łazience ;)

Messer

Postautor: Messer » 05 lut 2019, 11:02

Z tego co widzę, to na naszych czyżynskich osiedlach loggia bardziej pożądana, bo pety na głowe nie lecą :D

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”