Witam,
Myślał ktoś o takim bajerze w mieszkaniu? Kupić to nie problem, ale jak później z montażem? Mogę to całe tałatajstwo na balkonie/loggi zamontować? Czy muszę mieć jakieś zgody wspólnoty mieszkaniowej?
Klimatyzacja w nowym mieszkaniu od dewelopera
Re: Klimatyzacja w nowym mieszkaniu od dewelopera
Chętnie poczytam informacje o klimie bo też zastanawialiśmy się z mężem nad ewentualnym montażem 

Z tego co kojarzę, to przynajmniej teoretycznie balkony są definiowane w umowach jako części wspólne przeznaczone do wyłącznego użytkowania, a skoro tak, to wspólnota powinna się zgodzić na ingerencje w tych miejscach. Kto wie, jeśli okaże się, że będę miał bardzo gorąco w mieszkaniu, to pewnie też bym coś takiego rozważał, a powinno być mocno nasłonecznione. Tylko wiadomo, że nie chciało by się mieć na elewacji bloku pozakładanych klimatyzatorów, bo aż boję się pomyśleć, jak by to wyglądało... Jeśli chodzi o część ściany osłonowej na balkonie, to tam się nie zmieści takie urządzenie, bo niemal na całą szerokość balkonu są drzwi balkonowe. Może na jakiejś wewnętrznej ściance balkonu, ale to nie wiem też, czy jest możliwe
No nic, mam nadzieję, póki co, że jednak klimatyzator w mieszkaniu nie będzie potrzebny 

Balkony jak i loggie mają taki sam status, czyli należą pod wspólnotę mieszkaniową. U mnie na ścianie wewnętrznej loggi by się klimatyzator zmieścił, jak dobrze liczę, tylko nie wiem właśnie jak to formalnie ma wyglądać.
Formalnie to najpierw trzeba sprawdzić regulamin wspólnoty - tam będą zawarte ograniczenia w korzystaniu z części wspólnych i ewentualnie tryb uzyskiwania zgody na instalacje takich gadżetów.
A jest gdzieś taki regulamin dostępny do poczytania?
Widzę, że wątek jest już starszy, ale tak na przyszłość, najlepiej w sprawie montażu klimatyzacji doradzić się kogoś kto taką instalacją zajmuje się na co dzień i kto w szybki sposób będzie mógł doradzić jaki sprzęt wybrać. Tutaj jest np. firma, która zajmuję się montażem klimatyzacji w biurach i mieszkaniach we Wrocławiu, ale nie tylko: https://global-klimatyzacja.pl/. Na pewno chętnie pomogą jeśli chodzi o tę kwestie.
adriann pisze:Widzę, że wątek jest już starszy, ale tak na przyszłość, najlepiej w sprawie montażu klimatyzacji doradzić się kogoś kto taką instalacją zajmuje się na co dzień i kto w szybki sposób będzie mógł doradzić jaki sprzęt wybrać. Tutaj jest np. firma, która zajmuję się montażem klimatyzacji w biurach i mieszkaniach we Wrocławiu, ale nie tylko: https://global-klimatyzacja.pl/. Na pewno chętnie pomogą jeśli chodzi o tę kwestie.
Michale przyszedłeś się zareklamować bo nie ma zleceń? To na idiotę wyszedłeś w tym momencie.
Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”