Jakie podłogi w mieszkaniu?

Jak wykończyć i urządzić mieszkanie otrzymane w stanie deweloperskim - dyskusje ogólne.
iti

Jakie podłogi w mieszkaniu?

Postautor: iti » 05 wrz 2014, 23:37

Jak myślicie, jakie podłogi najlepiej zamontować w mieszkaniu? Pierwsze możliwości, które przychodzą mi do głowy, to panele, parkiet, płytki, drewniane deski podłogowe. Pewnie dałoby się znaleźć jeszcze kilka możliwości. Jasne, że jest tu jeszcze kwestia ceny, ale chodzi o to, co ma najlepszy stosunek jakości do ceny i trwałości. Płytki to wiadomo, parkiet można kilka razy cyklinować, panele podłogowe jak się zniszczą trzeba wymienić, ale też drogie nie są. Co wybierzecie do swoich mieszkań?

Nowy

Re: Jakie podłogi w mieszkaniu?

Postautor: Nowy » 17 wrz 2014, 12:35

Podobno dosyć ciekawym rozwiązaniem są również podłogi bambusowe, bardzo twarde i do tego naturalnie, co pewnie też ma znaczenie. Z ciekawych materiałów, to interesujące jest jeszcze drewno merbau czy jakoś tak. Do bardzo twardy egzotyczny gatunek i do tego ma piękną barwę. Choć to również kosztuje znacznie więcej niż panele podłogowe ze średniej półki. Dobrze, że jest jeszcze trochę czasu, żeby się nad tym zastanowić :)

twojtyp
Kontaktowanie:

Postautor: twojtyp » 20 lis 2014, 11:47

To zależy jak chcesz urządzić mieszkanie. Pomyśl w jakim stylu mają być meble i dobierz odpowiednie podłogi. Ja mam panele w pokojach i w pozostałych płytki

osia392

Postautor: osia392 » 16 gru 2014, 14:01

W kuchni, przedpokoju i łazience duże płytki - łatwe do mycia i odkurzania, a w pokojach panele - estetyczne i ciepłe, jeśli ktoś nie chce dywanów. Parkiet też jest dobry, jak lubisz wydawać pieniądze na cyklinowanie :P

Nowy

Postautor: Nowy » 16 gru 2014, 14:30

No tyle, że parkiet można kilka razy cyklinować, a panele, jeśli się zużyją, to trzeba wymieniać, to też koszty. A jeśli chodzi o kuchnię, to chciałbym spod mebli mieć wystającą jedną płytkę, ale środek zrobiony drewnem :) Co myślicie o takim rozwiązaniu :?:

ragar

Postautor: ragar » 26 sty 2015, 21:29

No tylko, że panele są bardzo różne i zdaje się, że np. jeśli się je zaleje, to robi się problem... Mnie kuszą wspomniane tu już wcześniej podłogi bambusowe, tylko zastanawiam się jak się to trzyma i jakie jest w użytkowaniu? Może ktoś już miał styczność z takimi deskami? No i jeszcze cena jest ich minusem, ale do niewielkiego mieszkania może warto zainwestować nieco więcej, jeśli faktycznie miałyby się dobrze trzymać i być estetyczne. Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat? :)

forumowiczka90

Postautor: forumowiczka90 » 04 lut 2015, 12:47

Polecam panele, ale najlepiej na nich nie oszczędzać, bo po czasie lubią trzeszczeć. Ja na swoich panelach w każdym pokoju poustawiałam dywany, bo według mnie dobrze to wygląda.

ragar

Postautor: ragar » 05 lut 2015, 11:43

No tak, panele są niezłe, ale jak zauważyła @forumowiczka90 najlepiej na nich nie oszczędzać. To może w takim razie dołożyć jeszcze i zainwestować w całkiem naturalny materac. Jednak po drewnie chodzi się zdecydowanie najprzyjemniej :) A co do dywanów, to po to właśnie chciałoby się mieć ładną podłogę, żeby nie musieć jej całej zakrywać dywanem. Mieszkałem kiedyś w mieszkaniu, w którym wszystkie parkiety były przykryte szczelnie wykładziną parkietową. Zrobiło się w nim o wiele przyjemniej, kiedy udało się jej pozbyć :)

gucio

Postautor: gucio » 05 lut 2015, 13:25

Jeżeli deska podłogowa firmy Barlinek kosztuje 90zł za metr to parkiet z litego drewna 120zł to chyba wolałbym dołożyć ta różnice i nie musiałbym się martwić do końca życia ze coś trzeba będzie wymieniać ze się dziura zrobi i Bóg wie jeszcze co ale to tylko plany jaj dojdzie co do czego i zabraknie gotówki na wykańczanie mieszkania to może dam śle przekonać na coś tańszego. Zycie . . . :D :lol:

iti

Postautor: iti » 10 lut 2015, 14:35

No właśnie mam tu podobne zdanie jak @gucio. Jeśli miałoby się za trochę lepszy panel płacić niewiele mniej niż za lite drewno, to może właśnie warto jednak trochę dołożyć i wybrać trwalsze rozwiązanie. Nie mówiąc już o tym, że jednak czuć różnicę jeśli chodzi się boso po panelach i po np. parkiecie. Ale pewnie faktycznie ostatecznie wszystko będzie weryfikowane przez możliwości przy urządzaniu :) Ale generalnie wydaje się, że jeśli ktoś kupuje np. mieszkanie do 40 m2, do którego podłóg będzie faktycznie potrzebował niecałych 30 m2 (bo bez łazienki, przynajmniej części kuchni i przedpokoju), to wybór lepszego materiału nie zwiększy aż tak znacząco ostatecznego kosztu :idea: Pewnie inaczej sprawa wygląda w przypadku dużych mieszkań, gdzie ma to już większe znaczenie.

Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”