Projekt małej łazienki w stonowanych kolorach - forum

Pomysły na urządzenie łazienki. Porady, praktyczne rozwiązania i możliwości wykończenia łazienki w nowym mieszkaniu.
ragar

Projekt małej łazienki w stonowanych kolorach - forum

Postautor: ragar » 18 mar 2016, 0:04

Urządzanie mieszkania coraz bliżej, wypadałoby się zastanowić nad tym, jak je urządzić. Wrzucam na forum projekt małej łazienki (konkretnie mojej), wszelkie krytyczne uwagi mile widziane. Zastanawiam się czy nie jest zbyt szaro i może by np. podłogę jakoś zmienić, albo dodać jakiś element, który by to przełamał :)

Obrazek

Pierwotnie była tam zaplanowana wanna, ale ja zdecydowanie wolę prysznic, jeśli da się zrobić, to chciałbym taki bez brodzika, z odpływem liniowym lub punktowym. Na jego dnie białe otoczaki (kupuje się takie przyklejone do siatek wielkości płytki), podobno da się na tym zrobić też spady :) Na ścianach podłużne płytki w kolorze drewna, natomiast ścianka pomiędzy prysznicem a umywalką z przezroczystych pustaków o wymiarach 24x42, no i do tego proste, szklane drzwi prysznicowe na dwóch zawiasach. Toaleta podwieszona, a maskowanie stelaża obłożone tymi samymi płytkami co ściany prysznica.

Obrazek

Podwieszana szafka pod umywalką, na projekcie biała, choć przy tym kolorze jakoś bardzo bym się nie upierał. I jeszcze coś specjalnego, skoro oszczędzę nieco miejsca na wannie, to w takim razie skróciłbym prysznic stawiając ściankę za nim, tak żeby pomiędzy tą, a ścianą łazienki zmieścić jeszcze wąską i dosyć głęboką zabudowaną szafkę, przyda się na papier toaletowy, detergenty, ręczniki itp., ale chciałbym ją zrobić na wysokości 50-60 cm, a pod nią zrobić wnękę, w którą można by wsunąć wąski i podłużny kosz na bieliznę - można takie rzeczy chyba robić na zamówienie :) Co myślicie o takim rozwiązaniu :?:

Do tego, jak myślicie, ta ścianka za prysznicem powinna być zrobiona z płyt kartonowo-gipsowych czy lepiej z bloczków takich jak multigips :?:
Co myślicie o ściance z pustaków szklanych, chyba dawałoby więcej światła pod prysznicem, jak myślicie :?:
A jeśli już, to robić ją do sufitu, czy raczej do wysokości drzwi prysznicowych :?:

gucio

Re: Projekt małej łazienki w stonowanych kolorach - forum

Postautor: gucio » 18 mar 2016, 0:38

Za dużo szarego , będzie smutna :-)

ragar

Postautor: ragar » 18 mar 2016, 1:05

No właśnie też się tego trochę boję, choć też ściana z pustaków szklanych nie byłaby szara, ale chyba przebijałby przez nie raczej brąz płytek w kabinie. Zastanawiałem się jeszcze może nad paskiem z takich płytek (białych), jak poniżej, pomiędzy podłogą i ścianą :)

Obrazek

Pewnie praktyczniej się to sprząta do tego ;) Choć nie wiem czy to by nie napaćkało tam bardziej...

Obrazek

A te kamyki chciałoby się mieć takie, jak tutaj, najlepiej z nad morza, tylko pewnie nikt by tego nie ułożył, do tego jeszcze zachowując spady ;)

morth

Postautor: morth » 18 mar 2016, 12:58

Projekt sam czy robiłeś ( jak tak to w jakim programie) czy ktoś CI robił? Gdzie pralka będzie CI stać obok klozetu? Osobiście zbyt szara dla mnie.

Drzwi od prysznica otwierają się na szafkę, trzeba będzie uważać żeby albo drzwi albo szafki nie ubić :P

ATM

Postautor: ATM » 18 mar 2016, 13:30

Drzwi od łazienki będą otwierać się chyba na zewnątrz :)
Na pierwszy rzut oka starałbym się dobrać takie płytki (rozmiar) na podłogę by fugi były w tych samych osiach co na scianie.
Rzuć okiem na brodziki posadzkowe (płyta XPS) z odpływami liniowymi i punktowymi.

ragar

Postautor: ragar » 18 mar 2016, 16:33

@morth, sam robiłem (jak pewnie widać), w programie Sweet Home 3D - warto do niego doinstalować dodatkowe biblioteki. Przydałoby się też, żeby dawał nieco więcej możliwości (albo żebym ja lepiej potrafił wykorzystać te, które są), ale coś tam się da wydziergać :) Pralka to jest to, czego kawałek widać na pierwszym obrazku obok sedesu. A z drzwiami owszem, są tam trochę na styk, zobaczę czy da się kupić mniejszą umywalkę trochę lub wydłużyć ściankę ze szklanych pustaków, ale miejsce umieszczenia zawiasów bym jednak tam zostawił, a nie po przeciwległej stronie - chyba tak byłoby gorzej :)

Racja @ATM z tymi płytkami, trzeba będzie spróbować takich poszukać, żeby osi fug na ścianach i na podłodze się łączyły :) Dzięki za podpowiedź z tymi brodzikami, nie wiedziałem w ogóle, że coś takiego istnieje, ale przyjrzę się temu bliżej na pewno :!:

To pewnie pobawię się w najbliższym czasie i wrzucę kolejne wersje, nieco rozjaśnione :) Trzeba tylko swoje tekstury zrobić z płytek z Leroy czy Castoramy :D

ragar

Postautor: ragar » 19 mar 2016, 0:01

To w takim razie jeszcze trzy kolejne projekty małej łazienki w moim wykonaniu. Które zestawienia kolorów podobają się Wam najbardziej i co byście jeszcze zmienili :?:

Łazienka 2
Obrazek
Obrazek
Podłoga drewnopodobna oraz jaśniejsze płytki o wyglądzie drewna pod prysznicem oraz na obudowie stelaża WC.

Łazienka 3
Obrazek
Obrazek
Tu dodatkowo jaśniejsza szarość na ścianach łazienki.

Łazienka 4
Obrazek
Obrazek
A tu białe płytki na ścianach.

MeGi

Postautor: MeGi » 21 mar 2016, 19:38

Jeśli koniecznie muszą być szare płytki na tych ścianach to może lepiej rozjaśnić podłogę jasną płytką? Ta brązowa płytka podłogowa, nie najlepiej się prezentuje przy takim zestawieniu kolorów. Może zrobić jasne płytki na podłodze i popielate ściany albo popielatą podłogę, a jasne ściany? Ja mam ciemny brąz na podłodze i nie polecam, niestety strasznie się brudzi, dużo bardziej niż jasna podłoga (miałam na poprzednim mieszkaniu). Osobiście do małej łazienki wolę beże z dodatkami brązowymi ale to kwestia gustu :)

Kicek

Postautor: Kicek » 21 mar 2016, 20:00

Ja bym przedłużyła obudowę stelaża za wc. Można wtedy zrobić przydatne półki oszczędzając miejsce :)

kwikkwik
Kontaktowanie:

Postautor: kwikkwik » 27 mar 2021, 14:06

bardzo ładny projket można pozadrościc :)

Wróć do „Jak urządzić łazienkę w nowym mieszkaniu?”