Prysznic bez brodzika? Czy da się zrobić w Avii/Orlińskiego?
Prysznic bez brodzika? Czy da się zrobić w Avii/Orlińskiego?
Orientuje się ktoś może, czy w mieszkaniach budowanych przez Budimex w Czyżynach da się urządzić w łazience prysznic bez brodzika? Zdaje się, że wymaga on zagłębienia części instalacji (odpływy) w stropie, tylko czy przy tej technologii jest taka możliwość? Może ktoś już robił coś podobnego, zna się ktoś na tym i jest w stanie coś o tym napisać?
Re: Prysznic bez brodzika? Czy da się zrobić w Avii/Orliński
Myślę że jest to możliwe. Mam takie rozwiązanie w starym komunistycznym bloku i chce je zastosować również w nowym mieszkaniu na Orlinskiego.
Re: Prysznic bez brodzika? Czy da się zrobić w Avii/Orliński
To dobrze, będziemy się dzielić doświadczeniami po sąsiedzku @olen
W takim razie rozumiem też, że skoro chcesz rozwiązanie, którego używasz teraz przenieść też do nowego mieszkania, to znaczy że się ono sprawdza. Widzisz jakieś minusy? Ja spotkałem się z opiniami, że zwłaszcza przy dziecku jest to znacznie mniej praktyczna sprawa, niż wanna i pewnie jest w tym sporo racji, ale mam nadzieję, że jakby co, to da się z tym też przeżyć 

Re: Prysznic bez brodzika? Czy da się zrobić w Avii/Orlińskiego?
A jak zamierzacie zrobić izolacje przeciwwilgociową, ogólnie w łazience?
Najprostszy prysznic to z wykorzystaniem wanny.
Najprostszy prysznic to z wykorzystaniem wanny.
To nie jest tak, że stosuje się folę w płynie pod płytki tam, gdzie będą one miały styczność z wodą? No i owszem, może i najprostszy prysznic, to z wykorzystaniem wanny, ale też chciałoby się żeby było ładnie. Mnie połączenie wanny z brodzikiem jakoś nieszczególnie przekonuje
Bardziej widzę tu problem z tym, że odpływ liniowy od prysznica bez brodzika wymaga zagłębienia się w podłoże na ok. 10 cm, nie wiem czy tam da się tyle skuć strop, czy trzeba będzie robić taką wylewkę w całej łazience... A może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie? W każdym razie byłoby dosyć kiepsko, gdyby nagle okazało się, że łazienka jest kilka centymetrów wyżej od reszty mieszkania 

"Ważne, żeby o nas potem źle nie mówili".
W prospektach napisali że plastikowe rury z wodą są montowane na ścianie. Jak to wygląda w gotowych mieszkaniach? Trzeba chować rury w ścianie, przed (układaniem izolacji przeciwwilgociowej, i) kafelkowaniem.
W prospektach napisali że plastikowe rury z wodą są montowane na ścianie. Jak to wygląda w gotowych mieszkaniach? Trzeba chować rury w ścianie, przed (układaniem izolacji przeciwwilgociowej, i) kafelkowaniem.
O kuciu w stropie nie ma co mysleć. Do wyrobienia spadku powinna wystarczyc grubosc posadzki (styropian + jastrych). Odwodnienie liniowe nie musi przebiegac na cała szerokość posadzki, tu tez zalezy czy chcesz zrobic prysznic bez brodzika w sensie obmurowania i oplytkowania spodu + kabina (drzwi), wtedy wystarczy sam wpust, czy polecisz po szerokosci lazienki (scianka, odwodnienie liniowe). Ja bede robil to drugie i nie zakladam problemow w temacie.
To nam się marzy prysznic bez brodzika, ale z tego co wiem to trzeba było uzgodnić z deweloperem jeszcze w trakcie budowy. Po odbiorze mieszkania to już trudno jest cokolwiek zrobić ... no chyba, e ktoś chce kuć całą podłogę w łazience. My kupiliśmy brodzik do łazienki biały i możliwie najniższy, aby nie rzucał się w oczy.
Nie do końca jest tak, jak mówisz. Owszem, lepiej by było zrobić coś takiego gdyby się wcześniej umówić z deweloperem, żeby zostawił nam przygotowane miejsce taką instalację, ale jeśli się o to nie zadbał o wcześniej to też nie trzeba kuć wylewki w całej łazience. Zwykle jedyne co należy zrobić, aby zamontować prysznic bez brodzika z odpływem liniowym lub punktowym, to skucie wylewki na powierzchni, na której prysznic się znajdzie
Dla dobrego fachowca taka robota to żaden problem 

-
Nie przykładaliśmy wagi do tego czy developer zaadaptuje posadzkę w łazience pod odpływ liniowy. Zamówiliśmy kabinę 1200 x 800 mm z odpływem liniowym 900 mm, więc nie bierzemy pod uwagę, że "czegoś zrobić się nie da".Nasz odpływ wymaga wpuszczenia na głębokość 70 mm.
Wróć do „Jak urządzić łazienkę w nowym mieszkaniu?”