Najczęstsze wady przy odbieraniu nowego mieszkania

Na co zwrócić uwagę przy odbiorze nowego mieszkania od dewelopera - porady i wskazówki.
iti

Najczęstsze wady przy odbieraniu nowego mieszkania

Postautor: iti » 21 sie 2014, 11:00

Jedni maja do tego więcej czasu, inni mniej, ale może warto już powymieniać się doświadczeniami dotyczącymi tego, jak wygląda odbiór mieszkania od Budimexu oraz od innych deweloperów. Na co zwracać największą uwagę i gdzie mogą znaleźć się wady. Chyba dobrze byłoby sobie przygotować taką listę i posprawdzać konkretne rzeczy i to nawet pomimo tego, że brałoby się jakąś firmę, która pomogłaby w odbieraniu lokalu, bo na tym chyba nie warto oszczędzać.

Nowy

Re: Najczęstsze wady przy odbieraniu nowego mieszkania

Postautor: Nowy » 21 sie 2014, 11:15

Mam kumpla, który kupił mieszkanie od Budimexu w Krakowie, tylko, że w innej inwestycji. Z tego, co mówił, to miał problem z tym, że nie było odpowiedniego spadu na płytkach na balkonie i pod drzwiami robiła mu się kałuża. Ale zareklamował to, Budimex przysłał ekipę, skuli płytki, ułożyli nowe już poprawnie i teraz jest ok. Wszystko odbyło się dosyć sprawnie, nikt nie próbował się od niczego migać. To chyba jest tak, że wad czy niedoróbek nie da się uniknąć, ale liczy się to, jak deweloper podchodzi do usuwania tych usterek. Tu podobno wszystko przebiegało prawidłowo.

ATM

Postautor: ATM » 21 sie 2014, 12:47

Z kolei mój kolega, który kupił mieszkanie na Avii 6 dostrzegł, że ma krzywo osadzone drzwi wejściowe.. reklamował to w budimexie (biuro na pasie), jest tam podobno jedna osoba odpowiedzialna za tego typu rzeczy i pośredniczy ona pomiędzy klientem a oddziałem budimexu odpowiedzialnym za budowę. Wszystko szło przez warszawę więc formalności trochę trwały. Ostatecznie nie wiem czy już wszystko wyjaśnił i usterka zostala naprawiona.
W każdym bądź razie radził, by w razie jakichkolwiek problemów przypominać się i naciskać na szybkie naprawienie usterki (samemu trzeba trochę tego przypilnować).

Yonek

Postautor: Yonek » 12 paź 2015, 10:32

Dla przyszłych mieszkańców budynków City Towers polecam lekturę forum innych inwestycji firmy Atal, można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy ...

Tutaj a propos odbiorów i usterek
bronowiceresidence.fora.pl/iv-etap,13/widzial-juz-ktos-swoje-mieszkanie,928.html

Atena

Postautor: Atena » 16 paź 2015, 11:58

Ja jestem po pierwszym odbiorze mieszkania Avia 4. Usterek nazbierało się sporo, ale większość nie jest istotna, łatwa do korekty (brak pionów w łazience, poplamiona ściana na balkonie, porysowany parapet zewnętrzny). Są jednak dwie, niepokojące: wyraźne zawilgocenie ściany i podłogi w narośniku przy pionie z wentylacją i kanalizacją. Samo osuszenie mnie nie satysfakcjonuje, chcę dociec, skąd ta wilgoć się wzięła, aby zapobiec zagrzybieniu i pleśni. Przedstawiciel Bmx twierdzi, że ściana mokra nie jest i zamalują zacieki, ale mokra była ewidentnie. Czy ktoś się orientuje jak dokonać pomiaru wilgotności ściany, bez konieczności kupowania przyżądu za ponad 500zł. Może ktoś z sąsiadów posiada i mógłby pożyczyć?
Druga to brak nadproży w przejściach między pomieszczeniami, skutkująca już istniejącymi pęknięciami. Na zgłoszoną wadę inspektor nadzoru stwierdził, że tak przewidywał projekt. Moim zdaniem jest to niezgodne ze sztuką budowlaną. Czy ktoś się orientuje jak to jest w przypadku zastosowania Multigipsu - czy faktycznie nadproża nie są konieczne? Ja na stronie producenta tego materiału znalazłam jedynie informację że nie musi być nadproży, jeśli zastosuje się zbrojenie progowe ( multigips.pl/dla-architektow/warto-wiedziec/zastosowanie-scian-z-blokow-multigips-w-budownictwie-wysokim.html )
W całej Avii 4 tak została rozwiązana sprawa nadproży więc warto by się tym zainteresować, bo pękać będzie na pewno - u mnie nad jednymi drzwiami pęka już po obu stronach - w przedpokoju i pokoju - fizyki się nie oszuka. Podsuńcie jakieś rozwiązanie.
Oczywiście te usterki uniemożliwiły mi odbiór kluczy.

morth

Re: Najczęstsze wady przy odbieraniu mieszkania

Postautor: morth » 16 paź 2015, 15:00

Użytkownik Stanek39 widzę że ma ten sam problem. ( w temacie o AVI 4)

stanek39 pisze:a ja mam pytanie odnośnie odbioru mieszkań w klatce D pion na rogu ze skosem (salon z balkonem od alei spacerowej), jeżeli ktoś ma tam mieszkanie i odbierał lub ma do odbioru proszę o wiadomość na priv, bo wydaje mi się że jest tam dość istotna usterka. Mianowicie w salonie patrząc na drzwi balkonowe po prawej stronie jest wilgotna ściana i podłoga. Usterka jest na pewno niepokojąca bo ja to widziałem już w lipcu (zdjęcie ostatnie) i było to samo, tyle że w tym momencie do odbioru zostało to troszkę podsuszone i nie rzuca się w oczy, ale coś jest nie tak. Najprawdopodobniej jest gdzieś wyciek wody w tym miejscu. Od strony łazienki jest szyb wentylacyjny z rurą odpływową i myślę że tam jest problem, gdzieś stamtąd przecieka i nie wiem czy tylko u mnie czy w całym pionie tak jest. Zwróćcie uwagę na to miejsce, jak coś to proszę pisać na priv.

Obrazek
Obrazek

PKS

Postautor: PKS » 22 paź 2015, 11:25

A propo odbiorów mieszkań i jakości wykonania- znalezione na skyscrapercity.com/showthread.php?t=1486064&page=79 (polecam, na tej stronce często też użytkownicy wrzucają zdjęcia z budowy):
EDIT: poprawiłem link do skyscrapercity

"Każdy kto obserwuje tą budowę zapewne ma podejrzenia co do jakości wykończenia budowanych lokali. Niedawno odbierałem mieszkanie na Klinach z pewną firmą specjalizującą się w tego typu czynnościach, są naprawdę dobrzy w te klocki, znalazłem ich także na FB gdzie zamieszczają na bieżąco fotki z odbiorów na różnych inwestycjach, gdzie dostają zlecenia. Wstawili właśnie zdjęcia z Czyżyn... i szczęka opada, poniżej podaję link i życzę przyszłym nabywcom sporo cierpliwości..."
facebook.com/media/set/?...1330343&type=3

Po obejrzeniu tych zdjęć i przeczytaniu niektórych opinii, myślę, że może warto wyjść z inicjatywą do Budimexu np. z pismem podpisanym przez przyszłych mieszkańców Avia/Orlińskiego lub zalać ich mailami, że tak wykonane mieszkanie to nie są "dotrzymane obietnice" i jeśli Budimex nie zapewni dobrej jakości wykonania, to zrobimy mu czarny PR, informując np. media i konkurencję w okolicy (np. Atal), zwłaszcza, że trochę mieszkań jeszcze zostało im do sprzedaży, a i pewnie przyszłe projekty też będą realizować w Krakowie. Ciekaw jestem czy wyrobią się z terminami określonymi w umowach (np. na przeniesienie własności), jeśli będą musieli poprawiać większość mieszkań. Co o tym sądzicie? Jak to wygląda w Waszych mieszkaniach?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2015, 14:04 przez PKS, łącznie zmieniany 1 raz.

Gatha

Postautor: Gatha » 22 paź 2015, 12:21

PKS niestety żaden z załączonych linków się nie otwiera.

MeGi

Postautor: MeGi » 22 paź 2015, 14:00

Atena pisze:Druga to brak nadproży w przejściach między pomieszczeniami, skutkująca już istniejącymi pęknięciami. Na zgłoszoną wadę inspektor nadzoru stwierdził, że tak przewidywał projekt. Moim zdaniem jest to niezgodne ze sztuką budowlaną. Czy ktoś się orientuje jak to jest w przypadku zastosowania Multigipsu - czy faktycznie nadproża nie są konieczne? Ja na stronie producenta tego materiału znalazłam jedynie informację że nie musi być nadproży, jeśli zastosuje się zbrojenie progowe ( multigips.pl/dla-architektow/warto-wiedziec/zastosowanie-scian-z-blokow-multigips-w-budownictwie-wysokim.html )

Na stronie multigipsów w zakładce dla wykonawców jest zapis: "Otwory drzwiowe o szerokości do 100 cm nie wymagają stosowania specjalnych nadproży". Otwory w mieszkaniach mają około 90 cm, zatem jest to zgodnie nie tylko z projektem ale i z technologią producenta.

Feelip

Postautor: Feelip » 14 lis 2015, 16:50

Atena pisze:Druga to brak nadproży w przejściach między pomieszczeniami, skutkująca już istniejącymi pęknięciami. Na zgłoszoną wadę inspektor nadzoru stwierdził, że tak przewidywał projekt.

Proszę spytac inspektora nadzoru czy projekt przewidywał spękane ściany w narożnikach. Projekt nie jest przedmiotem zainteresowania nabywcy, projektant działa na rzecz dewelopera, a stroną w zakresie usterek dla nabywcy lokalu jest wyłacznie deweloper.

Wróć do „Odebranie kluczy i odbiór nowego mieszkania od dewelopera”