Czynności podczas odbioru nowego mieszkania od dewelopera

Na co zwrócić uwagę przy odbiorze nowego mieszkania od dewelopera - porady i wskazówki.
Berserk

Re: Czynności podczas odbioru nowego mieszkania od dewelopera

Postautor: Berserk » 24 mar 2015, 21:19

U mnie odbiór przebiegł sprawnie, co prawda miałem ze sobą fachowca, wole spać spokojnie ;D

PS: W sumie mogę polecić wcale nie taki drogi']

patryk_ra

Postautor: patryk_ra » 18 maja 2015, 19:14

Pół roku temu odbieraliśmy mieszkanie teściów od innego znanego dewelopera i bardzo nam pomógł Pan Maciek, który jest doświadczonym kierownikiem i inspektorem. Całe szczęście, że skorzystałem z tych usług, ponieważ faktycznie jedna ściana była odparzona i od razu fachowo określił dlaczego ( deweloper nie był zadowolony ale wszystkie usterki uwzględnił). Pan Maciek ma również firmę i zorganizował teściom wykończenie całego mieszkania. Czyściutko i estetycznie. Teraz bierzemy go na odbiór ( koszt 300zł - może nie jest najtańszy ale warto) a potem jedna z jego ekip będzie wykańczała nasze mieszkanie. Warto kogoś zatrudnić i mieć święty spokój. ;)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, 23:34 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.

Mieszkaniec75

Postautor: Mieszkaniec75 » 12 mar 2017, 13:48

Nie warto robić pomiaru na własną rękę, bowiem zwykły laik nie wie jak to robić.
Najczęściej stosowaną normą przy obmiarze jest norma "70". Zakłada ona, że do metrażu mieszkania wliczana jest także grubość tynku.
Jak to usłyszałem to zdębiałem .
Większość deweloperów ma także wpis w umowie, że metraż może odbiegać +/- nawet do 2 m2 !!! I nie powoduje to zmiany ceny za mieszkanie.
Ja kupowałem kilka najmniejszych lokali i wynegocjowałem indywidualnie, że rozliczamy się do rzeczywistego metrażu.
Lokale pierwotnie miały mieć łącznie 115,5m2
Po końcowych pomiarach dewelopera okazało się, że lokale mają 115,1 m2
Po pomiarach przez wynajętego inspektora nadzoru okazało się, że lokale łącznie mają nie podane przez dewelopera 115,1m2 , ale 113,4m2 ( uwzględniając normę ).
Zakończyło się wielką awanturą, bo byli nieugięci. Zagroziłem krokami prawnymi poprzez kancelarię prawną i wówczas, zrobił się płacz i lament, bo trzeba odkręcać notariusza, wpisy w księgach, banki itp.
Stwierdziłem, że trzeba było nie "grać w gumki", ale poszedłem im na rękę i umówiliśmy się, że we wszystkich 4 lokalach zamontują instalację pod klimatyzację i uchwyty pod jednostki zewnętrzne.
Dlaczego było dobrze wziąć na odbiory rzeczoznawcę? Koszt w moim przypadku przy 4 lokalach 1400zł z pomiarami.
Poprawki były we wszystkich 4 lokalach. We wszystkich 4 "prostowano" ściany, w 2 mieszkaniach poprawiano wylewki podłogowe, w 2 łazienkach robiono poprawki tynkarskie, w 1 lokalu instalację elektryczną i w 1 wentylację. Także w 1 lokalu doprowadzano tynki do zobowiązanej kat III. Wymieniono aż 5 szyb! Jedno okno wymagało regulacji. Wyregulowano wszystkie drzwi wejściowe, w jednych wymieniono klamkę. Wszędzie brakowało zaślepek w skrzynkach z bezpiecznikami. Wymieniono 1 grzejnik ( obity ) i poprawiono mocowanie także w 1 egzemplarzu.
No to teraz wiecie, czy warto mieszkania odbierać samodzielnie.

nadka

Postautor: nadka » 12 mar 2017, 15:38

Zgadzam się @Mieszkaniec75, odóbiór mieszkania od dewelopera z asystą jest jednak całkiem dobrym rozwiązaniem, bo jednak jeśli ktoś nie wie gdzie szukać i jak, to raczej nie znajdzie wad, co do których deweloper nie bardzo chciałby się przyznawać...

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 13 mar 2017, 0:29

Mieszkaniec75 pisze:Większość deweloperów ma także wpis w umowie, że metraż może odbiegać +/- nawet do 2 m2 !!! I nie powoduje to zmiany ceny za mieszkanie.

Z tego co wiem, to jest klauzula abuzywna, czyli taka, która nie może być wpisana do żadnej umowy, a nawet jeśli jest i klient się pod nią podpisał, to i tak jest niewiążąca. Jeśli ktoś ją ma w swojej umowie, proponuję doczytać przepisy, a w razie potrzeby postraszyć dewelopera UOKiK.

Wróć do „Odebranie kluczy i odbiór nowego mieszkania od dewelopera”