eksplotacja 2,33 x 27m2 + utrzymanie 1,00 x 27m2 + najlepsze wywóz nieczystości 0,35 x 27m2
WTF?
za miejsce w hali garażowej + schowek wychodzi około 170zl
Opłaty są jak za czynsz kawalerki, to jest jakieś chore, dla opłat hali oraz schowków powinny być uwzględnione inne stawki.
Co to za opłata za wywóz nieczystości z hali garażowej? Mamy oddzielny kontener na zużyte opony ?
Obniżenie czynszów za garaż podziemny na Avii 5 w Krakowie
Re: Obniżenie czynszów za garaż podziemny na Avii 5 w Krakowie
xksisnki pisze:eksplotacja 2,33 x 27m2 + utrzymanie 1,00 x 27m2 + najlepsze wywóz nieczystości 0,35 x 27m2
WTF?
za miejsce w hali garażowej + schowek wychodzi około 170zl
Opłaty są jak za czynsz kawalerki, to jest jakieś chore, dla opłat hali oraz schowków powinny być uwzględnione inne stawki.
Co to za opłata za wywóz nieczystości z hali garażowej? Mamy oddzielny kontener na zużyte opony ?
Proszę Pana, już o tym pisałem. Przez pisanie na forum tej stawki nie zmienicie. To jest efekt chorego sposobu rozliczania narzucony przez Bdx, który na początku miał 100% udziałów. Teraz jest zarządca i trzeba z nim się kontaktować i zmienić ten system. Poza tym, że płacicie za utrzymanie hali garazowej, to partycypujecie w kosztach całego bloku czyli np mycie klatek schodowych, utrzymanie zieleni itp. No i ochrona też robi swoje.
Problem przerabiany i już rozwiązany przez Avia4.
Po obniżeniu czynszu za miejsce postojowe, co co różnicą, która z tego wyniknie? Na kogo zostanie przerzucona ta różnica? Przykładowo ze 160, zostanie czynsz obniżony do 100. "Ktoś" od tak zrezygnuje z tych 60zł, czy zostanie to przerzucone na mieszkania, co podniesie tym samym czynsz?
Ktoś spoza mieszkańców bloku może kupić miejsce w hali garażowej(np z innego bloku) ?
Ktoś spoza mieszkańców bloku może kupić miejsce w hali garażowej(np z innego bloku) ?
Ogr pisze:Proszę Pana, już o tym pisałem. Przez pisanie na forum tej stawki nie zmienicie. To jest efekt chorego sposobu rozliczania narzucony przez Bdx, który na początku miał 100% udziałów. Teraz jest zarządca i trzeba z nim się kontaktować i zmienić ten system. Poza tym, że płacicie za utrzymanie hali garazowej, to partycypujecie w kosztach całego bloku czyli np mycie klatek schodowych, utrzymanie zieleni itp. No i ochrona też robi swoje.
Ok, w takim razie co możemy zrobić? Może zbierzemy podpisy i wyślemy pismo/skontaktujemy się z AS nieruchomości. Nie orientuję się za bardzo kto tu u nas jest w radzie mieszkańców
xksisnki pisze:Ogr pisze:Proszę Pana, już o tym pisałem. Przez pisanie na forum tej stawki nie zmienicie. To jest efekt chorego sposobu rozliczania narzucony przez Bdx, który na początku miał 100% udziałów. Teraz jest zarządca i trzeba z nim się kontaktować i zmienić ten system. Poza tym, że płacicie za utrzymanie hali garazowej, to partycypujecie w kosztach całego bloku czyli np mycie klatek schodowych, utrzymanie zieleni itp. No i ochrona też robi swoje.
Ok, w takim razie co możemy zrobić? Może zbierzemy podpisy i wyślemy pismo/skontaktujemy się z AS nieruchomości. Nie orientuję się za bardzo kto tu u nas jest w radzie mieszkańców
Szanowny Panie
Nie ma czegoś takiego jak rada mieszkańców.
Najpierw zaznaczę, że normalne koszty miejsca w hali garażowej to np 24zl, 28zl, 30zl, 50zl. Takie kwoty występują w Krakowie i absolutnie nie można godzić się na to co zaserwował nam Bdx. Jak to odkręcić? Możliwości są różne.
1) Kontakt z zarządca i rozmowa. Chodzi o to, aby właściciele miejsc garażowych nie płacili za blok, ale za halę garażową. Przecież mieszkańcy, którzy nie mają miejsca garażowego nie dokładają się utrzymania hali garażowej.
2) Sposób rozliczania jest przedstawiany na zebraniu i glosowany- najlepiej zrobić to na pierwszym zebraniu.
3) Jest jeszcze możliwość zmiany zarządcy, tak jak np w Avii4. Tam właśnie poszło o wysokie koszty garażu. Na pierwszym zebraniu z nowym zarządca został zmieniony sposób rozliczania i teraz mają 1,85 za 1m2 w garażu. Ich nowy zarządca to MGM. Opłatę eksploatacyjną za mieszkanie mają poniżej 2,50zl ( czyli zarządzanie, sprzątanie, prąd, windy itp) Wszyscy są zadowoleni. Da się? Jak najbardziej! Gratuluję przy okazji mieszkańcom Avii4 zaangażowania i rozsądku.
4) Kolejna rzecz to odwołanie ochrony- w garażu to koszt blisko 30zl - po co wy na jeszcze trzymacie?! Praktycznie wszystkie bloki rezygnują, bo to za drogo i bez sensu.
Tylko w dużej wspólnocie pojawia się problem: a ja nie mam na to czasu, a może to tak musi być i tyle trzeba płacić, niektórzy nawet nie wiedzą ile się płaci za ochronę czy za garaż, tylko robią przelewy i nie analizują tego (serio!)
Żeby myśleć o obniżce opłat najpierw trzeba poznać ich wszystkie składowe. Jeśli ceny podane przez Ogr są tylko za eksploatację i usługę zarządzania to niestety nie należą do niskich. Zwłaszcza jeśli cena za garaż nie zawiera eksploatacji bloku. Niestety garaż jest częścią bloku i całkiem logiczne jest że płaci za utrzymanie budynku tak jak każde mieszkanie.
Z tego co czytam na forum to AS ma już trzy bloki na Avii i może z tego tytułu dało by się poszukać oszczędności. Np. na sprzątaniu, utrzymaniu zieleni, lub zmianie dostawcy prądu do części wspólnych.
Z tego co czytam na forum to AS ma już trzy bloki na Avii i może z tego tytułu dało by się poszukać oszczędności. Np. na sprzątaniu, utrzymaniu zieleni, lub zmianie dostawcy prądu do części wspólnych.
Proponuję zebrać siły, zrobić odpowiednie głosowanie i zmienić w końcu ten absurd.
-
a kiedy bedzie zebranie wspolnoty tak w ogole? ja jestem bardzo zdeterminowana w sprawie czynszu za miejsce garazowe.
tak jak ktos napisal, ze wlascicuele.garazu bie moga partcypowac w utrzymaniu klatek ito. co do ochrony to mi skradziono drabine z garazu podziemnego i ochrona nic nie pomoglan wiec ja tez jestem za rezygnacja.
W jaki spsoob mozemy hakis zebrac sily i cos zaczac robic?? bo od pisania na forum nic sie nie zmieni. Jesli ktos wie jak sie za to zabrac, to ja chetnie pomoge/dolacze sie.
tak jak ktos napisal, ze wlascicuele.garazu bie moga partcypowac w utrzymaniu klatek ito. co do ochrony to mi skradziono drabine z garazu podziemnego i ochrona nic nie pomoglan wiec ja tez jestem za rezygnacja.
W jaki spsoob mozemy hakis zebrac sily i cos zaczac robic?? bo od pisania na forum nic sie nie zmieni. Jesli ktos wie jak sie za to zabrac, to ja chetnie pomoge/dolacze sie.
Oczywiście że Avia 5 posiada swoją wybraną ma zebraniu wspólnoty Radę mieszkańców, jeżeli ktoś o tym nie wie to może niech się nie wypowiada.
Ostatnie zebranie odbyło się bodajże we wrześniu lub październiku.
Osoby które zostały wybrane do Rady są wpisane w protokole dostępnym w AS Nieruchomości, również ASa można zapytać kiedy planują kolejne zebranie.
Jednakże można samemu wystąpić do ASa z postulatem, niw jest konieczna do tego Rada.
A tak przy okazji na pierwszym zebraniu Wspólnoty nie zebrało się nawet 50 % mieszkańców, więc po co zwoływać kolejne???
Pozdrawiam
Ostatnie zebranie odbyło się bodajże we wrześniu lub październiku.
Osoby które zostały wybrane do Rady są wpisane w protokole dostępnym w AS Nieruchomości, również ASa można zapytać kiedy planują kolejne zebranie.
Jednakże można samemu wystąpić do ASa z postulatem, niw jest konieczna do tego Rada.
A tak przy okazji na pierwszym zebraniu Wspólnoty nie zebrało się nawet 50 % mieszkańców, więc po co zwoływać kolejne???
Pozdrawiam
-
Skoro na pierwszym nie bylo polowy to nie oznacza ze trzeba olac wsyzysko i nie zwolywac drugiego i zostawic wsyztskiw problemy nierozwiazane :/
Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”