Pekniecia na scianie a odpowiedzialność dewelopera - Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
ratatuj

Pekniecia na scianie a odpowiedzialność dewelopera - Avia 5

Postautor: ratatuj » 10 paź 2018, 20:21

czesc wszystkim czy ktos zauwazyl u siebie zmiany na scianach,
- pekniety tynk
- pajeczki czy
- nierownosci ?

czy mozna ubiegac sie od dewelopera malego zwrotu z tytulu rekojmi ? czy ktos wie cos na ten temat?

iti

Re: Pekniecia na scianie a odpowiedzialność dewelopera - Avia 5

Postautor: iti » 11 paź 2018, 11:58

ratatuj pisze:czy mozna ubiegac sie od dewelopera malego zwrotu z tytulu rekojmi ? czy ktos wie cos na ten temat?

Zgłaszasz usterki deweloperowi Budimex (formularz jest dostępny na jego stronie), przychodzi inspektor i ocenia czy to podlega pod rękojmię. Jeżeli tak, to przychodzi ekipa przysłana przez Budimex i naprawia, oczywiście im więcej takich pęknięć, tym większy remont. Dobrze też wstrzymać się z tym chwilę, żeby to, co pęka, dopękało sobie do końca. Inspektor przysłany przez Budimex uznał większość wad bez żadnego problemu, przysłana ekipa sprawiła się bardzo dobrze.

dejvid1980

Postautor: dejvid1980 » 11 paź 2018, 13:08

Ja miałem tą samą sytuację
Od pierwszych pęknięć i odparzeń odczekałem z 6 mies ;-) pojawiły sie w tym czasie kolejne
Zgłosiłem budimex i nie bylo problemów z gwarancją ekipa przyszła w 4 dni ogarneła polowe mieszkania czysto i solidnie

lofinden

Postautor: lofinden » 11 paź 2018, 13:49

Rękojmia obowiązuje 3 lata od odbioru mieszkania dla umów podpisanych przed 25.12.2014? Jak wygląda kwestia malowania? Mogę od nich wymagać użycia farby tej samej firmy, którą ja malowałem?

iti

Postautor: iti » 11 paź 2018, 22:24

lofinden pisze:Jak wygląda kwestia malowania? Mogę od nich wymagać użycia farby tej samej firmy, którą ja malowałem?

Domyślnie malują taką farbą, jak była w stanie deweloperskim. Ale jeżeli im dostarczysz inną, to nie powinno być żadnego problemu z malowaniem. Jeżeli się dogadasz, to mogą i więcej wymalować, a nie tylko te ściany, gdzie były usterki :)

dejvid1980

Postautor: dejvid1980 » 12 paź 2018, 10:13

Dokladnie maluja farba deweloperska u mnie byla dobra i droga farba na scianach i nie wyklucilem sie musialem.kupic za swoja kase farbe im.dostarczyc i pomalowali ta co kupilem ale panowie z ekipy od budìmexu dostaja kiszkowata farbe

kinga876

Postautor: kinga876 » 10 gru 2018, 23:35

iti pisze:
ratatuj pisze:czy mozna ubiegac sie od dewelopera malego zwrotu z tytulu rekojmi ? czy ktos wie cos na ten temat?

Zgłaszasz usterki deweloperowi Budimex (formularz jest dostępny na jego stronie), przychodzi inspektor i ocenia czy to podlega pod rękojmię. Jeżeli tak, to przychodzi ekipa przysłana przez Budimex i naprawia, oczywiście im więcej takich pęknięć, tym większy remont. Dobrze też wstrzymać się z tym chwilę, żeby to, co pęka, dopękało sobie do końca. Inspektor przysłany przez Budimex uznał większość wad bez żadnego problemu, przysłana ekipa sprawiła się bardzo dobrze.

dejvid1980 pisze:Ja miałem tą samą sytuację
Od pierwszych pęknięć i odparzeń odczekałem z 6 mies ;-) pojawiły sie w tym czasie kolejne
Zgłosiłem budimex i nie bylo problemów z gwarancją ekipa przyszła w 4 dni ogarneła polowe mieszkania czysto i solidnie

Jakie były u Państwa te pęknięcia na ścianach? krótkie, długie? Bo u mnie są bardzo długie wzdłuż praktycznie całego sufitu i naroża jednej ściany, biegnie jedna długa i dość widoczna rysa (i to z obu stron tej ściany, czyli na wylot).

Jak wygląda taka naprawa pęknięć, jak głęboko wykuwają, jakie materiały stosują do zabezpieczenia?

dejvid1980

Postautor: dejvid1980 » 12 gru 2018, 8:42

Wykuwaja gleboko u mnie bylo pekniecie od podlogi do sufitu plus kilka mniejszych od kilku centymetrow do metra do tego odparzenia przy laczeniach scian z sufitem . Wycinaja pekniecie stosuja specjalna siatke na to i gipsuja . Jedyne co to uzywaja do dupy farby pozatym zabezpieczaja wszystko czysto i solidnie ekipa pracuje

adi

Postautor: adi » 12 gru 2018, 12:23

dejvid1980 pisze:Jedyne co to uzywaja do dupy farby pozatym zabezpieczaja wszystko czysto i solidnie ekipa pracuje

Farbę można im swoją podrzucić.

dejvid1980

Postautor: dejvid1980 » 12 gru 2018, 22:21

adi pisze:
dejvid1980 pisze:Jedyne co to uzywaja do dupy farby pozatym zabezpieczaja wszystko czysto i solidnie ekipa pracuje

Farbę można im swoją podrzucić.

Tak też zrobiłem :-)

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”