Brak koszy na śmieci i termin ich dostarczenia - Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
MP2017

Re: Brak koszy na śmieci i termin ich dostarczenia - Avia 5

Postautor: MP2017 » 10 maja 2017, 12:07

Nie martw się Risager, jak będzie źle to się tym zajmę. W końcu przez najbliższe x lat planuję tam mieszkać, więc chce, żeby żyło się dobrze nie tylko mi ale i innym ;)

Madlen z drugiej strony patrząc do czerwca pozostały 3 tygodnie. Nie wiem czy to coś zmieni, ale jeśli ktoś zakończył remont, to również uważam, że nie zaszkodzi powiadomić o tym zarządcę :D

madlen

Postautor: madlen » 10 maja 2017, 13:37

no tak niedługo, no i od czerwca nie uśmiecha mi się płacić podwójnie i za wywóz segregowanych śmieci i za wywóz kontenerów.....

MP2017

Postautor: MP2017 » 10 maja 2017, 14:15

Właśnie w tej sprawie chciałam napisać, ponieważ przed chwilą otrzymałam odpowiedź od zarządcy o treści:

Odnośnie naliczania opłat za kontener gruzowy to będą one naliczane dla wszystkich członków wspólnoty do czasu aż kontener zostanie zabrany. Jest to jedynie sprawiedliwe rozwiązanie. Fakt ukończenia remontu przez konkretnego członka Wspólnoty nie zwalnia go z opłat ponieważ osoby, które nawet nie rozpoczęły jeszcze remontu także za kontener płacą. Przy czym należy zaznaczyć, że są to zaliczki i zostaną one rozliczone do rzeczywistych poniesionych przez Wspólnotę kosztów.
Wszystkie śmieci powinny być wrzucane obecnie do kontenerów do czasu aż pojawią się pojemniki na śmieci bytowe - stosowna informacja zawiśnie jutro na śmietnikach.
Planujemy kontenery na śmieci bytowe podstawić od 1 czerwca, oczywiście wiąże się to z dodatkową opłatą jaka zostanie naliczona za wywóz tych śmieci.

Czyli kontener, załóżmy hipotetycznie, będą utrzymywać na dziedzińcu jeszcze z pół roku albo i dłużej, a my będziemy podwójnie płacić :/ Madlen mi również nie uśmiecha się podwójnie płacić :( Dla przykładu w Avii 4 od chwili zgłoszenia zarządcy o zakończeniu remontu, płacili tylko za śmieci bytowe.

madlen

Postautor: madlen » 10 maja 2017, 14:32

Uważam że fajnie by było jak napisałeś MP2017 (jak w Avii 4)
Ale mam wrażenie, że od tego tygodnia trochę już wolniej się one zapełniają,bo na początku zaraz po pierwszych odbiorach był taki bajzel z tymi śmieciami :evil:, że szok. No chyba że to jakiś przypadek....
Bądźmy dobrej myśli, że nie potrwa to aaaż tyle ;)

Risager

Postautor: Risager » 10 maja 2017, 15:14

"będą one naliczane dla wszystkich członków wspólnoty do czasu aż kontener zostanie zabrany"

A powiedział może kiedy to nastąpi? Sądzę, że najlepiej będzie uzyskać od niego konkretną datę i wtedy się zastanowimy co dalej. Jeżeli termin będzie zbyt odległy, to można wtedy naciskać na skrócenie tego czasu lub na zmniejszenie częstotliwości wywozów.

MP2017

Postautor: MP2017 » 10 maja 2017, 15:27

Nie napisał, ale zamierzam o to właśnie dopytać. Poza tym jeśli teraz mamy wyrzucać śmieci bytowe do kontenera, który de facto będzie stał tam nie wiadomo jak długo, to dlaczego nie możemy wyrzucać aż do czasu jego usunięcia i uniknąć podwójnych opłat ? Dobrze myślę ? :twisted: Jak coś się dowiem to dam znać.

aagnieszqaa

Postautor: aagnieszqaa » 10 maja 2017, 15:32

Ja też zauważyłam że kontenery już wolniej się zapełniają - pewnie sporo osób wykorzystało na przeprowadzkę weekend majowy. Teraz są 2 - może wystarczyłby już jeden kontener? Ważne żeby nie ułatwiać sobie życia i nie wyrzucać tam codziennych śmieci jak już będą kontenery na śmieci segregowane.

Risager

Postautor: Risager » 10 maja 2017, 15:42

Wiecie może z jaką częstotliwością były dotychczas wywożone kontenery?
Zobaczymy jaką datę ich zabrania poda zarządca, ale jak najbardziej można już teraz zmniejszyć ich ilość do 1 lub zmniejszyć częstotliwość wywożenia.

madlen

Postautor: madlen » 11 maja 2017, 8:01

Nam napisał, że do momentu jak będą kontenery zapełniane - cokolwiek to znaczy ;) żadnych konkretnych dat

MP2017

Postautor: MP2017 » 11 maja 2017, 9:23

Kontenery mogą być zapełniane przecież przez cały czas :evil: , bo nie każdemu jest po drodze do śmietnika. Ale nie ma co wprowadzać paniki - będzie dobrze :)

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”